Diskutera inlägget: Lightprodukter & tron om att kcal in = kcal ut

Lightprodukter & tron om att kcal in = kcal ut

 

Image.aspx

 

Jag är absolut inte först. Det vill jag klargöra. Lika lite som jag är sist att skriva om detta.

Men att inte göra ett inlägg om det vore skamligt. För mig.

Det har legat i mitt intresse att föregående 5 år utesluta processad och industriellt framställd mat, fettsnål mat, pastöriserade produkter och socker

Ville bara för en gång skull göra ett ordentligt informativt inlägg om varför jag starkt emotsätter mig tron om att kcal in alltid är lika med kcal ut och lightprodukter.

Lightprodukter innehåller oftast mindre fett än den ursprungliga hela produkten ( tex yoghurt,fil osv ) Detta ger då mindre energitäthet just på grund av att kolhydrater & protein har just lägre energimängd per kcal jämfört med fett. Detta har satt sig djupt för många, att fett är farligt.

Men här följer en kortfattad förklaring av vad som händer då vi i tron om mindre kcal kanske tar den där extra filtallriken. Eftersom att blodsockret höjs mer vid intag av sockerprodukter (vilket lightprodukter oftast är då fettet ersätts med socker el liknande) så kompenserar kroppen detta genom att producera insulin för att få ordning på nivåerna. Detta skadar cellernas insulinkänslighet och gör dem mindre känsliga, vilket i sin tur leder till lägre fettförbränning. Vilket innebär att sockret oftast lagras och förvandlas till fett på kroppen. Detta motsäger ju sig ganska ordentligt, för det är ju vad de flesta vill ha ut med sin kost. En ökad förbränning.

Tänk på den matematiken varje gång ni hör någon säga att det lite kalorier i något så det måste ju vara bra.
Det handlar inte alltid om det, utan vilka sådana vi sätter i oss. Ät hela & rena produkter.

Enkelt och kortfattat. Börjar så, och hoppas återkomma i ämnet inom kort.
För er som vill läsa mer om vad jag skriver så har jag 2 sidor i Piteå-Tidningen dit mycket av min tid går. Kommer närmast rapportera från skid SM i Umeå nästa vecka! Läs gärna.

 • Robert Bergvall

  Intresant David
  som påläst inom kemi och fysik har jag svårt att se att inte kalorier in är lika med kalorier ut. Hänvisar till nowtons fysikaliska lagar. Sedan äter min son ketogen kost sedan en tid tillbaka vilket gör att man minutiöst kontrollerar energi och balansen mellan kolhydrater proteiner och fett. Då kosten nu nästan enbart består av fett görs ingen justering i kalorier och trotts detta kan vikten behållas.

 • David

  Hej Robban! Såklart är matematiken kcal in = kcal ut rätt i den bemärkelsen. Men om det vore så lätt så skulle vi verkligen inte ha den övervikten som är så utbredd bland motionärer. Min tro är att man med dessa produkter till slut skadad insulinreceptorerna i cellen och risken att lägga på sig och lagra kolhydrater som övervikt ökar. Kolhydrater behövs för att bränna fett (förutom vid ketos) men överätandet av raffinerade sådana dessa blockerar såklart cellens förmåga att förbränna fettet till energi. Oklart hur det fungerar i hans ålder med ketos (ej läst så mycket) men det är såklart ett visst kcal intag som skapar balans. Jag vill ju som alltid framhäva vad som är bra ur ett hälsoperspektiv och när denna funktion i cellen är starkt kopplat till inflammation och diabetes så är väl det mitt största syfte med detta inlägg.

  • G-sta

   Hej

   Har du något belägg för, eller skulle du kunna utveckla, att:

   1. Överätande av raffinerade kolhydrater blockerar cellens förmåga att “förbränna fettet till energi”
   2. Man genom ätandet av lightprodukter “skadar inculinreceptorerna i cellen”