Diskutera inlägget: Instagram, en ankdamm som både tar och ger energi !

Instagram, en ankdamm som både tar och ger energi !

Insta

När vi på 4K startade upp vår blogg för ca 3 år sedan fanns det inte så många “etablerade” träningssidor i Sverige. Att lägga upp en bild på en vältränad kropp tolkades då som “skryt” av många haters medans folk som själv intresserade sig för träning och kost fann inspiration och motivation i det förmedlade budskapet som väldigt givande.

3 år senare så har VÄLDIGT mycket förändrats. Träningshybrisen har sällan vart större i detta avlånga land och personer som valt att förmedla sin egen träning och andras inom sociala medier har fullkomligen exploderat.

Här och nu idag ser vi den ena personen efter den andra starta upp div. träningssidor, sälja tröjor, kost/träningsscheman samt mycket mer därtill.

Instagrams inträde i vår vardag har gett oss en enorm källa till att hämta info. och inspiration till att läsa och följa personer som vill förmedla sitt budskap och SYNAS. Men vart går gränsen till lagom i denna hysteri av puplicitet ??

Tankar om instagram (synvinkel träning):
Vad handlar egentligen träning om? Handlar det om att fota sig själv i spegeln 5 ggr/dag, fota sin frukost eller lunch samt dagligen “spamma ut” en hel drös med bilder på en fysik som def. inte har förändrats utan snarare bara filtrerats genom div. vinklar och filter.

För MIG handlar träning om att träna, att träna hårt. Inte om att ta den bästa bilden med min 3 färgade shaker i det optimala ljuset under de perfekt ljusbrytande lysrören i cablecrossen. Träning och självkänsla bygger jag på framsteg och att ständigt tävla mot mig själv utan krav på massvis med like:s !

Jag tror faktiskt att många personer undermedvetet tvingar sig själva till att dagligen “måsta” sprida info pga. av att följare och läsare.

Jag skulle ALDRIG döma en persons värde utefter antal följare inom sociala medier. För mig är pusslet SÅ MYCKET större. En stark personlighet bygger man enligt mig på att visa driv, ödmjukhet samt vara öppen till att hjälpa andra personer i sin omgivning samt ha distans och humor gentemot sig själv.

Jag vet inte vad ni själva har för tankar ang. detta men om ni vill så får ni gärna skriva. 

 • Anton

  Kanon skrivet Ola, precis en av anledningarna varför jag valt att ta bort min instagram! Spamma själv ut bilder hela tiden på mat, gymbilder osv. Men kom til en punkt där jag kände att det här räcker, varför ska man jaga dessa likes? i slutändan ger dig mig ingenting. Tar heldre inspiration av människor i min närhet, som jag personligen träffat och som inspirerar i vardagen. Du Ola är ett stort exempel. Men nu skriver ja inte detta inlägg för att hylla någon eller några.
  Sen blir det alldeles för mycket med diverse startarer av företag som ska hashtaggas till höger och vänster, sälja armband och online coaching? När ska folk hitta sin egen väg och inte välja samma spår som den som startat? Jag tror mer på att man hittar sin egen väg och kommer med ideer och saker som man själv kommit på och skapat. Svårt att förmedla mina tankar så här på tangenterna! #fuckinstagram

  • olaenberg

   Tack för de snälla orden Anton !

   Att du tom. har tagit bort din instagram visar ju på att du har en stark uppfattning om vad som är bäst för dig.

   Vi fattar alla egna beslut och du är nog inte den 1a att “gå ur”

   Tack för din fina kommentar !

 • Emil

  Ola, du är en stjärna i det infekterade internet. Som jag sa till min tjej när jag tvingade henne att kolla på era filmer: “Lyssna bara. Han är en sån kille man vill vara kompis med.” :)

  • olaenberg

   Haha! Tack så mycket Emil !!

   Tanken med min text var inte att framställa mig själv som någon perfekt person inom sociala medier men om du gillar mig så blir jag självklart väldigt glad !!

