Diskutera inlägget: Föreläsning med Jonas Colting

Föreläsning med Jonas Colting

colting
Var förra vecka på en spännande föreläsning med triatleten Jonas Colting på piteå stadshotell.

Tänkte i detta inlägg ge min syn på föreläsning och vad jag tycker och tänker om det som sas!

Vid ankomsten till föreläsning stod Jonas vid entrén och hälsade samtliga välkomna en och en och tog i hand, en bra gest och ger ett bra första intryck. Cirka 50 personer har tagit sig till stadshotellet denna kväll för att lyssna, 95 % av dessa är helt nya ansikten för mig och jag gissar att många var från luleå.
Könsfördelningen var helt klart lite ojämn, betydligt fler kvinnor av jag kan utläsa och många i 30-45 års-åldern. I övrigt en väldigt blandad publik där jag gissar mig till att den äldsta är kring 55 och den yngsta kring 15. Så bra spridning helt enkelt.

Föreläsningen startar och Jonas berättar om upplägget för kvällen, 4 timmar föreläsning om hälsa, träning och kost med en snabb fikapaus (nötter, frukt) mellan de olika ämnena.
Han börjar som sagt med hälsa och här har han många intressanta aspekter han tar upp om hur man ställer prestation och hälsa långt ifrån varandra. Dessa två saker är ofta ganska långt ifrån varandra. Han gör ett mycket bra exempel om hur han ser väldigt många personer som prestera bra resultat på t.ex. en klassiker (vansbrosimmet, vasaloppet, vätternrundan mm.) går med en ständig övervikt och onödiga fettkilo trots att dom tränar mycket. Problemet är att dessa äter skräp och har som ursäkt att do ju tränar mycket. Alltså trots att man gör till synes imponerande fysisk prestationer är hälsan långt ifrån på top, och då gäller det att fråga sig om vad som är viktigt.
Han pratar även mycket om hur vi i sverige normaliserar att man vid 40 års ålder bör var fet, folk säger: “ja men så ska det väl vara när man kommer upp i den här åldern”, “det är ingen ide för mig att börja träna, det är redfan försent”, “dom flesta andra i min ålder är ju också lite tjocka”. Mycket av detta har man märkt själv och man förstår precis vad han menar. Sedan visar han några exempel på personer som åstadkommit riktigt imponerande grej vid hög ålder. Man blir både imponerad fascinerad och kanske framförallt motiverad.

Nästa ämne som handlar om träning, här pratar han om sin egen träning och om hur allt började för hans del med idrott. Han berättar om han som lite var totalt talanglös på att springa men har tränat sig till att idag ha löpning som sin bästa delgren inom Triatlon som Jonas tävlar i.
Han pratar mycket om att saker och ting tar tid och hur vi i dagens samhäll vill ha så himla snabba resultat och ger upp om vi inte ser resultat på några dagar. Han pratar om löpteknik, barfotalöpning, primal walk, stenåldersträning mm. Ämnen som väcker en del sur hos folket närmsta mej som troligen aldrig hört tals om dessa grejer, dom verkar fascinerade. Jonas håller hela tiden ett högt tempo och intresset upp med både humor och intressanta ämnen. Han ger lite snabba löptips och pratar endel om människans ursprung och dess fantastiska förutsättningar.

Nu går vi inte på kosten där Jonas har en väldigt speciell syn på vad som är bra och dåligt gentemot gemene man. Han pratar om alla lättillgängliga produkter fullproppade med socker som är redo att ge oss snabba kickar.
Han pratar om det dålig med lightprodukter och förespråkar rena produkter som kött, fisk, kyckling, grönskar. Han kör själv paleotisk kosthållning och är starkt emot spannmål av alla de slag.
Jag håller med honom om det mesta han pratar om och han är mycket mer vettig och nyanserad en vad man fått uppfattning om på internat och i media. Han pratar om kolhydratnjuta, att om man nu ska äta socker/ kolhydrater så ska det var en njutning, det ska inte vara så att man slänger i sig en halv godispåse för att stinna sina behov för att sedan må skit och känna sig helt dåsig efteråt. Det ska var något man äter för att man tycker det är gott och för att man vill och inte för att man har ett beroende som säger åt en att: “ge mig socker nu”.

Sunt och bra tänk tycker jag om hela kostbiten och jag håller med om det mesta förutom om att skippa spannmål helt och hållet. Det är absolut inget man ska överäta och i övrigt förespräkar även jag mycket frukt och grönt av alla de slag.

Sammanfattningsvis: 4 timmar som bara rann i väg och mycket inspirerande och intressanta ämnen. man gick därifrån med ny motivation och inspiration till sin egna framtida träning.

Har ni själv möjlighet att lyssna på Colting tycker jag definitivt att ni ska göra det, är väl investerade pengar.

//X:et

  • Jan D

    Jag fullkomligt älskar folk som påstår sig äta “paelo” eftersom majoriteten inte har ett jäkla hum om vad det faktiskt innebär och vilka enorma variationer det faktiskt var på stenåldersmänniskan beroende på region, årstid, tillgång till vilt och liknande.