Diskutera inlägget: Kent Dalkvist gästbloggar på 4klövern

Kent Dalkvist gästbloggar på 4klövern

Kent Dalkvist, nyss fyllda 30år (29 April). Jag är numera bosatt i Örnsköldsvik där jag jobbar på JC och driver butik. Bor tillsammans med min alldeles underbara fästmö Isabell. De flesta som känner mig vet att jag är en kille som älskar att tävla och utmana mig själv. Jag är och har alltid varit min hårdaste kritiker i alla saker jag tagit mig an. Jag spelade väldigt mycket fotboll och innebandy i mina unga år men tyvärr så satte skador stopp för min framfart på den fronten. Att säga att jag älskar att träna behövs kanske inte. Min psykiska hälsa är direkt kopplad till hur jag mår fysiskt. Detta är någonting som jag verkligen har kommit till insikt med under dem senaste åren. Då jag reflekterar tillbaka på mitt liv och på dem perioder som jag är mindre nöjd med så är det perioder då jag inte tränat regelbundet. Då jag tränar så mår jag bra och presterar på en helt annan nivå både privat och i arbetet.

Min styrketräningsperiod började i November 2010. Det hela startade med att jag vaknade upp en morgon och såg mig själv i spegeln och blev totalt äcklad av mig själv. Jag gillade inte killen som stod där framför mig. (Han vägde 95kg och hade över 25% kroppsfett. Han såg förjävlig ut. Han skulle dessutom fylla 30 om cirka 1½ år och hade ångest över det!) Jag skaffade gymkort dagen efter och började träna. Detta med helt ok resultat. Jag kunde ingenting om styrketräning egentligen utan körde på och matade som vilken random kille som helst egentligen. Jag gick ner i vikt till sommaren 2011 och jag kände mig mycket piggare i kroppen. Sen under semestern gick jag upp en hel del (7-8kg). Då jag gick in i hösten 2011 så hade jag ingen direkt idé eller plan för min träning. Enda jag visste var att jag ville komma i form till min 30års dag.

Jag upptäckte 4klövern någon gång strax innan jul och började följa och läsa rätt flitigt. I februari så började jag inse att jag inte hade någon motivation eller dem verktyg jag behövde för att genomföra en satsning inför min 30års dag. Mitt mål var att blir så hård och deffad som möjligt innan sommaren. Jag tvekade någon vecka innan jag till slut bestämde mig för att våga fråga och se om jag kunde få lite hjälp. Jag knopade ihop ett mail som jag skickade till 4-klövern där jag skrev att jag ville ha hjälp med träning och kost. Någon dag senare så dyker det upp ett mail från Herr Enberg som berättade att han mer än gärna ville ta mig an. Jag kan ärligt talat säga att jag inte räknade med ett positivt svar. Varför skulle dessa grabbar ta sig tid och hjälpa mig? Hur som helst så börjar jag och Ola maila fram och tillbaka. Han vill veta det ena och det andra om hur mitt liv och träning ser ut. Hans engagemang redan från början imponerade mig och satt verkligen fart på mig. Om han var engagerad, att hjälpa en främling, så vore det väl fan om inte jag också skulle vara taggad! Jag förklarade för honom att jag älskar att träna, ofta. Jag vill inte ha många vilodagar och jag vill aktivera mig dagligen för att känna välmående. Jag staplade upp hur en typisk dag såg ut för mig med tider i arbete och privatliv. Jag vill bara träna på morgonen för på kvällen så vill jag kunna slappna av varva ner och umgås med min sambo. Jag fick även skriva upp hur jag äter och vad jag äter. Det visade sig att jag inte åt alltför dåligt komponerad kost men det fanns såklart förbättringar att göra. Det gick några dagar och Ola återkom till mig med kostupplägg (tips på måltider osv, dessa var till otroligt stor hjälp i början!) och ett träningsschema. Jag fick även en lista på rekommenderade kosttillskott. Han hade satt ihop ett 5-split schema till mig. Jag var otroligt skeptisk då jag såg det första gången. Kroppen delad på 5 dagar och vissa dagar bara 4 övningar+mage(!). Jag tänkte hur i hela friden ska jag ens bli trött på dessa pass och om jag inte blir trött ger det någonting då? Jag hade innan tränat på ett eget komponerat 3 split (typ nå sånt, jag ni fattar) där jag varje pass körde minst 7-8övningar. Mitt Kcal-intag rekommenderade Ola skulle ligga på ca 2000kcal fördelat på 50-25-25.

