Diskutera inlägget: Analys av min teknik vid olympiska lyft

Analys av min teknik vid olympiska lyft

De olympiska lyften ryck och frivändning/stöt, är två riktigt kluriga lyft. Men två av de bästa övningarna ni kan utföra i gymmet. Ni ska få se 3 lyft från mig som jag ska försöka analysera. Lyften är från CrossFit tävlingen och ni får först se alla 3 i full fart, därefter i slowmotion.

Lyft nr 1 – 70kg

– Jag hämtar bra från botten, tajtar till svanken bra
– Draget med armarna kommer dock för tidigt, Börjar dra när jag är i mitten på låren. Man bör egentligen låta armarna hänga raka ända tills stången är i höjd med höft. Där efter kicka till med höften och börja dra.
– Jag hoppar aningen för mycket i lyftet. När fötterna lämnar backen försvinner kraften.
– Kommer in väldigt bra under stången, snabbt under & lyckas trycka ut armarna bra.
– Eftersom jag har problem med knäna så skippar jag att gå ner i fullt djup. Skulle tjäna mer på att gå ner i fullt djup.

BRA LYFT ÖVERLAG!

Lyft nr 2 – 72,5kg FAIL

– Från botten är det bra. Dock kan jag tycka att jag kommer upp aningen för mycket i ett rakt marklyft. Skulle vilja hämta ännu mer med benen.
– Draget är fortfarande för tidigt. Måste lära mig att dra vid höft. Tappar mycket kraft där.
– Alldeles för feg när jag kliver under stången. Jag har den, men jag vågar inte riktigt trycka till armarna och skjuta fram kroppen.
– Samma sak här, för mycket hopp.

Lyft nr 3 – 75kg PB

– Från botten är allting bra.
– Desto tyngre desto snabbare börja jag dra. Ingen bra tendens.
– Här bytte jag teknik, ingenting att rekommendera, men vid tävling så måste man testa de ess man har i rockärmen.
– Väldigt explosiv, och det märks att jag vill få upp vikten här. Mentalt är jag under stången redan vid lyftet från backen.
– Trycker ut armarna bra.

Det som jag överlag märker i mina lyft är att draget är alldeles för tidigt. Plus att jag tenderar att hoppa alldeles för mycket. Annars kan jag tycka att lyften ser helt ok ut. Filmning är er bästa coach. Speciellt att se i slowmotion. Då märker man varenda lilla miss. Nu ska jag bli ännu bättre!!

 

 • Robban

  Bra analys Tomme. Det som är jäkligt positivt är ju att det finns mycket mer att kräma ut ur dig när du börjar sätta slutdraget med utsläppta armar. Men som sagt stilen och tekniken ser jäkligt bra ut. Små detaljer att slipa på.

 • http://www.crossfitlulea.se PJ

  Roligt att se filmerna i SlowMo. Man får snabbt ett humm om hur man ligger till. Grattis till PR:et.
  En sak som kan vara bra att jobba på är att öva just breda marklyft, då kommer du att arbeta bort många fel i draget där jag personligen tycker att du missar mesta delen av kraften(förutom då den tidiga arm-benden i övergången mellan 2:a och 3:e draget). Du har lätt 80 kg om du undviker att skjuta upp rumpan i marklyftet – försök att hålla ryggen i exakt samma vinkel från det att 1:a draget börjar till det att du passerar knäna – där kopplar du på ryggen och reser dig snabbt för att träffa “the pocket”. På detta sätt undviker du även att armarna börjar dra för tidigt. Men riktig krigarinställning och man såg att du ville ha upp vikten på sista försöket. Grymma framsteg från RCFFC måste jag säga.

 • http://www.4-klovern.se Tomas Åström

  Tack PJ för din analys. Och tack för gratulationerna. Ryck är en klurig övning. Även om det kan tyckas se bra ut för ett otränat öga så finns det oftast en hel del små saker att jobba på för att förbättra tekniken!