Diskutera inlägget: Hur fasiken ska jag stretcha för att komma djupare i böjen?

Hur fasiken ska jag stretcha för att komma djupare i böjen?

Ja, det har jag funderat på länge. Men jag har aldrig tagit tag i detta och kolla hur man gör på bästa möjliga sätt. Tänkte här nedan bidra med mina bästa tips. Det gäller främst att bli rörligare på 3 olika punkter. Fotleder, Höftböjare & Hamstrings (Baksida lår).

1. Fotleder.

Jag brukar sätta mig ner på huk, sitta ungefär höftbrett isär med fötterna i golvet. Det som är viktigt här är att ni har hela foten i golvet, ni får inte släppa hälen. Fördela vikten över på ena sidan (här tas ingen hänsyn till hur mycket ni krummar) Och känn hur ni sträcker ut fotleden. Håll gärna fast er med armarna i något framför er så ni kan fördela vikten över foten. Stå i denna position i Ca: 1 minut, gör samma sak på andra foten och upprepa Ca2-3ggr. Gör sedan detta helst varje dag, men åtminstone några dagar i veckan.

2. Höftböjaren

Här finns det flera olika. Det absolut bästa är om du har någon polare som kan hjälpa till att trycka ner ditt ben. Du sätter dig på kanten av en bänk. Drar upp ena benet mot kroppen och låter det andra hänga ner fritt mot backen. Här pressar polaren ner ditt ben mot backen. Annars om ni inte har tillgång till detta så föredrar jag att ni ställer er i 90graders vinkel på båda knäna ner i backen. Sjunker ner i höften och efter ett tag vrider överkroppen åt motsatt håll. Håll 1 min, gör samma sak på andra benet och upprepa Ca: 2-3ggr.

3. Hamstrings (baksida lår)

Finns också flera olika sätt. Men Det lättaste är att placera benet på en bänk eller stol. Se till att ha lätt böjt knä, rak rygg och fäll kroppen över så att du kommer närmare ditt knä med magen. Håll här 1minut, gör sedan samma sak på andra benet och upprepa Ca: 2-3ggr. Även här om du har någon som kan hjälpa dig att stretcha genom att ligga på golvet och din polare lyfter upp ditt ben, så är detta bättre än att göra det själv.

Använd er gärna av KAT som är “Kontraktion, avslappning, töjning” Ni spänner den muskeln ni strecthar i Ca: 6-8sek, slappnar av i muskeln 1-3 sek därefter töjer ni ännu längre. Detta gör att man får ut mer av stretchingen.

Ni ska se att ni kommer komma djupare om ni utför detta i några veckors tid. Men se till att hålla i kontinuiteten.

Ha en trevlig Onsdag!

 • Shut up and squat fel storlek

  Ja blir så KAT då ja ser detta, Kul! Är personligen van att se detta rum från andra hållet.

 • http://www.4-klovern.se ola

  Bra text Tomme! Många viktiga saker som spelar in för att kunna leverera bra böjar!

 • Libbe

  Som ett brev på posten kom detta kunniga inlägg :)
  Mycket bra Tomme !

 • http://www.4-klovern.se Tomas Åström

  @ Shut Up and squat fel storlek

  Kul att jag kunde göra dig upphettsad.

  @ Ola

  Tack, Finns mycket mer som skule kunna skrivas ner

  @ Libbe

  Kul! Bra att du gillar det. Tänkte skriva ett inlägg lite längre fram om hur jag får upp rörligheten innan böjjen. Vilken typ av uppv osv.

 • Holle

  Hade du tråkigt när du skura?

 • Pingback: 4klövern » Hur fasiken ska jag komma djupare i böjjen del 2()