Diskutera inlägget: För er som är ny i ämnet.

För er som är ny i ämnet.

Jag har utan att överdriva ett oerhört stort intresse kring kost och hur den påverkar oss. Har följt Jonas Colting sedan flera år tillbaks och gjort upptäckter jag aldrig annars hade kommit i närheten av. Det här är hans senaste krönika, här sätter han ord på det som redan är självklart för dem som är överhuvudtaget lite påläst inom ämnet HÄLSA.Eller ?! Många har fortfarande någon sorts fobi och rädsla för fett. Varför ? Det är Livsmedelsverkets fel som präntat in det i folks huvuden, att det inte skulle vara bra med för mycket av den varan. När det i själva verket ligger i vår natur att äta fett/protein baserad föda. Och för att inte tala om media, de vill absolut inget annat än att tjäna pengar när de stoltserar med sina “lätta” “mini” “mellan”. Here is a secret, ta åt er. Det tog mig 24 innan jag fick reda på det (och då är jag fruktansvärd intresserad): Lätt produkter höjer insulinet betydligt mer och detta i sin tur leder till viktökning, jämfört med en HEL produkt såsom riktig mjölk & smör. Read and react! Kommentera gärna.

 

Jonas efter segern i Hawaii Ultraman. För stor tävling för att jämföras med mycket annat. Fat & holding the line built that body.

Hämtad från Jonas hemsida : www.coltingblogg.com

Socker farligare än fett; min senaste BT-krönika

I veckan publicerades två nya studier som fick stora rubriker i massmedia. I det ena fallet har forskare nu dokumenterat det som många redan känt till eller misstänkt på empirisk grund; nämligen att socker är farligare för hjärtat än vad fett är!
Studien som publiceras i British Journal of Nutrition visar att en ökad sockerkonsumtion leder till en försämrad blodfettsprofil med ökade nivåer av det ”dåliga” kolesterolet LDL. Det i sin tur leder till en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Detta resultat överraskade svenska forskare en del.
– Det är lite förvånande. Det verkar som om det är viktigare att undvika socker än fett, säger Emily Sonestedt, doktor i medicinsk vetenskap vid Lunds universitet och ledare för studien.

Och det är ju nästan ironiskt med tanke på hur väldokumenterad den västerländska välfärdsohälsan är. En välfärdsohälsa som eskalerat i samma takt som fettfobiska kostråd implementerats, kostråd som hyllat spannmål och margariner.
Typiskt har kostråden för hjärt- och kärlhälsa fokuserat på att minska det mättade fettet men det antagandet har visat sig bygga på dålig forskning, rena felaktigheter och ickelogiska antaganden. Nu framstår alltså sockret allt tydligare som boven i dramat. Och det är ju inte minsta konstigt. Mättat fett har människan konsumerat i alla tider och det finns naturligt förekommande i allt animaliskt protein. Raffinerat socker är tvärtom något som bara funnits i 200 år.

Den andra studien berör vårt bitterljuva förhållande med sagda socker och hur oerhört beroendeframkallande det är, speciellt i raffinerade livsmedel som choklad, bullar och efterrätter. Där finns kombinationen av socker och fett men fett i raffinerad form och ofta bestående av vegetabiliska oljor. Studier på möss visar att beroendet av dessa produkter var så starkt att de var att jämföra med ett narkotika- eller alkoholberoende!

Trots studier som denna, och trots att många människor lider av ett sockermissbruk, så är sockerberoende ett okänt begrepp för svenska myndigheter. Både Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet hävdar bestämt att sockerberoende inte existerar som diagnos i Sverige!
Mai-Lis Hellenius, som är professor på Karolinska Institutet, säger att:
–Sockerberoende är ingen diagnos. Det hindrar inte att man kan uppleva ett sug, men personligen tror jag att problemet sitter både i hjärnan och i musklerna. Det är väldigt viktigt att röra på sig för då förbränns kolhydraterna i musklerna, annars seglar de runt i blodomloppet där de gör skada.

