Diskutera inlägget: Kryddiga köttfärsjärpar fyllda med fetaost i tomatsås

Kryddiga köttfärsjärpar fyllda med fetaost i tomatsås

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ingredienser: (ca 4 portioner)

Nötfärs 10% ca 1,5 kg
3 st ägg
1, 5 dl sojagrädde
Fetaost
1 förp. krossade tomater
1,5 dl matlagningsgrädde
1 lök
3 st vitlöksklyftor
Kryddor:
salt
peppar
oregano
spiskummin
paprikapulver
cayenne-peppar
basilika

Gör såhär:
Sätt på ugnen på 175 grader. Blanda ihop köttfärsen med äggen och sojagrädden i en stor bunke. Krydda sedan med salt, peppar, cayenne-peppar, paprikapulver och framförallt ordentligt med spiskummin och oregano. Blanda ordentligt.
Skär upp fetaosten i ca 1×4 cm bitar. Skölj händerna i vatten innan du börja forma järparna, ta upp lagom mycket köttfärs i händerna (bör få ut ungefär 10 st järpar) och tryck in en grop med fingret i mitten köttfärsen. Placer fetast-biten där och vik sedan över köttfärsen och forma till en avlång biff.
Lägg upp de färdiga biffarna på en tallrik eller liknande.

Hacka lök och pressa vitlöken och fräs den sedan i olivolja i en kastrull, tillsätt sedan krossade tomater och grädden. Salt och peppra och i med basilika och lite oregano och låt sedan puttra på svag värme i ca 15-20 minuter.

Stek Järparna i smör eller olja, gärna i en grillpanna för en extra fin yta. Stek tills du fått ordentlig färg på utsidan av hela järpen. Lägg upp dessa i en stor ugnsform och häll sedan över tomatsåsen. In i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Medans järparna sköter sig själv i ungen så är det bara att passa på att koka lite bulgur, matvete, eller ris till och gärna en kastrull med kokta grönsaker också eller varför inte en grönsallad.

Servera allt tillsammans och ät och njut!

Lycka till!

//X:et