Diskutera inlägget: Bygga muskler och tappa fett?

Bygga muskler och tappa fett?

OBS!! Egna tankar & värderingar. OBS!!

Som man oftast får höra som instruktör är att folk vill bli större, starkare, ha 8-pack magrutor utan att gå upp i fett. Jag vill inte göra er besvikna, men tyvärr är det inte så lätt som det låter. Om ni nu inte är 16år med världens genetik eller kör på de olagliga grejerna. Det hela är litegrand en definitionsfråga. Hur mycket är starkare? och hur mycket fett ska du tappa?`Sköter du kosten & träningen exemplariskt så kan du genom att hålla ett kaloriunderskott också lyckas gå upp i muskelmassa. Även om detta inte alls är i likhet med om du skulle ligga på ett överskott.

Dock skulle jag vilja använda mig av 2 exempel här.

En person som väger 90kg med Ca 20% kroppsfett som inte har styrketränat på 1 år.
En person som väger 80kg med Ca 8% kroppsfett som styrketränat kontinuerligt i 5 år.

Tänk er person 1 som inte har tränat på 1 år. Skulle denna personen börja styrketräna 3ggr i veckan och lägga om kosten så att han går på ett kaloriunderskott så skulle denna person både öka i Styrka och muskelmassa med tanke på att han inte har tränat på länge, men samtidigt så skulle personen i fråga också gå ner i fettvikt då personen ligger på ett underskott.

Tänk er istället person 2 som har tränat kontinuerligt i 5 år och tränar Ca: 5 ggr per vecka. Personen i fråga går också på en diet. Här är dels kroppen van den belastning som utförs, men kroppen har också legat på en negativ energibalans under en längre tid vilket leder till att protein nedbrytningen “KAN” vara aningen större (Detta beror till största del om du får i dig nog med aminosyror). Visst, under extrema fall så går det att öka i muskelmassa här också, men då måste du sköta allting till punkt och pricka. Det denna person istället bör ha som största prioritering är att inte tappa muskelmassa & styrka.

Det jag vill säga är att, det är väldigt svårt att få ALLT samtidigt. Välj det du vill fokusera på för tillfället. Är det muskeltillväxt och styrka, eller är det en stenhård kropp? Dock så kan ni få allting tillsammans, men då pratar vi om år med slit. Så, kör hårt där ute!

  • Jan D

    >Överlag ett bra inlägg, men tycker du borde poängtera att även för person 1 kommer det vara oerhört svårt att göra så kallade leangains samtidigt som man ligger på kaloriunderskott.