Diskutera inlägget: Att nå sina mål

Att nå sina mål

Zemanta Related Posts Thumbnail
Att ha en egen målsättning är väldigt vanligt. Alla vill vi förverkliga våra mål. Vare sig det är inom träningen eller om det är andra personliga mål. Men varför når vi allt för ofta inte dessa mål. Vad är det som sätter käppar i hjulen för oss?

Jag tänkte försöka skriva litegrand om hur vi når våra mål inom träningen idag. Det finns en rad viktiga punkter som jag tycker man måste tänka på.

 • Ha ett tydligt mål – Du måste sätta upp en tydlig och trovärdig målsättning som du själv tror på. Att ha målsättningen att gå ner 10kg under 5 veckor är en väldigt svår målsättning t.ex.
 • Ta reda på och investera det som behövs – Vad behövs för att du ska klara av att nå ditt mål? Behöver du ett gymkort, simkort, löparskor, träningskläder. Allt det som kan tänkas behövas för att du ska kunna nå ditt mål. I vissa fall behöver du inte investera i något.
 • Viljan – Hur mycket vill du nå ditt mål. Du kan inte lyfta en specifik vikt om du inte tror på dig själv eller gå ner ett visst antal kilon om du äter sötsaker. Du måste vilja göra det som är rätt. Du kan tyvärr inte göra det halvhjärtat. Då lovar jag att ni kommer bli besvikna.
 • Ta hjälp – Detta anser jag vara en av de viktigaste punkterna. Ta hjälp av någon som kan träning, Personlig Tränare, En god vän, eller någon som du tror har kunskapen. Är du det minsta osäker så kommer du tyvärr ALDRIG nå dina mål. Du behöver någon som hjälper dig med verktygen längs vägen.

Finns självklart mycket mer man ska tänka på. Men dessa 4 saker tycker jag är viktiga. Är det något mer ni tycker är viktigt? Komentera gärna så kan vi diskutera.

Ha en bra dag!

 • olaenberg

  Det ABSOLUT VIKTIGASTE (tycker jag) är att sätta upp:

  – Långsiktiga mål
  – Korta delmål

  Att man har en stig att vandra på och allt eftersom når små checkpoints där man kan se tillbaka och tänka “YES! jag har tagit mig en bit på vägen och nu tar jag nästa steg”

  Har man inget konkret mål (långsiktigt) så kommer man def. att gå vilse på stigen innan man ens börjat gå.

  Detta gäller för TYP allting i livet: Jobb, träning, vikt, fritid, ekonomi, etc. (enligt MIG)

 • Malin B

  Men är det verkligen så att man måste ha ett mål? Jag har försökt att komma på bra mål åt mig själv men det blir bara halvhjärtat (träningsmål). 100 kg marklyft och stå på händer, ja det vore ju coolt att fixa, men jag sätter mig inte och gråter om det inte går.

  Jag har funderat på hur jag ens kan tycka att det fortfarande är roligt att träna, men trots avsaknaden av konkreta mål så är det skoj, och jag vill träna.

  Jag tror att för min del är det bra att inte sätta upp mål, för har jag inget så kan jag inte heller misslyckas. <— fegt? kanske.

  I och för sig så slår jag gärna mina egna PR om det går och det är väl ett mål i sig det också :)

  /Malla

  • olaenberg

   Hej Malla !

   Visst är det så att målsättningar kan va kontraproduktiva. Man bygger upp en stress som skapar mer dålig känsla än bra känsla.

   Frågan är dock: Är de mål du satt upp för höga (i förhållande till hur mycket du verkligen vill det?)

   Att sätta en målsättning kanske inte alltid behöver innebära vikt, skillsmoment eller tider, det kanske helt enkelt bara kan vara ATT MÅ BRA !?!? Vilket du mest troligt gör eftersom att du fortsätter att träna =)

 • David

  Håller helt & fullt med, både dig & Ola. Delmål är minst lika viktiga!

  Vad vi än sätter mål på här i livet så kommer det komma hinder på vägen. Då gäller det att ha en väg B och kanske även C. Ibland blir vi till & med sämre än när vi började vandra på våran väg mot målet, men detta är enbart lärdom. För klarar vi att mobilisera och hitta nya väger och lösningar kommer vi en dag att nå vårt mål. För så är allt, som en tvål som inte riktigt går att greppa och flyger längre och längre ifrån oss.

  Vill man nå riktigt långt bör man kanske tom göra en kravprofil. Ställa sig själv i rampljuset, var är du nu och vart vill du nå. Sen hantera spannet där emellan.

  Som Malin skriver nedan så kanske inte alla vill/behöver ha mål. Det är dock väldigt svårt att få progression i träning utan. Men att vissa kan tycka det är skönt/kravlöst att komma till en punkt där prestation sätts i andra rummet & ändå får resultat och kontinuitet i träningen förstår jag verkligen. Men tror det är VÄLDIGT få förunnat i dagens samhälle.

  • olaenberg

   BRA input ! Helt klart är det så.

   Kravprofil kan ju göras vare sig man är elit eller bara vill vara elit mot sig själv !

   Att få kontinutet och rutiner är ju ENORMT viktigt, sedan bestämmer man självklart utifrån sig själv hur pass hårt man vill köra.

 • 1. Med ett tydligt mål menar du ett realistiskt mål då?
  2. Tillhör du Sverige-eliten i Cross fit?
  3. Tävlar man i viktklasser eller dylikt?

  • tompee3

   1. Precis ett realistiskt mål, och gärna något mål som går att “ta på”. Det är lätt hänt att man inte når upp till sina förväntningar annars.
   2. Nja, Sverige-eliten skulle jag nog inte säga. Jag är en medelmåtta. Hade jag fått träna på bra, så hade jag nog varit duktigare ;)
   3. Inga viktklasser, utan det gäller enbart att vara stark och uthållig ;)

   • Tack för svar! Du verkar riktigt stark i förhållande till kroppsvikten. Lycka till med framtida tävlingar och mål. Tack till er alla för en otroligt trevlig och inspirerande sida!

    • tompee3

     Tack! Jo för min KV är jag stark ;) Kul att du gillar sidan. Du är välkommen att kika in oftare !