Hellenius använder sig av den gamla tröttsamma retoriken att det enda man behöver göra, oavsett sockerkonsumtion, är att springa lite mer. Ett sockerberoende kan man dock inte springa ifrån. Och man blir inte ett dugg smalare heller. För med skyhöga insulinnivåer ifrån allt socker så är fettförbränningen nämligen minimal.

  • Amatör

    Har länge tyckt att det är lite märkligt att dagens “kostråd” består i att vi ska äta light produkter och low fat produkter.

  • Ida

    Intressant man det där. Sannerligen. Jag fick bara en spontan tanke, som kanske inte alls är speciellt vetenskapligt underbyggd, men väl värd att vädra ändå. De senaste åren har väl, enligt mig, media och “hälsotrenderna” till viss del gått bort från 90-talets fettfobi och mot 2000-talets socker- ja egentligen kolhydratfobi. Var och varannan människa verkar tro att dom faller ner död om dom intar en skiva vitt bröd eller dylika “livsfaror”. Jag kan visst förstå riskerna med överdrivet intag av kolhydrater (och all annan föda), och absolut riskerna med lightprodukter som jag precis som du tycker är skamlöst “dåliga” livsmedel. Vad jag däremot ifrågasätter är att fettfobin idag är den dominerande diskursen gällande hur “man bör äta”. Jag hävdar bestämt att stenålderskost, lchf och andrar dieter som ofta framhåller fett och protein som magiska undergörare är de som tagit mest utrymme det senaste decenniet. Eller, ja, jag kan ju ha fel. Men jag brukar sällan ha det!

  • Amatör

    Tror inte att problemet ligger så mycket i kolhydraterna som i vilken sorts kolhydrater vi dag äter (läs vitt socker).

  • http://www.4-klovern.se david

    @Amatör : Precis.

    @Ida : Kul & höra din åsikt. Det värsta är ju att dom inte är borta och de tar fortfarande alltför stor del av den förvirrade konsumenten. Visst förespråkas det som du säger mycket lchf och mer stenåldersrelaterade “dieter” men så länge som dessa ses som just “dieter” så kommer det aldrig funka. Det är/bör vara en medveten livsstil. Bara se på “den breda skaran” av motionärer och idrottande människor. Varje situation av fysisk insats ses av allt för många som en frizon till frosseri av socker och kolhydrater i alla sina former.

    Men jag håller med dig , vi går mot ljusare tider. Där fler & fler inser värdet av sin hälsa, att känna sig stark, nöjd och att allt inte behöver vara gott varje gång. Ifrågasätt mig gärna, jag kan ha fel. Men har man testat och inte varit en som stått på sidan och tyckt till och sagt bu & bä så har man i min värld mer att komma med. Thats me.

  • Grottmänniskan

    Ordet diet används oftast, i folkmun, som någon slags kost som ska få dig att droppa i vikt. Så, Ida, få inte folk som följer 4klövern-grabbarna att tro att någon lchf-diet har med stenålderskost att göra.

    Bra att du får folk att uppmärksamma detta, David.

  • Hannah

    Jag brukar irritera mig på en del som denna man skriver men här håller jag med om det mesta! Personligen blir jag dock less på alla dessa diskussioner om fett kontra kolhydrater, och att saken skall tas till dess yttersta spets hela tiden, själv håller jag mig till den svenska devisen “lagomt är bäst”! Sedan tycker jag att det är många år sedan media hyllade light- och “mini”-produkter. Varje gång jag öppnat en tidning de senaste åren har jag mötts av budskapet att jag är en dålig, ohälsosam och ointelligent människa om jag stoppar i mig minsta lilla kolhydrat! Hoppas på fler inlägg från dig snart igen David!:)

  • Hannah

    Och grottmänniskan, oavsett hur det används i folkmun så syftar ordet diet på en typ av kosthållning. Och det får väl ändå stenålderskosten anses vara..

