Diskutera inlägget: Dieten är färdig (Del 1 av 3 utvärdering av kosten)

Dieten är färdig (Del 1 av 3 utvärdering av kosten)

Exakt 3 månader har varat av dieten och igår den 1/6 så är min diet över. 3 väldigt intressanta, händelserika, och absolut lärorika månader har det varit. Jag tänkte försöka mig på en utvärdering över hela min diet och hur jag har gått tillväga. För att detta inte ska bli för långt och ointressant så tänker jag dela upp detta i 3 delar. 

Del 1 som kommer nu kommer jag berätta om hur jag har ätit.
Del 2 kommer jag berätta om hur min träning har sett ut.
Del 3 så kommer jag sammanfatta min form och de resultat jag uppnått med före & efter bilder.

Ni kommer att få ta del av alla dessa delar under den kommande veckan. Så håll er uppdaterade:

Del 1 (Hur har jag ätit och hur har det påverkat mig)

Kyckling met fetaost och luftorkad skinka, ruccola sallad.

Grunden i min diet har varit upplagd av någonting som kallas för CKD (cyklisk ketogen diet). Detta innebär att du äter mycket protein & fett, samt lite kolhydrater. Ni drar säkert paralleller mot LCHF som inte alls är samma sak. I LCHF tar man ingen hänsyn till bra, respektiver dåliga fettkällor. I den diet jag har bedrivit existerar enbart bra fettkällor, exempelvis: Avokado, Lax, nötter, olivolja m.m.

Hursomhelst. Hela första månaden så åt jag lite mer kolhydrater än vad som var acceptabelt vid en diet som denna. Det blev ofta bröd på morgon och lite ris eller quinoa till måltiderna. Tanken var att jag fortfarande villa ha små depåer av glykogen som gjorde att jag orkade behålla styrkan på gymmet. Och det gjorde jag. Under den första månaden så gick jag dels ner i vikt, men samtidigt så behöll jag styrkan och orken i gymmet. Jag kände mig till och med piggar då än innan jag började med dieten. Detta tror jag berodde på ett alldeles för stort överskott av mat som gjorde mig dåsig under bulk.

Månaden därefter så bestämde jag mig för att börja nolla kolhydrater och enbart införa snabba kolhydrater innan träning, detta för att få lite mer ork. kolhydrater är ju vårt bränsle vid träning utan syretillförsel (anaerob träning). Tung styrketräning är en sådan form av träning. Däremot så kände jag ändå att jag började tappa i styrka. Det var inte extremt mycket, men det märktes. Orken var det fortfarande inget fel på. Jag kände mig pigg och mitt blodsocker låg på en jämn och fin nivå.

Därefter så for jag iväg och jobbade i Turkiet i 10 dagar och fick balansera upp kosten. Jag åt ganska normalt med lite fika ibalnd och veckan därefter så tog jag en mellanvecka. Så jag hade i princip 17 dagars break av min diet under april månad. Det som jag vill poängtera här att jag inte lät mitt kost intag flyga iväg. Jag höll ändå en ganska bra nivå på det hela och framförallt så tränade jag hårt medans.

Lax med fetaost serveras med haricovert med broccoli.

Jag kom tillbaka och fortsatte min diet i 5 veckor till. De sista 5 veckorna så började jag krydda maten mindre med salt och jag försökte vara ännu striktare på hur mycket jag åt, samt vad jag åt. Genom att minska på saltet så binder man inte upp vattnet lika lätt i kroppen. Detta ledde till en ännu större dipp i gymmet, dock fortfarande inga extrema vikttapp, men det gick tyngre helt enkelt. Huvudet började kännas lite slitet vid vissa tillfällen, men orken runt träning var fortfarande på topp.

Det som jag tycker är viktigt att poängtera under min diet är att jag aldrig har vägt maten. Jag har alltid kört på känn och gått efter vad jag tror mig skulle behöva under respektive dag. Detta kräver givetvis en viss kunskap i det som man stoppar i sig. Sen beror det också på vad du har för syfte. vill du har en superdeffad fitnesskropp eller en helt godkänd strandkropp? Vid det förstnämnda bör man kanske ha koll på hur mycket man gör av med och hur mycket man ska stoppa i sig.

Under dieten så har jag haft 4 ätardagar samt 17 dagars uppehåll. Dessa dagar har verkligen lyckas fylla på mitt lager som började tömmas. Och man fick den energi som man behövde.