   Enormt skoj att du tvingade tjejen till att kolla på 4KTV. Hoppas att hon inte blev skrämd ?? =)

 • X:et

  Mycket bra text min vän. Jag är ju en av ytterst få som fortfarande har en stupid-phone och således inte är särskilt aktiv på sociala medier. Jag börjar faktiskt bli lite mörkrädd när man märker hur folk allt som oftast väljer att använda mobilen istället för att ha ett vettigt samtal med en riktigt person som sitter mitt emot en. Sen har jag aldrig riktigt fattat det här med vad man får ut av att få en massa likes och ofta folk man inte ens känner, precis som du skriver “pusslet är mycket större än så”.

  Har spräckt skärmen på min stupid-phone, finns det fortfarande att köpa måntro?

  • olaenberg

   Tack Xet !!

   Jag förstår precis hur du tänker. För dig som jobbar 7-4 måste det kännas konstigt om halva baracken sitter med mobilen på rasterna istället för att konverserar “like back in the days” =)

   Ang. din stupid-phone så tycker jag att det är dags att steppa upp till en Iphone (så att du kan lyssna på spotify under dina 4 timmars pass) !!

 • tompee3

  Grymt bra text. Som matte säger så är vi på tok för teknik beroende. Det gammaldags samtalet mellan varandra då man inte hade någon aning om vad den andra har gjort under dagen är som bortblåst. Man har ju redan sett detta på sociala medier. Så man behöver inte längre fråga. Ganska skrämmande faktiskt!

  Ps. Matte det är dags att skaffa en smartphone nu. Du kan skippa internet användandet bara?;)

  • olaenberg

   Tack TTTT !!

   Visst är det så…håller med dig till 100%

  • X:et

   Varför skulle jag skippa internetanvändandet, då är det väl rätt onödigt att skaffa en smartphone för bättre på att ringa och smsa med är dom ju inte.

   Finns dock stor risk att det kan bli en smarphone inom en snar framtid.

 • Sandra Lagerskog

  Mycket bra skrivet Ola!
  På sista tiden har det absolut blivit lite av en cirkus och hysteri kring träning i och med sociala medier. Det är naturligtvis toppen att det bara blir fler och fler som tränar och bryr sig om sin kropp och sin hälsa. Men visst undrar man ibland om folk tränar för sin egen skull eller för andras? Jag tror absolut att det är så att ju fler följare man har på insta —> ju mer “press” känner man att ständigt leverera formbilder och updates. Just det är en av anledningarna till att jag själv har valt att ha min insta privat. För att jag alltid älskat att träna. Och så vill jag att det ska fortsätta vara. Att jag tränar för MIN kärlek/glädje till träningen, inte för att andra ska uppskatta/gilla det.
  Och du vet ju mina åsikter om bf… Dagliga formbilder på insta blir ju lite samma sak… bara utseende och inte PRESTATION, som enligt mig är det viktigaste och VAD jag vill ha ut/uppnå med min träning.

  Men visst… sen är det förstås upp till var och en varför man tränar och varifrån man hittar sin motivation/inspiration. Men i grund och botten borde det ligga i ens egen glädje för det man gör och det är synd att/om många tappar bort det…

  • olaenberg

   Tack så mycket Sandra !!

   ABSOLUT är det suveränt att fler och fler börjar träna det är ju verkligen hur BRA som helst !!

   Precis som mig pratar du om att motivationen till TRÄNINGEN är viktigare än UTSEENDET (på div. spegelbilder)

   Självklart så skapar mera följare en undermedveten press på berörd person. Men ifall man out;at sig offentligt och aktivt jobbat för att dra in mera följare så kanske det är så man vill ha det ??

   • Sandra Lagerskog

    Absolut, så vill man säkert det! Insta och övriga sociala medier är ju ett fenomenalt sätt att “nå ut” och sprida sitt budskap. Och det är ju faktiskt så att de människor med tiotusentals/hundratusentals följare är en stor del i att det blivit ett uppsving vad gäller träning och hälsa, och det är ju jättepositivt som sagt!
    Jag vill inte “kasta sten i glashus” här eftersom jag själv också sprider träningsbilder mellan varven. Jag gillar sociala medier (i lagom dos) och följer många personer/sidor/bloggar som jag finner intressanta och motiverande.
    Men just denna hysteri som man upplever, blir jag mellan varven väldigt less på. Min egen lösning på det är att jag helt enkelt använder mig av sociala medier på det sätt jag själv känner att det tillför mig nåt! Det är faktiskt bara att ta bort sådant som man upplever tar mer energi än vad det ger.