  • Krisprolls kardemumma skorpor

    För det första vill jag säga BRA INLÄGG David! Inlägg som dessa skapar debatt och kunskapsutbyte. Smolk i bägaren över din sena post ing av inlägget många hinner ju tyvärr gå & lägga sig innan dom läser detta! (skäms) Nåväll all denna hets i media som Jonas Colting bedriver och nerknackande på hur illa alla andra sköter sig är ju bara ett sätt för han själv att göra sig hörd!
    Colting är en ytterlighet på Fettets sida medans Kinderägget är hans antagonist på kolhydraternas sida! För den “breda skaran” kan ett inlägg som detta vara svårt att sy ihop eftersom att kunskapen bör vara djup innan man läser texter som dessa. Enligt rykten så är Colting en människa med laster han med, val av kolhydrater iform av lösviktsgodis är ingen ovanlighet. Tror att detta är viktigt att berätta eftersom att ingen kan leva en superstrikt diet året om 365 dagar. Man måste få unna sig litegrann, belöna sig själv för att “ta ny sats & hoppa högre”.

    Jag vill återigen trycka på hur viktigt det är med en god balans i livet! Detta får man sålänge man är seriös & öppen för info. Samt ödmjuk & har en bra distans till sin vardag!

    Låt oss alla tillsammans leva i harmoni, spela roll om man äter grädde eller kanel illegal till kaffet på Ekbergs konditori!

    // mvh Krisprolls kardemumma skorpor

  • http://www.4-klovern.se david

    @Hannah Det kan jag tänka mig du gör. Det som är meningen som @Krisprolls väljer att lyfta att Colting är en sann förespråkare av fettets sida. Och ja han äter socker men väljer dessa med förnuft och kastar inte i sig i onödan. Har självinsikt. Äter han mandelmassa en dag så äter han ju inte en massa bröd osvosv.
    Snabbt tillbaka på ordvalet “diet” och min MEDHÅLLNING till @Grottmänniskan, jag kommer aldrig heller vilja kalla stenålderskost för en “diet” bara för att det anspeglar på en kosthållning. I ordet “diet” ingår såsom Prenet, bantning osv och att blanda in ordet stenålderskost med dessa köper jag inte.

    På denna blogg skrivs det mycket till den “breda skaran” vilket jag är djupt imponerad av att mina kära vänner fixar att göra dag ut /dag in. Men jag själv är inte sån, jag skriver det jag tycker och om det jag gör. Testar, reflekterar själv.

  • Jan D

    Jag läser gärna om nya studier och liknande, men att skriva något sånt här, utan att lämna en referens eller två till sagda studier får ses som direkt löjeväckande. Att påstå något, utan att egentligen backa upp det är inte direkt den väg jag önskar eran blogg att gå.

    No offense dock, känner själv att den överdrivna rädslan för fett är idiotisk.

  • http://www.4-klovern.se david

    @Jan D Om du anser detta löjeväckande så får det stå för dig. Jag skriver (2ggr) att jag inte är någon “referens” kille. Jag PROVAR och uttalar mig därefter. Kan förstå folks hysteriska lapande efter studier som visar på det ena och det andra. Men säg mig ? Har du någonsin hört någon studie som säger att om du hoppar från ett 10 våningshus så skadar du dig ? Vissa saker är och bör få tala för sig själv.
    Socker gör oss svag,sjuk och försämrar vår hälsa avsevärt. Men detta är bara ett led i det tankesätt Jonas förmedlar, det handlar om så mycket mer än kolhydrater vs fett liksom.

  • http://www.4-klovern.se ola

    @ SAMTLIGA som deltagit i detta inlägg

    Oj vad jag älskar debattinlägg som dessa! David är en “lite udda person” (absolut ur possitiv synvinkel) Det är pga. av att han tror på något annorlunda som diskussioner som dessa skapas! David intresse för kost är EXTREMT vilket jag tycker han ska ha STOR CREED för!

    Jag personligen ska fatta mig kort, men jag kan tycka att vissa personer absolut säljer ut ett budskap för att göra sig hörd. Jag menar vem skulle vilja läsa en självbiografi om Anders Svensson när det finns spelare som Zlatan som sticker ut, syns, skapar debatt & är lite annorlunda! ??

