Diskutera inlägget: Fortsättning av diskussion på Olas inlägg gällande nedre mage

Fortsättning av diskussion på Olas inlägg gällande nedre mage

Ni som lästa Olas inlägg igår där han skrev lite tips på magträning så tänkte jag försöka bena ut det som ni reagerade på gällande fokusering på nedre magmuskulatur. Detta kommer jag gör med hjälp av två stycken vetenskapliga studier.

http://www.physicaltherapyonline.org/content/86/5/656.full
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11726260?dopt=abstract

Det som gjordes i dessa studier var att man använde sig av EMG och mätte upp aktiviteten i musklerna när man utför ett antal magövningar.

Till att börja med så tänkte jag säga att Rectus Abdominis (magmuskulaturen) är en muskel som sitter ihop. Den är inte uppdelad i olika delar. Så man kommer alltid aktivera hela magmuskulaturen. MEN. du kan fokusera, (läs fokusera, inte punktträna eller punktförbränna) den nedre kontra den övre magmuskulaturen. Detta har visats genom en mätning med EMG i en hängande benlyfts övning i en av stiduerna ovan. Den visade att aktiviten var högre i den nedre magen kontra övre magen(Ca: 70% aktivitet i övre medans du hade ca: 75% aktivitet i nedre). Givetvis kommer höftböjaren (Iliopsoas) vara med och användas i övningar som benlyft också.

Men kort och gått. Det går att FOKUSERA på en del av magen. Även om detta inte kommer att göra sig direkt märkbart utseendemässigt, t.ex. att man får oerhört välutvecklad nedre magmuskulatur. Kom däremot ihåg för att få magmuskulaturen synlig längre ner på magen, så är det förbränningsträning som gäller. Inget annat.

Ni som anser er själva ha god kroppskontroll och kan gå in i ett pass och fokusera vart vi kontraherar. Testa fokusera med tanken på att lägga allt krut på nedre delen av magen, känn sedan efter några dagar om träningsverken är annorlunda? Jag säger inte att den bör vara det, men testa!

(Jag eftersöker gärna kommentarer från Jan D eller Micke J om ni håller med eller inte. Vi öppnar gärna upp för en större diskussion här)