Diskutera inlägget: Tryckmätning för kompartment syndrom (KKS)

Tryckmätning för kompartment syndrom (KKS)

KKS

Dessa har fått utstå mycket genom åren, men det här var värst hittills.

Var i torsdags på ST Görans sjukhus , fysiologiska enheten för att få göra mitt efterlängtade trycktest i underbenen (tibialis anterior) som jag haft väldigt stora problem med sista halvåret. Problem som inneburit konstant smärta, känselbortfall och stumhet. Detta har i sin tur lett till att jag fått korrigera träningen drastiskt sedan 6 månader tillbaka.

För 1,5 månad sedan var jag hos en ortoped och fick en remiss till en s.k tryckmätning. Denna innebär att man vid arbete mäter trycket i muskeln. Skulle det visa sig för högt, så innebär det att muskelfaschian blir för tight när muskeln får jobba och blod och syre kan inte transporteras på rätt sätt och smärta uppstår.

I samma veva som jag var hos ortopeden ville han inte utesluta att det kunde vara en inflammation i muskeln. Vilket jag betvivlade då jag gjort allt i min väg för att bli av med detta. Men han skrev ut 30 dagars antiinflammatoriskt, åt dessa och provade att springa 2 veckor senare.

Till min förvåning kändes det långt ifrån dåligt helt plötsligt. Jag varvade med simning där jag nu kastade flytdolmen som hållit benen uppe i 2,5 månad. Inga känningar där heller. Cykel testade jag ösa på med 3-4 timmars pass och benen var såklart ansträngda men inte ömma som tidigare.

Och nu i veckan var det dags för det trycktest som ska ge en bra indikation på om det är, eller inte är kompartment. Kom dig och fick klä om till träningskläder, därefter stack de hål i benen och satte en millimeter tunn slang genom tibialis anterior. Sedan spänns fötterna fast och jag låg med 90 graders vinkel mot väggen, fick dra fötterna mot mig allt jag orkade och sedan slappna av i en viss takt i 10 minuter.

Var ev de värsta 10 minuterna på länge. Den muskel jag har gjort allt för att repa utsattes för full belastning, från 0 till 100. Värdena mättes av via dator och en kurva visade hur snabbt och ifall trycket ökade. Efter 7 minuter så orkade jag knappt dra längre ( tappat en del styrka då jag avlastat i många månader )

Kom upp i värde på 17, 30 räknas som KKS. Sedan får det inte gå ned för fort 4 minuter efter för att klassas. Så summerat så ser det inte ut att vara kompartment. Nu väntar jag på att höra av och rådgöra med ortopden, så länge så stegrar jag träningen försiktigt. Mer info kommer!

  • http://www.4-klovern.se ola

    Du är snart tillbaka i gammal god Davvan shape !

    Då ser jag gärna dig leverera en Stockholm —> Piteå @ —> Piteå —-> Stockholm :)