Diskutera inlägget: Maten berör

Maten berör

 

Jag tror det är väldigt få saker i samhället som kan beröra oss så mycket som maten. Vilken mat jag äter, varför jag inte äter mer, eller mindre, huruvida jag äter grönsaker eller ej. Ja om ni tänker efter så tror jag att detta är ett av de mest kommenterade ämnena under dagens förlopp. Ganska sjukt egentligen.

Vi är skapta för att få i oss bränsle, utan det så fungerar vi inte. En bil utan soppa går inte, samma sak som en kropp utan mat. Tänk om vi någon gång i framtiden kunde sätta en etikett på oss, som på bilar, Antingen så går du på bensin eller disel eller i vissa fall el. Vi tankar ju inte vår bil med fel bränsle. Därför borde vi inte tanka vår kropp med fel bränsle heller.

Men hur kan det vi stoppar i oss beröra så mycket? Kan det vara svartsjuka, att du kan, men inte jag? Kan det vara det sociala med att äta någonting tillsammans? Känslan av att bli bekräftad? Hur som helst så tycker jag inte vi ska kommentera andras matvanor eller livsstilar. Detta är något som man har valt själv! Oavsett om man valt att leva hälsosamt, eller ohälsosamt. Eftersom maten är ett sådant känsligt ämne, så kan jag tycka man bör vara lite försiktig i vad man säger. Är detta något man vill prata om så får personen ifråga ta upp detta själv.

Dock är det tyvärr så att folk som valt att leva ett hälsosammare liv ofta blir mer ifrågasatta än de som lever aningen osundare. Ska du inte ha en bulla ändå? En öl kan du ta? Detta är ett typsikt tecken på avundsjuka, att JAG klarar av att vara utan sötsaker, medans mitt umgänge inte gör detta. Då ska detta direkt kommenteras och kritiseras. “Ska du ta bort allt det roliga?” Är något man ofta får höra. Jag vet inte riktigt om man har så roligt om detta är vad allt kretsar kring. Ibland så väljer jag bort dessa saker. Men jag kan lika gärna välja att dricka en öl eller två, och äta fika. Det handlar om att hitta en balans.

fundera litegrand. Vad skulle DU helst tanka din kropp med, tänk att det vore din bil!

 • Kent

  Fi fan så jävla bra skrivet! Jag själv blir galen på folk som ska kommentera då man själv valt att vara nyttig. Det ska surras och i stort sett tvingas på fika, godis, alkohol hela tiden! Det är som du skriver en avundsjuka bland folk som är för lata, slöa och inte vill ta tag i sina liv/kroppar. Låt mig vara som valt att välja nyttigare alternativ och satsa på träning istället för att låta kroppen förfalla och inte riktigt tända på alla cylindrar. Om någon vill äta onyttigt så låter jag dem göra det, jag trycket inte upp en grönsak i ansiktet på dem istället för fika…

 • Peter D

  Ja och i förlängningen kan man ju reflektera varför god mat, öl, och fika ska ses som en måttstock på folks inställning till till sig själva och sin kropp. Sålänge som vi kommer att ha de ideal och normer som råder i samhället när det gäller hur man ska se ut så kommer det alltid att finnas folk som vill och inte vill följa detta. Att då en “krock” uppstår mellan de som förespråkar normer och inte gör det är oundvikligt. Sedan hur man väljer att bemöta varandras val av livsstil är också en fråga om förmåga till social intilligens, förmågan att urskilja och kunna respektera.

  Eller kanske det handlar mer om Erich Kästners ordspråk när människor väljer att förvandla sina kroppar, “Man måste ha flera förebilder så man inte blir parodi på en enda”.:-)

  /Peter

 • samme

  bra skrivet tomme. sen så ser ju maten riktigt god ut måste jag säga

 • tibban

  Mkt bra!

  Maten håller jag som främsta anledningen till att jag gick ner under våren. Vill i samma veva hävda att jag aldrig ätit godare. Det är stor skillnad att laga middag själv varje dag, motför att äta mikromat och en halv påse chips till middag.

 • http://www.monstermalla.se Malla

  Håller med!

 • Fredde Nilsson

  Riktigt bra skrivet Tomme! 4 klövar av 4 möjliga =)

  • http://www.4-klovern.se Tomas Åström

   Kul att det var många som gillat. Just kost är ett känsligt ämne. Det finns många rätt och många fel!

 • http://www.4-klovern.se ola

  Hatten av till killen som gav balans en ny innebörd!

  Tyvärr när det gäller livsstil & träning/kost så tenderar många att göra saker för extremt (tills dom lessnar), medans vissa inte gör något alls… Just den balansen som du ofta trycker på är nyckeln för många!