Nu hade jag fått alla verktyg och tips som jag behövde. Nu var det upp till mig att sätta fart. Detta gjorde jag direkt. Det första jag gjorde var att rensa hela lägenheten på alla dåliga matvaror. Det blev helt galet 2 fulla matkassar a la ”du är vad du äter style” med skit att slänga. Jag fattade inte att jag hade så mycket skit hemma för jag tyckte som att jag varit duktig på att eliminera skiten tidigare. Hur som helst så ansåg jag att om jag skulle fixa detta så kunde jag inte ha en massa skräp hemma. En av mina största laster är att jag älskar husmans med smör och kött/grillkrydda på. Jag vet, kanske inte låter så gott men jag kan sänka en 5-6st per kväll då jag blir sugen. Efter rensningen så tog jag en extra titt på 4-klöverns filmer då det gäller att handla och sedan bar det iväg till LIDL/ICA och bunkra upp. Maten klar, check!

Då var det dags att starta med Olas 5-Split schema. Jag drog iväg till gymmet, skeptisk men otroligt taggad ändå. Jag körde igenom mitt första pass som var bröst. Jag följde allting till punkt och pricka förutom att jag körde något extra set på bänkpressen. Tidtagarur mellan övningarna för att få den exakta vilan som Ola skrivit ner i schemat. Jag blev trött, otroligt trött. Jag kände i kroppen en helt annan trötthet än tidigare, en härlig känsla. Ola hade på något sätt identifierat att jag mest troligt lyft för lätta vikter tidigare och därmed lagt till att jag skulle stega vikten på samtliga basövningar. Detta gjorde att jag var tvungen att pressa mig själv på ett nytt sätt som jag aldrig gjort tidigare i styrketräning. Genom att ha tidsatt vila mellan seten så höll jag uppe tempot på ett helt annat sätt och framförallt så blev det lika mellan varje set och träningsrytmen blev jämnare. Jag körde igenom 5-spliten ett varv och jag kan säga att jag hade träningsvärk i hela kroppen första veckan. Kroppen blev aktiverad på ett nytt sätt. Detta trots att jag rullat på rätt flitigt innan och kört 4-5pass i veckan ett bra tag. Någonting som också var nytt för mig var att jag började träna ben. Jag hade inte kört ben på nästan 1år. Inte haft motivationen då jag inte tränat innebandy eller fotboll. Nu var jag tvungen att köra ben för det stod ju i schemat och jag ville göra allting 100% . Jag kan säga att nu är ben ett av mina favoritpass för jag gör ökningar hela tiden, 7 veckor in på schemat. Det roligaste har varit att jag insett att jag faktiskt är starkare än vad jag har trott då schemat tvingat mig att öka vikterna hela tiden. Detta är en erfarenhet som jag tycker ska bli intressant om jag vill börja bygga i framtiden. Vad kan hända med kaloriöverskott och rätt träning? Intressant !

Lite fakta
Startvikt 81kg — 73.8kg
Midjemått 85cm — 78cm
Fett 13% — 8.1%
Styrka Ökningar eller +/- 0 på ALLA övningar (Bänkpress är enda jag ligger på samma).

En typisk dag för mig.
07.00 Frukost
40g Havregryn, 10st frysta hallon, 10-15st russin, 30g rökt skinka, 1 kokt ägg, 2st Omega 3, D-vitamin, EAA eller BCAA, Kreatin, Mivitotal.

09.00 Efter träning
Body Science Whey 100 proteindrink direkt efter mitt träningspass (maltodextrin efter benpassen mot illamående och för att orka jobba)

12.00 Lunch
1 tablett ALA, 1 matsked äppelcidervinäger, 300g Fläskkött, tomat, halv gurka, lite olivolja

15.00 Mellanmål
Body Science Whey 100 proteindrink

18-18.30 Middag
1 tablett ALA, 2st Omega 3, 300g Köttfärs, Broccoli, tomat, snackspaprika

21.00 kvällsmål
250g kvarg med ett halvt rivet äpple, 10 russin och lite Fun light Appear

22.00 Läggdags
Body Science Casein proteindrink, L-Glycine

Jag vill passa på att tacka lite människor för deras hjälp med detta!
– Min underbara sambo som också legat i hårt och tappat 4kg under denna period. Tillsammans är vi starkare.
– Ola Enberg för allt coachande via SMS/Mail och telefon. Vilken eldsjäl!
– Ett helt underbart gäng i #capslockpoker.
– Mikael på 1life i Ö-Vik.

Fortsättning följer…

/ Kent

 • http://www.4-klovern.se ola

  Riktigt bra jobbat Kent !

  Måste säga att jag är djupt imponerad av din envishet & vilja till att åstakomma förändring & hitta energi trots en låg kalorikvot!

  GRYMT !!!

 • Kent

  Det har varit roliga veckor, första veckan var tung men sen har det rullat på riktigt bra :) Nu blir det Italien en vecka och sen sätta igång igen !

 • Fredde Nilsson

  Riktigt skoj att läsa om din historia Kent! Och vilket resultat du fått! Grattis!!
  Hoppas vi kan köra nått pass ihop nån gång!