Diskutera inlägget: Börja i tid för att vara iform till Sommaren 2012. Och börja rätt!!

Börja i tid för att vara iform till Sommaren 2012. Och börja rätt!!

Bild från Sommaren 2010

Ja, så här ligger det till. Ni kan inte börja 2 månader innan och träna arslet av er. Eller, jaa, ni kan men hur värt är det att lyckas träna ner sig till en “OK” form för att sedan tappa denna innan ni ens han säga “Beach 2012”. Visst är det bättre att låta det hela vara en långsiktig plan, så att man fortfarande kan hålla upp motivationen och hålla i träningen för att fortsätta träna resten av livet. Det är då ni har nått någonstans.

Men hur går man tillväga då?

En viktig punkt i att lyckas ta sig någonstans utan att hammna i “skaffa gymkort – träna stenhårt – sluta fällan” Är att man verkligen har en tanke med VARFÖR man gör detta och HUR man ska göra detta. Därför skulle jag vilja att ni för er själva knåpar ner några små målsättningar. Några delmål som ni känner kan vara lätta att klara av, samt ett övergripande huvudmål som kanske är ett halvår framåt. Ja kanske att ni ska springa en halvmara, eller något liknande. Vad vet jag? Eller om man bara vill må bra. Detta är också ett mål. Men någonting som ni känner att ni kan åstadkomma.

Tips på några delmål skulle kunna vara.

-Komma igång med träningen
-Börja äta nyttigt 4 av 7 dagar i veckan
-Planera mina egna måltider
-träna 2ggr i veckan
-Ut och springa/prommenera 1ggr i veckan.
-Vara aktiv 30 minuter per dag
-Tappa 2kg
-Gå upp 2kg

Ja ni förstår, någonting som är ganska lättåkomligt, så kan ni bocka av dessa när ni klarat av dem. Knåpa sedan ihop ett nytt delmål som ni känner är en liten tuffare utmaning och försöka klara av det.

Träningen

Sen huruvida hårt ni ska träna? Vissa älskar att börja stenhårt och håller i träningen och funkar väldigt bra med det. Medans andra blir spyless. Jag skulle säga att börja med ca: 2-3ggr i veckan den första månaden eller kanske första 2-3 månaderna. För att sedan börja trappa upp. Börja försiktigt, lite lättare vikter, för att sedan successivt öka intensiteten, viktvalet och träningsformen. Om ni ska börja träna på gym tycker jag definitivt att ni ska redan från början försöka dig på fria vikter, då detta är den mest kompletta träningen, variera detta med lite maskinövningar. Skulle rekomendera Ca: 1-2 övn per muskelgrupp och Ca: 3-5 set per övning och mellan 8-15repetitioner per set. Till att börja med alltså.

Såhär skulle en veckoplanering kunna se ut:

Mån: Styrka Ca: 1 timma
Tis: Vila
Ons: Styrka Ca: 1 timma
Tors
: Vila
Fre
: Styrka Ca: 1 timma
Lör
: Vila
Sön
: Ev: löpning/skidåkning.

Kosten

Att börja säga att man ska lägga om helt till en hälsosam livstil med Kost/träning och allt som hör till där runt omkring är väldigt tufft. Börja istället smått. Om ni är van att äta skräpmat, eller dålig mat 7 av 7 dagar i veckan. Börja smått. ät åtminstone bra 4 av 7 dagar, ja kanske till och med 5 av 7 dagar i veckan. Detta är betydligt bättre än att äta dåligt 7 av 7 dagar i veckan. Till och med att bara äta bra 1 dag i veckan är bättre. MEN, ni klarar mer än så. Det vet jag. Så försök få in rutiner, laga egen mat. Laga storkok som är lätt att värma upp dagen efter. Laga Kyckling, Lax, eller kött. Till det äter ni rotsaker eller fullkornsprodukter. Då ska ni se att det händer grejer. Sen när detta känns enkelt, försök utöka antalet bra dagar i veckan.

Men försök få bort tanken från att ni MISSLYCKAS om ni äter en fikabit, äter lite godis en lördagkväll eller äter en skål med chips. Det är OK att ni gör detta någong gång. NJUT av stunden istället för att ha ÅNGEST. Gillar ni att festa? Testa gå ut nykter. Beställ en Cola Light och sug på denna. Oftast är det känslan av att ha något i handen & ni slipper frågan “varför dricker inte du”? Det går att ha kul utan alkohol också.

Hoppas att ni lärt er litegrand av detta. Sen handlar mycket om viljan att verkligen göra detta. VILL ni inte. Då går det inte. Det är ingen annan som kan säga åt er att komma igång än er SJÄLVA. kom ihåg det!

Lycka till!

 • Kim B

  Bra skrivet och helt rätt.

  Väldigt många som går ut stenhård från dag ett typ börja på VLCD och köra cardio timmar varje dag det känns säkert bra första dagarna kanske en vecka men inte underligt att oftast så blir det total krash.

  Så börja väldigt lätt börja men 1-3 nyttiga dagar i veckan och utöka eftersom.
  Tror skarpt på schemat du skrev och köra varannan dag då kroppen får vila och vänja sig sakta och man får känna sig nyttig och nöjd sen gårdagen och samtidigt längta till dagen efter.

 • Grottmänniskan

  Grymt, Thomas! (Ja, jag tänker stava ditt namn med H. Det blir mycket gubbigare då :))

  Älskar även att det är postat innan den breda skaran har vaknat!

 • Riksgränsen fjällstation

  Mycket kloka ord Tomas! Pedagogiskt & målande beskrivningar rakt igenom. Skulle vara intressant att veta vart du gräver upp alla dessa enkla men till synes klockrena råd. Mentor? Studier? Bra person kännare? Egen erfarenhet? Förebilder?