Eftersom att väldigt många frågar mig om hur dom ska dieta, samt om upplägget för våra adepter så postar jag ett inlägg som har vart uppe förut, jag har ändrat lite i texten för att så enkelt som möjligt förklarara hur en diet går till rent fysioligiskt.
– LÄS denna text några varv så kommer du att förstå grunderna av hur en diet fungerar.
– Vid minsta lilla fråga eller fundering så skriver du under kommentarer så ska jag försöka svara så tydligt jag bara kan!
När man dietat ett längre tag och sakta men säkert är på väg mot sin bästa form ever, så finns det massor med saker som man måste tänka på och vara uppmärksam på. Det jag skriver om nu speglar skillnaden mellan en stenhård tävlingsdiet mot en vanlig diet när man går från cigg & öl diet till att träna några ggr. i veckan på gym samt bränna av ett par morgonpromenader.
OBS! allt som jag skriver om i detta inlägg är iakttagelser från mina egna dieters motgångar samt framgångar. Finns givetvis 100:tals olika sätt att ta sig i form, gäller bara att hitta vad som passar bäst utifrån individen.
Här nedan ger jag 2 exempel (person 1, person 2) Ställ dig frågan vilken person DU är?
Person 1. (Dåligt tränad person)
100kg med ca 25 i fett%. Alltså har denna människa en kroppssamansättning enligt följande:
Vikt: 100kg
Fett: 25 kg
Fettfrimassa: 75kg
Person 2. (Extremt vältränad atlet)
100kg med ca 10 i fett% Alltså har denna människa en kroppssamansättning enligt följande:
Vikt: 100kg
Fett: 10 kg
Fettfrimassa: 90kg
Ponera att dessa 2 personer dietar SERIÖST och ligger på ett kaloriintag på ca 2000 kcal, tränar stenhårt med vikter, kardio samt sköter kosten till det yttersta. Vad är då skillnaden mellan dessa 2 personer ?
– Som ja under tidigare inlägg nämnt så kan bara kroppen göra sig av med ca 75kcal per kg kroppsfett/dygn. (ev. lite mera under optimala förutsättningar).
– För att tappa 1kg fett måste man skapa ett underskott på ca 7000 kcal. detta står alltså i relation med hur mycket kroppsfett man bär på.
Person 1. Med 25 kg fett på kroppen kan alltså denna person tappa ca (25kg*75kcal = ca1900Kcal)
– Detta ger på 1 vecka: 1900*7=13300kcal underskott från fettsyror dvs. nästan 2kg rent fett/vecka
Förutsättningar person 1.
Alla dessa beräkningar är givetvis bara formler. Jobbet måste ju utföras: Tung styrka, Kardio, kost måste givetvis skötas ordentligt för att optimera det hela. Men detta “jobb” är inte så extremt jobbigt och tufft som jag tror att många av er läsare tror. Bra rutiner och rolig träning i combo med bra kost 5/7 dagar i veckan kan göra stora underverk, bara man är villig att ge det chansen!
Person 2. Med 10kg fett på kroppen kan alltså denna person tappa ca (10kg*75kcal= ca700Kcal)
– Detta ger på 1 vecka 700*7= 4900 Kcal underskott från fettsyror dvs. ca 7hg rent fett/vecka
Förutsättningar person 2.
En person som nått en form där kroppsfettet är såpass lågt som 10kg har alltså en betydligt tuffare uppgift framför sig än person 1! Här gäller det att vara uppmärksam med att inte äta för lite samt köra allt för mycket kardio För att tappa maximalt med fettvikt/dag så krävs ju såldeles endast ett underskott på ca 700 kcal/dag.
– Många höjer tyvärr kardion sinnessjukt mycket i slutet av en diet, vilket jag slutat med, för att istället satsa på lite mera kalorier från maten samt en lite högre volym (fler set) i gymmet.
Ni som funderar på en seriösare kroppsförvandling bör inte tveka alls. Från dålig form till helt okej form går det att forcera ganska så snabbt utan att tappa muskelmassa (person 1).
Medans det går betydligt långsammare att ta sig från okej form till sylvass (person 2)
Ta er neråt steg för steg år för år. Detta är absolut inga som helst problem bara ni får in det rätta tänket samt dom rätta vanorna.
För att sy ihop hela detta inlägg tycker jag att ni kan jämföra skillnaden mellan person 1 & person 2. Vilken av dessa personer är DU?
“En förändring som denna behöver inte heller betyda att det sociala livet bör förändras någonting alls”
Hoppas att detta gav er lite hjälp i allt grubblande!
// Ola