Diskutera inlägget: “Avsaknad” teros minor vä sida

“Avsaknad” teros minor vä sida

 

Har sista veckan efter SM haft ordentliga problem med min axel. Inflammation och en känsla av svaghet har dominerat dagarna…Som tur är i elitidrottslivet så får man hjälp snabbt och Step In besöktes 2 ggr med behandling scanlab/akupunktur. Inflammationen lade sig men svaghetskänslan har kvarstått. Fick idag svar på varför, fick träffa Tomas Isaksson som är specialist på axlar/knän och som jobbat mycket med Plannja Basket och Luleå Hockey.

Det krävdes inte många minuter av övningar och tester innan han konstaterade en för mig helt oväntad sak. Jag har under alla mina 1000 tals träningstimmar senaste åren lyckats isolera bort en muskel och den som fungerar så bra på högersidan finns knappt på vänster. (checka bild)

Ett under att jag lyckats med detta men utan att gå in alltför mycket på vad denna muskel gör i skidåkningen så är det framförallt i skejt tekniken den krävs för att böja armen i rätt läge och svara upp när staven slår i marken. Har funnit mig med att jag knappt använt vänster arm alls under så länge jag kan minnas tillbaks.. Har orsakat massor med totala kramper i den armen speciellt under längre lopp som 30km samt stumhet och trött på oförklariga grunder ->.. Allt klarnar på något sätt nu, vill helst inte fundera för mycket vad detta inneburit och det känns oerhört surt bara. Att vara starkare i en arm i skidor är inget unikt. Men att vara så mycket SVAGARE i en är däremot oerhört ovanligt.

Nu börjar en intressant utveckling där jag hoppas kunna koppla på denna muskel och hitta rätt. Byta arm i skejt och allmänt bara kunna gå på helfart istället för att stappla runt när jag blir stum i vänstersidan.

Känner att jag får återkomma med förhoppningsvis en bättre symetri och funktion om några månader.

Man lär så länge man lever. Thats for sure….

 • Anna

  Lycka till! Det fixar du! Skulle ni på 4klövern inte göra ett inslag med bra tips på övningar i hemma miljö med redskap som fria vikter, gummiband, egen kroppslvikt? Bra för oss mammor som inte har ekonomin på topp efter/under mamma ledighet och mindre tid till att kunna fara på gym. Tips på bra magövningar, speciellt nedre del av magen och kärlekshandtagen :) men ett bra all around program skulle vara kul :)

 • Kinder

  Teres Minors uppgift är att rotera armen utåt, så diverse rotatorövningar utåt bör fortlöpa din framåtgående process. Kör även själv en specialövning för teres minor, då man i stort sett utför ett latsdrag med stång bakom nacken men låser bara teres/baksida axel i en väldigt kort rörelse. Detta har jag personligen fått bra resultat av. Lycka till!
  Mvh
  F

 • http://www.4-klovern.se Tomas Åström

  @Anna
  Jag rekomenderar dig att läsa detta inlägg då jag berört denna fråga tidigare på bloggen.

  http://4-klovern.se/tips-pa-traning-nar-tiden-inte-racker-till/#respond

  Annars så skulle vi kunna göra en liten träningsskola gällande gymträning i hemma miljö lite senare när vi får tid till detta. Tack för tipset!

 • Micke

  Mycket intressant för en sådan som mig som är intresserad i ämnet och jag kan inse att det måste hålla dig tillbaka i spåret. Tråkigt för dig, men samtidigt bra att du får ett svar på vad som spökat och att det faktiskt är ett positivt i bemärkelsen att det är något du kan göra något åt. Håller tummarna för att du lyckas träna upp vänstersidan riktigt bra och sedan kan ta några steg uppåt i resultatlistorna inom en inte allt för avlägsen framtid.

 • Flytring på pottan

  Detta måste ju kännas som ett ljus i tunneln (Torsby) Att känna att man bara gått på 75% måste ju sporra något enormt!