Så här kunde mitt kostupplägg se ut:

08.00 Frukost: 4ägg, 2gulor, 2vitor, 2 luftorkade skinkor
12.00 Lunch: 2 laxfiléer, fetaost, broccoli
15.00 Mellanmål: Kesella lätt, mandlar, gojibär, skivat äpple, kanel
16.30 Före träning: Proteinshake med snabba kolhydrater
17.45 Efter träning: Proteinshake
18.30 Middag: Lammfärsbiffar med zucchini, avokado, morötter, samt tzatziki gjord på kesella
22.00 Kvällsmål: Proteinshake eller keso med bär och nötter.

Mitt intag har varierat mellan 1800kcal – 2200kcal per dag beroende på vad jag har gjort under dagen.

Slutsats: Jag känner att jag har verkligen fått de resultat jag velat av den kosthållning jag har hållit. Det har inte varit så svårt för psyket då man fortfarande får äta god mat. Samt att man cirka 1-2 ggr i månaden fick äta lite mer. Däremot har jag inte mycket att jämföra med då jag aldrig har utfört något liknande. Dock är jag tveksam om det är någon diet som skulle fungera bättre för det syfte som jag har haft. alltså att försöka komma så lågt ner på fettprocenten som möjligt och behålla muskelmassan.

Ett tips till er alla som har tänkt prova på att dieta skulle kunna vara att börja lugnt och försiktigt. Kroppen är extremt duktig på att anpassa sig. Börjar ni med att nolla kolhydrater det första ni gör och har ett väldigt lågt kcal intag så kommer det givetvis gå snabbt till en början, dock stabiliseras detta upp då kroppen har fått anpassa sig, då måste man hitta på något nytt, här är det inte så kul att sänka intaget ytterligare om man redan ligger riktigt lågt på sitt intag. Så fundera ut hur ni har tänkt gå tillväga och trappa successivt ner intaget. Då ska ni se att ni kommer dit nu ska utan att svälta kroppen dit.

Om jag lyckades med detta får ni se i DEL -3 som kommer någon gång nästa vecka. Nästa del så kommer jag utvärdera den träning jag bedrivit hur den har påverkat mig och hur det har gått. Jag skulle tippa att den kommer upp på Måndag nästa vecka. Så håll er uppdaterade.
Ha en trevlig kristi himmelfärdsdag!

 • Anonymous

  >Ursäkta, men kreationfosfat är väl ändå den huvudsakliga energikällan vid anaerob träning, inte kolhydrater.

 • Ola Enberg

  >OJojojo vilken VOLYM på detta inlägg Tomme! Kul att se =)

  Du har "typ" ett helt annat upplägg än mig, vilket jag tror kan förvirra läsarna en heldel! MEN åandra sidan så är det bara bra att 2st har olika sätt att ta sig iform på!

  Det ger mera möjligheter till att hitta sin egen väg för dom som är sugnapå att pröva!

 • Tomas Åström

  >Om du jättegärna vill gå in på detta så:

  Genom att göra det enkelt så skrev jag kolhydrater då den breda massan inte skulle förstå vad kreatinfosfat eller ATP är. Men innehar du inga kolhydrater i kosten är det svårt att ens tillverka dessa ämnen. Därför anser jag att kolhydrater är den huvudsakliga energikällan vid anaerob träning.

  1.ATP är det du använder vid t.ex. maxlyft 1-3 repetitioner.(Anaerob träning)

  2. ATP + kreatinfosfat är det du använder vid t.ex. 4-20 sekunders högintensivt jobb t.ex. 100 meter löpning (Anaerob träning)

  3. Glykogen (kolhydrater) använder du vid arbete mellan 40sek – 2minuter. Här spjälkas mjölksyra. t.ex. 400 meter löpning, sprint lopp i skidor CrossFit träning. (Anearob träning)

  4. Glykogen (kolhydrater + fett) används vid arbete som oftast är längre än 4 minuter. t.ex. 1 mils löpning. (aerobiskt arbete).

  Så att det är kreatinfosfat som är den huvudsakliga energikällan som används vid anaerob träning håller jag inte med om.

 • Tomas Åström

  >Ola: Precis. man är ju olika och passar för olika saker ;)

 • Johannes

  >Kosten ser bra ut! Men varför sluta dieten nu! Känner du dig verkligen 100% nöjd?

 • Tomas Åström

  >Jag har varit nöjd sen innan jag börja egentligen. Detta har enbart varit ett experiment. Dock kommer jag hålla kvar en del av mitt kosttänk och unna mig något gott när jag känner för det. Balans helt enkelt!