    Precis så är Jonas Colting också! Han är annorlunda. Just därför köper man det eller förkastar det. Jag personligen är aningen skeptisk till hans visioner & hets mot den “breda skaran” men ABSOLUT har han massor med vettiga synpunkter.
    Det jag tyvärr tror är svårt för många som inte är alt för insatta i kost är att veta vilken väga man ska vandra! Ska man följa kungsörnens stig (mycket kolhydrater) som man växt upp med på hemkunskap & inom idrotten, eller ska man välja den mera LCHF, Keto inriktade vägen med mindre kolisar & mera fett.! ? Jaa Vem vet svaret ?

    För att kunna kapa eller hylla kan jag tycka att man bör pröva på det ena aller andra under en lite längre tid, för att skapa sig en upppfattning på hur ens kropp svarar på kosten man väljer. Aspekter som fritid, socialt umgänge, trött eller pigg, träningsprestationen etc etc. bör alla vägas in i beräkningen för att summera det hela!

    Personligen så tänker jag att jag vill kunna se vad jag äter: Kyckling,fisk, kött, ägg, ris, potatis, havregryn etc. är alla råvaror där jag ser vad jag har att jobba med. Detta gör det hela ganska så enkelt när man ska hålla sig till sund kost!
    Givetvis går raffinerade produkter bort, samt div, grytblandningar & annan sörja!

    TÄNK LOGISKT & UTESLUT INGENTING !

    Btw. så betyder ordet DIET: kosthållning. Ville bara säga det! Livsstil är något som man gör & har inte med antalet kolhydrater i kosten att göra!

    SPREAD!

  • http://www.4-klovern.se Tomas Åström

    Jag förstår både Jan D som vill ha referens på det som skrivits samt du David som testar på något och utgår ifrån egen erfarenhet. Däremot så kanske liknelsen med studier på att hoppa från ett 10 våningshus & studier rörande socker vs fett är lite skilda saker. Som du säger så vet alla att man skadas av att hoppa från ett höghus. Men långt ifrån alla vet om att man skadas av socker. Därav intresse av att få läsa om studier här. Annars bra skrivet och bra ämne som väcker olika värderingar hos folk. Kul med diskussion!

  • Maggie

    http://www.bokus.com/bok/9789172417267/sockerbomben-i-din-hjarna-bli-fri-fran-ditt-sockerberoende/

    Väldigt bra bok av Bitten Jonsson, som skriver om sitt sockerberoende och hur hon kom ur det.
    Värd läsning.

  • Ida

    Om vi går ner på individnivå (och alltså lämnar den generaliserande möjligheten som vetenskapliga studier öppnar för) så kan jag med än mer säkerhet fastställa att erfarenheten har lärt mig att jag personligen inte mår bra av en alltför kolhydratfattig kost. Hög presteration kan ju trots allt mätas i olika variabler och när det kommer till akademiska vinster som kräver en förmåga att hålla fokus, inlärning och kreativitet på topp under många långa timmar, är kolhydrater nödvändigt – för mig. Jag har testat motsattsen, vilket gav avsevärt sämre resultat – för mig. Det var alltså på erfarenhetsbaserad individnivå.

    Återgår vi så till en mer generell nivå finns studier som visar att dieter eller kosthållning som innehåller lite eller inga kolhydrater försämrar vår intelligens och kognition (Holly A. Taylor, 2008, Tufts University. ) Jag är ett stort fan av just referenser. Dessa resultat talar således för att min erfarenhet inte är endast mig förunnad.

    I den s k “breda skaran” vet jag inte riktigt vilka som inkluderas, men jag förmodar att jag själv gör just så. Men är vi verkligen så omedvetna som det framställs här? Jag måste säga att jag är tveksam. Det kan också handla om ett medvetet val, utifrån andra sanningar.

    Att samhället böljar sig fram på vågor av trender är ingenting nytt, men det kan vara bra att ibland kritiskt granska det som serveras. Även om det är laxfile med gräddsås utan potatis.

    Att det går åt rätt håll är jag också osäker på. Men det är en annan diskussion, som jag gärna återkommer som deltagare i!

