Diskutera inlägget: Artikel i PT angående löpning

Artikel i PT angående löpning

Var med i en artikel angående barfotalöpning i PT i samband med min egen sida föregående helg:
Tack till Mari som gjorde min röst hörd angående detta !

Löpning som den nya folkrörelsen 

Löpning har på några år blivit en ny folkrörelse. Att springa är ett snabbt sätt att träna, något som gör att sporten passar in i vår stressade samhällsbild. Men finns det en mer djupliggande förklaring? Är vi födda för att springa?

Löpningen har ökat enormt i södra Sverige och motionsloppen har många, många tusen startande. Även i norra delen av landet märks den nya folkrörelsen. På Facebook svämmar statusraderna över av träningsuppdateringar, i butikerna står tidningar och böcker i ämnet på rad och Piteå har nyligen fått en renodlad löparklubb, Pite Runners.
Motionärer lägger stora pengar på utrustning. Med träningsklockan Garmin kan löparen bland annat kan logga träningstider med distans, medelhastighet och varvtider samt använda en digital pulsmätare.
– Det går trender i all idrott, men att just löpning har blivit så populärt tror jag handlar mycket om hur samhället ser ut i dag. Allt ska gå fort och att knyta på sig löparskorna och springa ut genom dörren går snabbt. På drygt en halvtimme har du fått jättebra träning, säger Stefan Thomson.
Stefan, som själv är gammal löpare, driver träningsanläggningen Star i Bergsviken. I anslutning till den håller han i löpskolning, som varje måndag lockar mellan 25 och 30 personer.
På passet får deltagarna lära sig – och öva på – tekniska aspekter av idrotten.
– Det finns en hel del teknik som gör det lättare att springa. Vi lär ut hur man springer ekonomiskt samtidigt som man blir en bättre löpare. Med den kunskapen blir det dessutom roligare att springa.
FriskvårdDet kan tyckas enkelt att bara springa ut genom dörren, men löpning är en krävande idrott.
Genom att lära sig hur man springer minskar skaderisken.
– Knän, hälsenor, höfter och benhinnor utsätts för stor belastning. Många går ut för hårt och får belastningsskador, att springa på asfalt bör man undvika så mycket det bara går, säger Stefan.
Starloppet, som gick av stapeln i torsdags, har flerdubblat sitt deltagarantal på de tre år som tävlingen funnits.
– Hur vi springer har förändrats. Nu finns färre tävlande och många fler motionärer som springer just för motionens skull, för friskvården och att må bra.
Löpning har också blivit ett sätt att umgås. Anmäler man till exempel ett lag till Vårruset får man efter målgång hämta ut en picknick-korg med godsaker att dela på.
När magasinet Filter tidigare i vår gav ut sin första bok valde de Christopher McDougalls “Born to run – jakten på löpningens själ”. I boken söker författaren svaret på frågan “Varför springer jag?”.
Med hjälp av bland annat den mexikanska löparstammen tarahumara och skofabrikörernas högteknologiska testlaboratorier kommer han fram till att människan är född till att springa – och att det mesta vi lärt oss om träning är felaktigt. Boken har fått människor världen över att springa annorlunda och de stora skoföretagen har tagit fram en ny sorts löparskor som ska efterlikna känslan av barfotalöpning.
I ryggmärgenEn som tror starkt på barfotalöpning är längdskidåkaren David Hedlund från Piteå Elit.
– Människan är ett barfotadjur, vi utvecklade löpningen som vårt sätt att ta oss fram för att kunna samla och jaga. När alla djur runt omkring oss var fysiskt överlägsna i hastighet så blev människan det mest uthålliga djuret och kunde springa långt och länge. Det finns ingenting som sitter så hårt i ryggmärgen som löpning, vi är inte gjorda för att gå. Då skulle vi haft långa spretande tår och större fötter, men det har vi inte.
David har alltid haft en förkärlek för löpning och tävlade en del i sporten som yngre. Tyvärr drabbades han av löparknä, först i vänster och sedan i höger knä. Efter vila, kortison i sprutform och senare operation har han precis kommit igång igen
Skapar problemHan tror att de uppbyggda skorna till viss del har skapat hans knäproblem.
– Löpningen i dag är färgad av media. Pronation är i mångt och mycket en myt som det börjar vara dags att avveckla. Konsumenten tänker att det är jättebra att ha en uppbyggd sko för att inte tappa löpsteget, men tittar man på en video med en uppbyggd sko inser man hur knän, höfter och fotleder trycks i konstiga och helt onaturliga rörelser. Med barfotalöpning stärker man muskler under och kring foten samt knäna, vilket hjälper till att stabilisera kroppen. Givetvis ska man inte kasta skorna helt och hållet, men att springa 20-30 minuter någon gång i veckan på mjukt underlag hjälper mycket. Sedan vill man inte ta på sig ett par klumpar till skor igen.
Barfotalöpning eller supertekniska skor.
Löpning efter sandstrand, på gymmets löpband eller efter trafikerade gator.
Det finns lika många slingor och upplägg som det finns löpstilar. Hur vi än springer är vi kanske alla på jakt efter löpningens – eller vårt eget – sanna jag.


FAKTA

Pronation är en anatomisk term som avser inåtrotation av en kroppsdel, här foten.
Skon Five fingers är framtagen för att ge känslan av att gå eller springa barfota, men utan att man behöver vara rädd för att skada sig på vassa föremål eller stöta i tårna.