Diskutera inlägget: First time raw food 100%

First time raw food 100%

Besökte ikväll min vän David Säll som sedan 3 månader tillbaka kört paleo (stenålderskost) Idag tog vi steget som få kanske inte ens vill prova. Men det här är så sjukt intressant så vi kör på.
Middag bestående av :
Rå lövbiff
Guacemole på:
Avokado
Rått ägg
Smör
Citronpeppar
1 gul lök
Vitlök
Eco tomatpure
Dryck : Rå mjölk
Utvärdering: Köttet smakar i stort sett ingenting utan kryddor och känns i konsistens ungefär som pasta. Guacemolen var riktigt smakrik och passade perfekt. Överlag riktigt gott och just nu känns det riktigt bra och mättnadskänslan slår alla andra.

20111220-195210.jpg

 • http://www.4-klovern.se Tomas Åström

  Grym skidåkarkost! Haha ;)

 • Jan D

  Inte orolig för salmonella då?

 • Larz

  Nordbankens spargris??

 • David2

  @Jan D
  Näe

 • David

  @Tomas Klart!:)

  @Jan D Nej, så länge det inte är halvtillagad. Och ska man vara rädd för salmonella så skulle jag ju då inte köpa sallad eller ägg heller…

  @Larz Jo gäller att lägga av till pensionen.

 • Mia

  Vad försöker ni att bevisa egentligen med denna kost? Måste ju smaka urk.

 • David2

  Vi försöker inte bevisa något och nej, det smakar inte urk.

 • http://www.4-klovern.se ola

  En kost som denna är inget som jag själv skulle eftersträva, men hatten av för er som prövar & ger det tid. Går givetvis att göra god mat på detta sätt, men oj så svårt jag har att föreställa mig att äta kyckling & fisk 100% RAW Kött kan väll kanske gå för sig.

 • Micke

  Är tomatpuré verkligen ok i detta sammanhang? Framställs ju genom att tomater hettas upp så att vattnen avlägsnas. Är ju inte direkt Raw Food.

 • Roger Rönnberg

  David, lägg ner Paleon nu! Stick ut och plöj lite i spåret istället!!

 • Petter

  Grymt kul att ni tar er för och testar.

  Personligen är jag av den åsikten att jag tror att människan fick ett evolutionärt försprång genom att dra nytta av elden då möjligheten att kunna värma och tillaga sin mat uppkom. På så vis var det möjligt absorbera energin mer effektivt (mindre energi går åt för att smälta maten) och dra nytta av den mat som inmundigades gentemot att ha intagit samma föda fast i rå form.

  Skadad som man blir av att läsa på Uni. att gärna se att det åtminstone finns studier som tyder på saker och ting så kom jag över denna som tyder på att just detta med uppvärmd mat verkar ge fördelar när det kommer att tillgodogöra sig av energi: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1095643307015632

  Har även sett en studie som undersökte samma typ fast av vegetabilier som gavs till råttor/möss för att se skillnad mellan om de fick råa eller kokta . Den visade i vilket fall på att de som fick kokta vegetabilier orkade förbruka mer energi än de som fick råa.

  Dessa studier är ju dock bara ett fåtal och i sig kanske inte direkt övertygande även om de stödjer den teori om människans evolutionära försprång. Och därmed inte sagt att det är en absolut sanning. Är själv av den åsikten att jag gärna testar olika saker som jag tycker verkar intressanta för att se hur dessa fungerar för just mig. Dock, ska man vara försiktig och generalisera utifrån sina personliga slutsatser hur det kommer fungera för någon annan.

  Som jag inledde kul att ni provar och fortsätt gärna publicera fler av dessa inslag gällande paleo och raw food.

 • http://www.4-klovern.se david

  @ Micke, i min värld ok. Bryr mig inte om andra anser det eller inte, tekniskt får ju inte en vara kallas RAW om man överstiger 42 grader.

 • David2

  @Micke
  Då min strävan inte är att äta “Raw food” i den bemärkelsen utan att leta efter en föda som får en att må så bra man kan må så väljer jag själv att inte sätta några begränsningar.

  @Petter
  All cred till din öppenhet. Många totalsågar saker utan att ens ha prövat själva. Du har min fulla respekt :)
  Jag är i den tron att om man inte värmer upp t.ex. kött och behåller alla enzymer så går matsmältningen betydligt snabbare. Men jag vet inte, just därför testar jag :)

 • José

  SNÄLLA LÄGG NER PALEON OCH ALLT SOM HAR MED STENÅLDERS KOST ATT GÖRA. Ät vanlig mat som är nyttig istället för att snöa in sig på nån typ av stenålders kost…

 • Jonathan

  Vilken uppståndelse. Grabbarna äter carpaccio-ish. Ingen större grej.

 • David2

  @José
  Kan du inte stava så lägg ner allt som har med skrivande att göra. Ingen orkar varken läsa eller bry sig.

 • José

  Tuff kommentar där David2! Du verkar vara en oerhört tuff paleo ätande kille alltså!

 • Kim B

  Var inte det det jävligt onödigt skrivit David?
  Bara för folk inte kan skiva helt korekt så har dom lika stor rätt att skiva.
  Finns många och även jag är dyslektiker.
  Vist kanske det var lite onödigt hård av José att skriva det är en annan sak.

  För att hålla sig till Raw food så tycker jag skälv det är en rätt korkad diet och aldrig förståt vitsen med den eller brytt mig om att läsa om den.

  Som ägg t.ex så finns det studier att kroppen tar kan bara ta upp ca hälften av protein om det ej är tillagat.
  Känns då rätt meninglös att äta råa ägg då även om det är rätt/var vanligt att drick förr.

  Fast så länge man mår bra av en diet så kör på.
  Så länge man håller sin diet på ett bra plan och inte blir fanatisk finns så många som är i t.ex LCHF sekten som blundar för allt annat vilket är vansinnigt.

 • Hans

  … Asså jag orkar inte

 • Marmelad

  @kim b var inte det där en onödig/provokativ kommentar?

  @david är man så fit som du så måste det vara en grym måltid! Pözz

 • Lotta

  @David2: Att du inte orkar läsa en kommentar pga. särskrivning av ETT ord säger väl ganska mycket om ditt psyke. Patetiskt.

 • http://www.4-klovern.se mattias

  @Lotta: Tummen upp för din kommentar! håller med.

 • http://beautyofmind.blogg.se Ina

  Kim lille! Du har ett och annat att lära dig. Jag har kört LCHF sedan 2008 och det har gjort mig frisk. På riktigt alltså. Eftersom jag inte är sponsrad tjänar jag inte direkt på att överdriva heller. Kul att bloggaren här skrev “rå mjölk”. Det var nog fan dagens det.