Jag har utan att överdriva ett oerhört stort intresse kring kost och hur den påverkar oss. Har följt Jonas Colting sedan flera år tillbaks och gjort upptäckter jag aldrig annars hade kommit i närheten av. Det här är hans senaste krönika, här sätter han ord på det som redan är självklart för dem som är överhuvudtaget lite påläst inom ämnet HÄLSA.Eller ?! Många har fortfarande någon sorts fobi och rädsla för fett. Varför ? Det är Livsmedelsverkets fel som präntat in det i folks huvuden, att det inte skulle vara bra med för mycket av den varan. När det i själva verket ligger i vår natur att äta fett/protein baserad föda. Och för att inte tala om media, de vill absolut inget annat än att tjäna pengar när de stoltserar med sina “lätta” “mini” “mellan”. Here is a secret, ta åt er. Det tog mig 24 innan jag fick reda på det (och då är jag fruktansvärd intresserad): Lätt produkter höjer insulinet betydligt mer och detta i sin tur leder till viktökning, jämfört med en HEL produkt såsom riktig mjölk & smör. Read and react! Kommentera gärna.
Jonas efter segern i Hawaii Ultraman. För stor tävling för att jämföras med mycket annat. Fat & holding the line built that body.
Hämtad från Jonas hemsida : www.coltingblogg.com
Socker farligare än fett; min senaste BT-krönika
I veckan publicerades två nya studier som fick stora rubriker i massmedia. I det ena fallet har forskare nu dokumenterat det som många redan känt till eller misstänkt på empirisk grund; nämligen att socker är farligare för hjärtat än vad fett är!
Studien som publiceras i British Journal of Nutrition visar att en ökad sockerkonsumtion leder till en försämrad blodfettsprofil med ökade nivåer av det ”dåliga” kolesterolet LDL. Det i sin tur leder till en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Detta resultat överraskade svenska forskare en del.
– Det är lite förvånande. Det verkar som om det är viktigare att undvika socker än fett, säger Emily Sonestedt, doktor i medicinsk vetenskap vid Lunds universitet och ledare för studien.
Och det är ju nästan ironiskt med tanke på hur väldokumenterad den västerländska välfärdsohälsan är. En välfärdsohälsa som eskalerat i samma takt som fettfobiska kostråd implementerats, kostråd som hyllat spannmål och margariner.
Typiskt har kostråden för hjärt- och kärlhälsa fokuserat på att minska det mättade fettet men det antagandet har visat sig bygga på dålig forskning, rena felaktigheter och ickelogiska antaganden. Nu framstår alltså sockret allt tydligare som boven i dramat. Och det är ju inte minsta konstigt. Mättat fett har människan konsumerat i alla tider och det finns naturligt förekommande i allt animaliskt protein. Raffinerat socker är tvärtom något som bara funnits i 200 år.
Den andra studien berör vårt bitterljuva förhållande med sagda socker och hur oerhört beroendeframkallande det är, speciellt i raffinerade livsmedel som choklad, bullar och efterrätter. Där finns kombinationen av socker och fett men fett i raffinerad form och ofta bestående av vegetabiliska oljor. Studier på möss visar att beroendet av dessa produkter var så starkt att de var att jämföra med ett narkotika- eller alkoholberoende!
Trots studier som denna, och trots att många människor lider av ett sockermissbruk, så är sockerberoende ett okänt begrepp för svenska myndigheter. Både Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet hävdar bestämt att sockerberoende inte existerar som diagnos i Sverige!
Mai-Lis Hellenius, som är professor på Karolinska Institutet, säger att:
–Sockerberoende är ingen diagnos. Det hindrar inte att man kan uppleva ett sug, men personligen tror jag att problemet sitter både i hjärnan och i musklerna. Det är väldigt viktigt att röra på sig för då förbränns kolhydraterna i musklerna, annars seglar de runt i blodomloppet där de gör skada.
Hellenius använder sig av den gamla tröttsamma retoriken att det enda man behöver göra, oavsett sockerkonsumtion, är att springa lite mer. Ett sockerberoende kan man dock inte springa ifrån. Och man blir inte ett dugg smalare heller. För med skyhöga insulinnivåer ifrån allt socker så är fettförbränningen nämligen minimal.