  • Micke

    Först och främst måste jag håller jag med om att det är grymt oseriöst (av Colting, inte David/4-klövern) att inte länka till studierna han refererar till. Tycker själv att Colting är oerhört läsvärd av flera anledningar. Men då som tänkvärd och rolig bloggare snarare än ett seriöst inslag i kostdebatten. För här lägger han ihop 1+1 och får det till 3 då han drar de slutsatser han gör (i alla fall utifrån det som står i texten).

    Och visst är det uppenbart att man skadar sig om man hoppar från ett 10-våningshus. Precis som det är uppenbart att det är farligt att äta för mycket socker. Men samma resonemang gäller för fett. Likaså vatten förtusan, som i tillräckliga mängder är livsfarligt men samtidigt något vi inte klarar oss utan speciellt länge. Det studier däremot kan visa är var gränsen för vad som är farligt (eller gränserna för olika nivåer av farlighet) går. Sen reagerar dock personer olika så resultat från studier stämmer inte in på alla. Men det är i alla fall en betydligt bättre och objektivare bild än egna erfarenheter.

    Angående ämnet så tycker jag att bl.a. kopplingen till insulin m.m. på ett bra sätt visat att det ffa är socker man blir fet av och inte fett. Så där har man ju med hjälp av hur biokemin i kroppen fungerar mer eller mindre bevisat sin tes. Däremot är det högst oklart vilket som egentligen påverkar blodfetterna mest i negativ riktning av högt sockerintag eller högt fettintag. Där behövs mer och bättre forskning. Finns studier som visat på både det ena och det andra och i båda ringhörnorna finns såväl seriösa forskare som starka ekonomiska intressen.

    Som vanligt kul med debatt här och mitt tips blir att tvivla på allt ni läser. Det blir livsfarligt om man på förhand bestämt sig för en sak och sedan inte är öppen för att andra möjligheter faktiskt kan vara rätt. T.o.m. Einsteins relativitetsteori har ju nu kanske visat sig vara felaktig.

  • Jan D

    David, det var inte meningen som något påhopp på dig, och jag förstår din utgångspunkt, prova själv och se hur det fungerar.

    Problemet med det är att det inte ger generaliserbara resultat. Det fungerar för dig, men säger ingenting om hur det fungerar för de flesta. Därför blir det viktigt att man tar med referenser, så folk kan läsa studien och bilda en egen uppfattning om det.

    Att sedan läsa Colting uttala sig om saker, utan att egentligen lämna referenser utan bara nämna en studie, anser nog de flesta med akademisk bakgrund som löjeväckande, helt enkelt för att det inte går att kontrollera hans uttalande, vilket i praktiken gör all diskussion meningslös eftersom han alltid kommer att ha rätt, oavsett vad för saker man säger om det.

    Förövrigt finns det en hel del studier på senare tid, som visar på hur dåligt socker och kolhydrater är i för stora mängder, däremot finns det också en hel del studier som visar att LCHF inte är något magiskt som helt plötsligt får dig att bränna fett på löpande band.

    Och om någon vill ha referenser, är det bara att fråga ;)

  • http://www.4-klovern.se mattias

    Intressant inlägg och intressant debatt detta. Kan börja med att meddela att jag inte har nån vidare koll på varken studier eller extremt mycket av egen erfarenhet i denna fråga. Har gått på kolhydratsfattiga “dieter” under några månader men så mycket mer är det väl inte, skulle vilja säga att det är för kort tid för att utvärdera detta.

    Sen vet jag att det är en livsstil för dig David och det köper jag. Det jag däremot ifrågasätter är om denna livsstil är rätt för dig. Du satsar på längdskidor som är en extremt krävande sport både under träning och tävling och är det bra i skidor du vill bli tycker jag du ska lägga ner allt “jävla” stenålderstänk. Det funkar inte att hoppa över mat för att dom rätta produkterna inte finns till hands, Det stjäler allt för mycket energi att ständigt dag ut dag in, timma efter timma tänka på vad man stoppar i sig. Blir inte effektivt i träningsynpunkt.

