Diskutera inlägget: Joachim Olofsson gästbloggar om ISK:s serieseger div.4 Södra

Joachim Olofsson gästbloggar om ISK:s serieseger div.4 Södra

ISK seriesegrare i Div.4 Södra

Säsongen 2011
Efter årets säsong är vi tillbaka i divison 3, sejouren i div 4 blev väldigt kort då vi efter nedflyttningen 2010 tog klivet tillbaka direkt. Seriesegern säkrades redan med två matcher kvar, då vi en regnig lördagseftermiddag vann seriefinalen mot Älvsbyn.
Innan säsongen startat kändes det lite mer ovisst, vi visste att vi på pappret hade en väldigt starkt lag, med många spelare med rutin från högre divisioner. Samtidigt hade och har haft en ganska tunn trupp under säsongen. Trots detta gick vi in i säsongen som favoriter enligt den enade expertisen (Nordicbet).
Efter en “tung” försäsong med mycket fokus på kondition, styrka, snabbhet, rörlighet samt andra koordinationsmoment (en standard försäsong) så kändes som vanligt extremt skönt att få lämna den lilla inomhushallen i Bersika och få komma utan på LF Arenas stora ytor. Ytor som känns gigantiska då man vant sig vid den lilla konstgräshallen.
Efter några veckors tränande på LF kom då också träningsmatcherna, där vi presterade med blandade resultat. Sista matchen innan seriepremiären spelade vi en DM-match mot division-1 laget IFK Luleå. En match där vi förlorade (2-3) men till trots gjorde en sådan fenomenal andrahalvlek att man fick sig en rejäl tankeställare över hur vi kunnat rasera två divisioner på två år.
Sedan var det dags för seriepremiär mot MSSK. Det var en match där vi inte alls kom upp i samma standard som mot IFK men vi lyckades med nöd och näppe plocka hem tre poäng. Sedan hände något, på de fem efterföljande matcherna så förlorade vi tre av de fem matcherna. Årets två stora bottennapp var förlusterna mot tabelljumbon Sunderbyn (1-3) och Alterdalen (1-4), vilka vi senare på höstomgången kom att revanschera oss mot.
Efter dessa matcher kändes det nästan som att vi var borträknade från den absoluta toppstriden. Det var också då som vändningen kom, bortasegern mot Älvsbyn (3-2) var starten på en 10 matcher lång vinstsvit. Vi besegrade Piteå 2 hemma med 4-0 och tog över serieledningen, efter det släppte vi den aldrig.

Vad gjorde oss till seriens bästa lag med tanke på vår minst sagt mediokra start?
Tankar från spelare & ledare över säsongen 2011
Det som gjorde oss till seriens bästa lag var en kombination av saker. För det första så började samtliga spelare inse vilket jobb (kriga i 90 minuter) som krävdes för att vinna matcher även om motståndet var sämre.
Sen förändrade vi taktik (Älvsbyn borta) från att spela med hård press och högt försvarsspel till att ha lågt försvarspel, vara organiserade och på rätt sida med hela laget.
Detta gjorde att vi täppte till bakåt och kunde dra nytta av det vi är allra bäst på.. snabba och vinstgivande omställningar.
Sen föder framgång framgång vilket gjorde att vi blev trygga och vågade spela en bra fotboll där kortpassningspel varierades med ett matchvinnande rakt spel.

När självförtroende började stiga så utvecklade vi en riktigt fint spel och kunde lungt och metodiskt faktiskt spela ut våra motståndare. Vår högstanivå har säsongen igenom vart väldigt hög och dessutom hade vi det där lilla flytet med oss i många matcher.Nyckeln till varför vi lyckades vinna serien var match sex i serien: Älvsbyn borta. Till den matchen kom vi med stukat självförtroende efter förluster mot lag som Alterdalen och Sunderbyn. Lägg dessutom till den förlorarmentalitet som vi hade utvecklat under två förlustrika säsonger i division 2 och 3 under föregående säsonger, så klarnar bilden. Men i värmeböljan på Älvåkras plastgräs vände olyckan.
Vi tog tag i allt under matchen och besegrade de dåvarande serieledarna på ett övertygande sätt.
Till de efterföljande två matcherna tog vi med oss samma spel och krossade Arvidsjaur och Alvik på hemmagräset utan insläppt mål.
Då hade dammarna släppt; vi fick en grym formkurva och samtliga spelare höjde sig flera snäpp. Under stora delar av säsongen kände vi att vi var oslagbara och detta var anledningen till att vi fick 10 raka segrar, vilket ledde till serieseger!

Jocke "in action"

Framtiden då?
Det känns som att vi har något bra på gång. Vi har en bra mix i laget med unga bra framtida storspelare blandat med äldre riktigt rutinerade klassspelare och framtiden ser ljus ut. Det kommer dock krävas att truppen breddas samt att vi kan ersätta eventuella spelarförluster.
Nu står det även klart att den nya tränarduon Erik Viklund och Peder Nilsson skrivit på för ytterligare två år, och ska man tro alla rykten verkar det som att åtminstone ett tungt namn är på väg in.

Välkomna till IVAB Arena 2012!

// J.Olofsson Infjärdens SK