    • olaenberg

     Helt klart är det så Sandra !!

     Kloka ord från dig där.

     Att kasta sten i glashus är en mycket bra beskrivning som stämmer in även på mig. Lagom dos,en svår gräns att sätta…

 • palle

  Träning ska vara blod, svett och tårar. Inte fruktsallad, kesella och instagram.

  -Joel Kinnaman

  • olaenberg

   WORD !!

   Gillar det citatet skarpt.

 • Holle

  Bästa jag läst på länge! Cred för att du vågar ta upp ämnet! Tror väldigt många kommer känna sig träffade!

  • olaenberg

   TACK Holle !! =)

   Väldigt kul att du tycker det !

 • Barbro Jonsson

  Mycket bra skrivet Ola!

  • olaenberg

   Tack Barbro. Mycket roligt att få höra !

 • Chrille

  Det här är ett väldigt känsligt ämne och jag tänkte att det kan vara roligt med ett svar från en som inte håller med istället för att alla bara styrker medhårs. Jag stämmer in ganska bra på den här profilen som beskrivs ovan, jag driver en motivationssida, jag säljer tröjor, jag försöker hjälpa andra genom att erbjuda kost och träningsscheman och listan kan göras längre. Jag brukar vara ärlig då jag skriver någonting, så även denna gång. I början ville jag ha 100 följare, sen 1000, sen 10000, behovet av mättnad nås aldrig utan växer ständigt och jag tror alla som lägger ner tid på att sprida sin träning via sociala medier uppskattar att få kommentarer på det man gör, en sorts bekräftelse på att någon gillar det man gör eller förmedlar. Jag har alltid tagit mycket bilder för att dokumentera min utveckling, i början mest för min egen skull, på senare tid även för att visa andra att små små förbättringar varje dag gör stor skillnad på sikt. Jag kan däremot påstå att jag tror inte någon skulle anklaga mig för att inte träna då jag väl är på gymmet, jag tävlar varje dag mot mig själv för att bli bättre än vad jag var passet före.

  För mig är instagram ett perfekt och smidigt verktyg att sprida min träning och filosofi sen är det ju faktiskt så genialistskt att om man inte gillar det man ser behöver man helt enkelt inte följa mig.

  • Chrille

   Jag håller däremot med om att jag aldrig skulle döma en människas begåvning eller kunskap efter antalet följare på instagram. Jag tycker det är bra att man kan inspireras av varandra och lära sig nya sätt att lägga detta “pussel” vi kan kalla livet. Slutligen, låt inte storleken på kostymen avgöra omdömet om personen.

   • olaenberg

    Klart att du kommer att känna dig träffad eftersom att du är så aktiv på instagram.

    För mig handlade inte texten om att hänga ut ett X antal personer utan om att skapa en debatt om vart gränsen går gällande träningsrelaterade bilder på instagram.

    Jag skrev även så här:

    “En stark personlighet bygger man enligt mig på att visa driv, ödmjukhet samt vara öppen till att hjälpa andra personer i sin omgivning samt ha distans och humor gentemot sig själv”

    PÅ DEN beskrivningen så bör du också känna dig träffad ! =) (på ett bra sätt)

    Summerat: Ditt driv och engagemang med MRR har gett många människor ett grymt lyft i vardagen. Du är en person som delar med dig och lyfter fram andra människor. Du är även väldigt ödmjuk & rolig.

 • Sandra H

  Extremt tänkvärt inlägg! All utveckling inom sociala medier är nödvändigtvis inte alltid positiva. Det finns mycket bra men även mycket som är mindre bra :-)

  • olaenberg

   Tack Sandra, kul att få höra !!

   Visst är det så. Just därför detta ämne blir så svårt att analysera och debattera.

 • David

  Det är ett otroligt träffsäkert inlägg som levereras här. I ett ämne jag många gånger får panik över. Väljer att avfölja folk & försöker få kontroll över att slippa se samma sak dag ut & dag in. En 4:a delad på bild på någons biceps/triceps och kesella frukost aint art.

  • olaenberg

   Tack David !

   Verkligen skoj att få höra de orden av dig !