    Sen ska man förstås i största utsträckning då det är möjligt äta så bra och näringsrika produkter som möjligt. det säger jag inget om. Men ibland blir man tvungen att äta “skit”, och vad fan gör det, ingenting! Det är ingen som kommer ihåg vad den som vunnit en tävling har ätit innan utan vad han har presterat under tävlingstillfället, det är det som räknas.

    Detta säger jag om det är bra skidåkare du vill bli! Om det är en en kille med stenålderskosthållning, bra fysik och en egen livsstil du vill bli så tycker jag du ska fortsätta med den inslagna vägen du kör på.

    Sen att må bra och hålla sig frisk tror jag beror minst lika mycket på hur man allmänt mår som person, både fysiskt och psykiskt än på att man stoppar i sig en viss sorts kost.

    Vill avsluta med att jag tyckker du är en grym kille som jag tror kan gå lång med en enastående disciplin, tyvärr ödslar du lite för mycket energi på oviktiga saker i mina ögon.

    För övrigt mycket bra skrivet av dig Ida, håller med till fullo!

  • Amatör

    @Mattias
    Förstår inte ditt blogginlägg “Bidra med vad ?” Du har ju jätte mycket att bidra med (läs kommentar ovan)
    Skit bra sammanfattat !!!!!, tycker på nåt sätt du sätter punkt för debatten !!!!
    Creed !!!

  • Jonas Colting

    Texten är ifrån en krönika i Borås Tidning. Det finns ingen plats för länkar och dylikt. Det är bara att googla så hittar du dem direkt.

  • http://www.4-klovern.se ola

    @ Jonas Colting

    Ifall du är den riktiga Colting vore det skoj ifall du kunde bekräfta/dementera lite fakta som hela denna “debatt” berört! =)

    Det jag personligen främst är intresserad av är hur du gör dina val när råvarorna inte är av högsta kvalite vid specifika tillfällen (om vi nu tänker oss att det bara finns halvkassa alternativ) Skippar du då att äta eller käkar du ändå? (bussresor, flygplatser, väntehallar etc.)
    Detta är alltså i unika situationer & du har ej tillgång till egen mat!

  • Grottmänniskan

    @samtliga

    Jag måste älska att folk kan säga vad som är rätt och fel utan att själva ha någon erfarenhet av vad de nu propagerar för eller emot.
    Personligen ser jag precis vad David och Jonas menar men de flesta här verkar gå in i försvarsposition och tro att man ser ner på/attackerar dem.

    Men vad vet jag? Förmodligen vet @Jan D, @Hannah, @Ida, @mattias och @Micke betydligt mer om hur kroppen fungerar. De har ju tagit sig tiden att ändra sina livsstilar och utvärdera olika kost och träning på alla sätt och vis.

    Läsa studier går ju… men att prova själv, njae.

  • Micke

    @Grottmänniskan

    Är du bara ute efter att trolla eller vad är det frågan om? För uppenbarligen förstod du inte mycket av det jag skrev i alla fall. Sen kanske jag har provat femtioelva olika dieter (vet du förmodligen ingenting om) men det är egentligen ointressant. Den som fungerade bäst för mig behöver inte fungera bäst för någon annan. Är just det som är poängen med studier.

    @Jonas Colting (som vi får hoppas inte är den riktige)

    Nej. Det är inte så bara att googla. Den enda studien nämns ju inte ens var den är publicerad eller vilka som står bakom den, så den är ju i princip omöjlig att hitta. Den andra lyckades jag efter många om och men hitta eftersom en mer seriös bloggare bemödat sig att länka till den i sin post. Återkommer med kommentar när jag tittat igenom den. Men att bara googla var det inte.

  • Ida

    @Grottmänniskan. Läsa studier går ju bra eftersom just forskning är en av de viktigaste källorna till samhällets och människan i dettas utveckling.

    Jag tar mycket personligt, dock inte denna debatt då jag anar att mothuggarna har liten aning om vad, hur och när jag äter. Att döma ut en hel population, eller på förhand döma människor utifrån kriterier man vet väldigt lite om är däremot att gå till ogrundade personangrepp.

