Diskutera inlägget: Min syn på olika dieter – LCHF metoden

Min syn på olika dieter – LCHF metoden

Denna vecka så benar jag ut dieten LCHF. Ta gärna ett titt på tidigare dieter som jag också berört under länkar!

1. CKD (cyklisk ketogen diet) LÄNK
2. GI metoden LÄNK
3. LCHF
4. Paleo
5. Kalorier IN–UT
6. Periodisk fasta
7. ABCDE dieten
8. Termogena dieten (lågfett diet)

Förklaring
LCHF är en diet som bygger på att äta väldigt lite kolhydrater -10%/av det dagliga intaget. Lagom mängd protein samt väldigt mycket fett – främst från mättade fetter, upp-emot 70-80% av det dagliga intaget bör komma från fett.
Har personligen inga erfarenheter av denna diet, men många bekanta har provat den med blandade resultat, precis som alla andra dieter så är LCHF relativt enkel att följa om man intresserar sig och lär sig vart kolhydraterna finns i alla div. råvaror.

OCH NEJ – LCHF är ingen livsstil – det är en diet likväl som alla andra upplägg av planerat ätande. (personlig åsikt)

Dåligt
+ Kan för vissa ge effekter på trötthet och koncentrationsvårigheter
+ Varför så mycket mättat fett ? varför inte mera protein & bättre fetter ?
+ Tufft att hitta energi vid hårdare fysisk aktivitet
+ Risk för sämre andedräkt – Ketos
+ Viktökningen stannar fort av – Men kommer tillbaka som ett brev på posten när kolhydrater & mindre strikt diet återupptas

Bra
+ Kan för många vara en energiboost pga. minskade blodsocker-svängningar.
+ Lätt att följa om man lär sig mycket om olika råvaror
+ Reglerar ner blodsockret snabbt
+ Visat sig väldigt effektiv på diabetiker & grovt överviktiga människor
+ Kan för många vara “lättare & enklare” att skippa pastan istället för bean
+ Mera rena produkter eftersom att många produkter innehåller socker & carbs

// O

 

 • Jan D

  På vilket sätt skulle viktnedgången stanna av förutsatt att du ligger på ett kaloriunderskott?

  I övrigt tycker jag LCHF fungerar för de som inte är fysiskt aktiva och tränar, eftersom glykogenet saknas rejält i tuffare pass. Kan ju medföra lite problem för de som faktiskt vill behålla muskler och inte är lika brydd om att gå ner snabbt.

 • http://www.4-klovern.se ola

  @Jan D
  Självklart så bör inte vikten stanna av vid kaloriunderskott, tyvärr så tror jag det är få människor som hamnar på underskott vid LCHF eftersom att glöden för träning & kardio i allmänhet sällan är på topp vid val av dieter som dessa. Att även stoppa i sig ett par 100g med fett / dag gör ju heller inte förutsätningarna lättare för att hamna på underskott.

  Ber om ursäkt ifa. jag var otydlig i texten på inlägget.

 • Jan D

  Ah, då är jag med, så vi är på samma blad liksom. Nej, jag håller ju med dig, väldigt lätt att kalorierna springer iväg vid stort fettintag, speciellt jämfört med protein vars effektiva TEF ligger vid 3,4 kcal/g och som du säger, detta är en diet som väldigt få träningsglada människor väljer. Nu ska man ju inte dömma människor, men min erfarenhet är att det är folk som är lata som intresserar sig av LCHF, eftersom de blir lovade viktnedgång utan att egentligen behöva göra så mycket för det. Tyvärr fungerar det inte alltid så, speciellt inte om man redan har ett dåligt kostupplägg från början där man har lätt att överäta vilket resulterar i att man överäter av otroligt kaloririk mat.

 • kinggrub4prez

  LCHF är för tjockisar som inte vill träna.

  /king grub

 • http://www.4-klovern.se ola

  @ Jan D @kinggrub4prez
  Vi är alla 3 inne på samma linje! Sen ska man aldrig dra slutsatsen att alla LCHF-anhängare är ointresserade av träning – finns garanterat många som hittat en fungerande vardag med kost & motion.

  Vill även tillägga att jag inte menade att alla mättade fetter är dåliga (texten) men jag ställer mig fråga varför man ska äta så mycket av just mättade fetter ! (dåligt formulerat av mig på inlägget)

 • Jan D

  Klart du kan hålla din träning på motionsnivå och jag är övertygad om att majoriteten av befolkningen känner sig nöjd med det. Men att prestera på en högre nivå, att konstant kunna pressa sig och uppvisa bättre resultat blir svårt utan kolhydrater.

 • Therese

  Jag äter LCHF sedan början av Maj detta år – och jag har aldrig mått bättre! Det var tufft i början med omställningsbesvären, men nu är de borta och jag mår tipp-topp! Jag har IBS, så får mig passar denna livsstil perfekt! Jag försöker även gå upp i vikt, och har aldrig lyckats med något annat än detta! Dock äter jag inte så mycket fett, jag äter det som finns naturligt i baconet jag äter till frukost. Försöker äta mer protein istället för fettet.

 • http://www.4-klovern.se ola

  @Therese
  Riktigt kul att du hittat något som fungerar för dig. Jag tror att det är just den egna röda tråden som man bör eftersträva – något som fungerar praktiskt & som ger en energi, samt givetvis mår bra av fysiskt som psykiskt.
  Ifall man äter LCHF, LCHP eller vad det nu kan vara så tycker jag det är mycket kul när folk kommenterar om bra/dåliga sidor på benämnd diet.

  Lycka till & kul att höra att du mår great !! :)

 • Bubblan

  Jag var tvungen att börja med LCHF då jag fick överväxt av candida i kroppen. Fungerar bra och slipper känna mig hungrig och sötsugen, vid candidainfektion blir man extra sötsugen och långvarig candida leder till IBS, pollenallergi, astma, trötthet, seghet osv. Just kommit igång med träningen igen och det går segt, får se hur det går framöver. Så småning om kommer jag nog att kunna smyga in lite mer kolhydrater i kosten :)

 • http://www.4-klovern.se ola

  @ Bubblan
  Låter ju otroligt bra att du hittat en bra “väg” Hoppas att träningen flyter på & att du får må bra! Enormt roligt att du skriver en kommentar !!

  Lycka till med allt !! :)