Diskutera inlägget: Experthjälp & teknikslipning simning (FILM)

Experthjälp & teknikslipning simning (FILM)

Har turen att känna personer som är extremt duktiga på de dem gör.

Tobbe

Tobias Marklund är före detta elitsimmare från Piteå som fått alldeles för lite cred för sina många många SM/VM medaljer i simning. Innehaft flera svenska rekord som står sig bra även idag.

Passade på att få coachas lite under hemvisiten och hade bassängen för oss själva vilket gynnar.

Liksom i skidor är det mycket som ska stämma med teknik. Det som föll mig naturligt där är helt annat än att simma. Jag började liksomå  i våras, kunde knappt ta ett crawltag. Då hjälpte som bekant min tävlingkollega Mattias Hällgren mig med grunderna och nu simmar jag flera kilometer i sträck. Att nu Tobias får peta och fixa detaljer jag inte alls tänkt på själv är oerhört skönt.

Saker jag inte hade i tanken innan den här dagen:

Armrörelsen.

Andningen snett uppåt istället för snett bakåt.

Vinkeln i fotleder, bör bli betydligt mer rörlig och avslappnad om jag vill bli en bra simmare.

Så här simmar jag i dagsläget (2012-12-23)

 • Analytikern

  Inte för att jag kan något om simning och sannerligen inte teknik men av att se och lyssna på videon verkar det som en viss skillnad mellan höger/vänsterarm.

  Själva luftfasen och tillslaget i vattnet verkar aningen mer “stressat” med högerarm till skillnad från vänsterarmen som verkar göra en mjukare rörelse med mer flyt i. Hur och om det påverkar simningen har jag dock ingen aning men i de flesta idrottare brukar det ju vara att eftersträva en symetri i rörelsen mellan båda kroppshalvorna för att bli så effektiv som möjligt och få en bra balans. Kan också bero på att du kör tvåtaktsandning och andas på varje armtag på högersida.

 • http://www.4-klovern.se david

  @Analytikern

  Stämmer bra, precis det jag börjat jobba bort några hundra meter innan detta är filmat. Släpar fortfarande med en lite “hackig” rörelse i andningsfasen, och det är som du säger mycket pga 2 taktsandningen som också ska bli mer 4 takt. Är även väldigt olika stark i framförallt teres minor vilket gör att jag gärna överkompenserar med höger…

 • Micke

  Kanske svårt att jämföra simning i bassäng med simning i strömmande vatten men tycker i alla fall att det ser ut som att det är flera dimensioners skillnad på tekniken jämfört med i somras (och tidigare somrar ska vi väl inte ens prata om ;) ). Börjar ju se riktigt bra ut.

  Vad gäller andningen så skulle jag, utan att på något sätt vara expert inom ämnet, rekommendera att du lär dig andas åt båda sidorna och köra 3-takt på träningen (eller 2-takt varannan sida/längd). Mer symmetriskt och mindre risk för överbelastning/skador. Bör också vara en klar fördel under tävlingar i öppet vatten att kunna andas åt båda hållen så man kan anpassa detta beroende på vilken sida vågorna kommer från (så man slipper andas en massa vatten).

 • http://www.4-klovern.se david

  @Micke
  Tack ska du ha:) menade *3 takt såklart! Jo det kommer ske, ska nöta detaljer framöver ett tag nu samt även försöka gå på lite övervakade expertpass på Eriksdalsbadet. Som sagt, fördelen i att kunna andas avslappnat åt bägge håll samt att vara nog mjuk i fotleder kan nog aldrig underskattas i simning, och framförallt i öppet!

 • Micke från Skövde

  Fick du några nya simglasögon i julklapp ? Klor i ögonen svider som bara den :(

 • mattias h

  Ser bra ut Davve! Andningen duger gått att köra åt ett håll eftersom en stor del sker framåt. Då man bör gå upp åtminstone vart 5 takttag då man simmar i öppethav med vågor upp till 1 meter kan de vara en stor fördel att hålla riktiningen:)2

 • mattias h

  Ser bra ut Davve! Andningen duger gått att köra åt ett håll eftersom en stor del sker framåt. Då man bör gå upp åtminstone vart 5 takttag då man simmar i öppethav med vågor upp till 1 meter kan de vara en stor fördel att hålla riktiningen:)