    Jag försvarar således inte mig själv utan argumenterar för en balanserad kosthållning, detta utifrån egen erfarenhet såväl som vetenskaplig forskning. Mina åsikter är ingen sanning, de är en sanning bland flera.
    Vad jag däremot inte gör är att döma ut människor utifrån hur de äter.
    Att framhålla andra betydelsefulla variabler än extremt fysisk ger plats för fler perspektiv på begreppet och fenomenet hälsa. För mig ska mat inte bara göra min kropp stark och frisk, den ska också ge mig ett gott humör, ett tålamod, ett stabilt intellekt och kognitiv förmåg, ork att arbeta upp till 50 timmar i veckan samt energi att slösa på nyfikenhet, utveckling och kärlek.

    Så – jag tar det inte personligt. Jag erbjuder bara ett annat perspektiv utifrån mina egna preferenser.

  • Jan D

    @Grottmänniskan

    När har någon av oss någonsin påståt att vi inte förstår vad David och Colting menar? Det jag poängterade är bristen på referenser, som i sånna här sammanhang är A och O. Hur ska jag eller någon annan för den delen kunna tolka, utvärdera eller diskutera något annars?

    Om jag har tagit mig tiden att prova på och utvärdera olika träningstyper eller kosthållningar är i sammanhanget orelevant, eftersom det inte är överförbart på den generella populationen.

  • Grottmänniskan

    @Ida

    Är det någon som har dömt någon annan utifrån vad de äter? Inte jag.

    @Jan D

    Ordet du söker är nog irrelevant. Just precis vad dina åsikter är för mig; irrelevanta.

  • http://www.4-klovern.se ola

    @Grottmänniskan (Kevin Costner/Davvans bodyguard)

    Visst måste man väga in studier & andra tunga aspekter när man söker svar. Absolut ska man ju pröva själv också, men att hinna pröva varje diet som finns är nog både omöjligt & idiotiskt.

    Skulle vara kul att få höra/läsa mera om din frälsning till den kost du idag äter kontra den förut. Vad den kost du idag äter har haft för effekter på din kropp?

    Tycker att vi borde bli bättre på dela med oss till varandra istället för att hålla på med pajkastning!

  • david

    Kul att det blev en diskussion ang detta.

    @mattias Vet vad du menar. Men som sagt, skriver man medhårs får man aldrig de diskussioner som uppstår här så vare sig jag lever Paleo eller inte för tillfället så kommer det alltid ligga mig nära och jag kommer fortfarande tro på det om än inte i skidåkningsyfte.

    @Ida @Jan D @Micke
    Oavsett referenser eller inte så intresserar detta ämne er och ni tar er tid att skriva. Det finns inget rätt eller fel i ett sådant här ogreppbart stort ämne. Man kommer inte komma fram till det heller utan allt är ju och har alltid varit upp till en själv.

    @Ola Håller med, pajkastning är för cowards. Mer öppenhet och frågor om vad som varit positivt / negativt är intressantare. Sen att man måste få kasta pajer på Livsmedelsverket nån gång är ju en annan sak.

    @Grottmänniskan/Kevin Kostner/Davids bodyguard har gjort den största utveckling fysiskt/sjukdoms/mentalt jag sett på så kort tid. Det kommer en dag när en dokumentär tycks vara på sin plats…

  • Grottmänniskan

    Klokt inlägg, Ola!

    Jag har dock inte tid att ösa på med ett monsterinlägg nu då jag skriver från mobilen på väg till jobbet (aningen stressigt :))

    Men kort och gott: Min nuvarande livsstil har helt eliminerat min f.d. psoriasis som jag haft hela mitt liv. Under ett tiotal år har jag även haft JÄTTEPROBLEM med min hals och åkt på olika infektioner, utan att krydda, mellan 20 och 30 ggr/höst-vinter (oktober-april).

    Inget av dessa fenomen har visat sig än. Jag ropar inte hej än, men det är synnerligen lustigt att det försvinner just i samband med min ändrade livsstil om nu det inte är häosofrämjande att äta/leva paleolitiskt.

  • Jesse

    Inget att tillföra till debatten, men skulle vara grymt sugen på att se hur du äter en dag David eller kanske till och med en hel vecka. Är lite sugen själv att byta kost och kanske kan få något tips.=)

  • Grottmänniskan

    @Jesse

    Hej!
    Mina dagar ser väldigt annorlunda ut. Jag äter helt oregelbundet. Vissa dagar äter jag först efter jag varit vaken 10 timmar och andra kanske 15 ggr samma dag, ibland inte alls. Allt från en mängd olika kött och ägg till nötter och frukt. Idag åt jag t.ex. ägg när jag vaknade, drack några glas mjölk innan jag for till jobbet 2 timmar senare, lite frukt när jag kom hem och nu ikväll drog jag i mig en hel del kyckling, tomat och lök.
    Igår åt jag inget förrän jag kom hem från jobbet då jag pressade många clementiner och åt några kotletter. Imorgon kanske jag äter hela tiden :)

    Jag hoppas att du hajar vad jag menar. Det sitter i råvarorna och hur du själv mår, inte hur ofta eller regelbundet du äter.

    Det enda “tips” jag känner mig befogad att ge är: Begränsa dig inte genom att säga att du inte FÅR äta vissa saker eller hur mycket av varje sak. Man får äta ALLT men man väljer att äta vissa saker för att man ska må så bra man kan må.

  • Grottmänniskan

    @Jesse såg nu att du skrivit till David. Ignorera mitt inlägg om du vill :)

  • http://www.4-klovern.se david

    @Jesse Ta åt dig av @Grottmänniskans inlägg!!
    Det är så jag skulle göra om det fanns utrymme för det i min idrott. Men det gör det som vi berört tidigare i denna diskussion inte.
    Jag äter ganska regelbundet nowdays. Men när jag själv åt inriktat åt det mer paleotiska hållet så åt jag lax/kött/kyckling, mycket avokado och shakes på råa ägg/kallpressad kokosolja nötter, bär, bladspenat, quinoa färskpressad juice osv.

    Men @Jesse ska ta och fila ihop och dela med mig av några års testande i ett riktigt inlägg med tips på måltider och vanor. Återkommer!

  • Jesse

    @Grottmänniskan, tack för tipsen ska nog ta mig åt vissa av dem.

    @David, det ser jag fram emot.

  • Jan D

    @Grottmänniskan

    Så istället för att bemöta mina argument måste du klanka ner på ett felaktigt ord? Tala om ad hominem.

    @david

    Jag håller med dig om att det inte finns något enhälligt rätt eller fel, och man ska vara försiktig med att kasta sten på andras synsätt. Men pratar man om kost och sedan försöker få fram generaliseringar är studier mer eller mindre a och o.

    Grottmänniskan nämner att sedan han/hon gått över till en paeolitisk kost så har de besvär han/hon lidit av försvunnit. Det är ju toppen, och jag missunnar inte någon detta, men det är sett till vetenskapen endast anekdotiska bevis för något.

  • Hannah

    @Grottmänniskan.
    “Läsa studier går ju… men att prova själv, njae”: vad vet du om mig och vad jag har prövat och inte? Inte ett jävla skit!

    “Är det någon som har dömt någon annan utifrån vad de äter? Inte jag”: BRA! Däremot tycker jag personligen att både Colting och David är ganska dömmande i mångt och mycket. Det är ju dock inte ditt ansvar, var bara tvungen att få ur mig det.

    Avslutningvis tycker jag givetvis att det är jättebra att kosten har fungerat så pass bra för dig, och jag hoppas att du mår bra både psykiskt och fysiskt. Jag har/har haft flera människor i min närhet som följt liknande kosthållningar och det som är så tråkigt är att de kanske mår helt fantastiskt fysiskt men de går runt och är lättirriterade, deppade, sura, utan tålamod vilket gör att de stjäl massor med energi från sin omgivning!

  • Hannah igen

    @David. Om det är möjligt, ta det på rätt sätt när jag skrev att du är dömmande ibland. Du vet att jag tycker om dig iallafall!;)