Diskutera inlägget: NSD 16/1-12

NSD 16/1-12

Min krönika från måndagens NSD sport.

 

Ständigt detta resande i minibuss, jag kommer inte sakna det. Inlandet.Tragiskt.

Solen börjar äntligen orka över träden och det känns iallafall lite kortare när man kan köra spotify ur högtalarna. Åsarna är det som gäller och antalet tävlingar jag gjort här går inte att räkna på 2 händer. Ingenting förändras, Thomas Wassberg kör pistmaskinen & den gamla Ockelbon. Ski center serverar samma mat och skidåkarna vräker i sig kolhydrater. Tiden stannade av här någon gång under 50 talet, sen verkade folket nöjda med detta och bor i den genomfart som är känd för att vara iskall. Enda detaljen som  inte riktigt stämde var att  temperaturen aldrig understeg -15…
Teoretiskt sett borde jag inte vara här, om det inte varit för skidorna dvs.Så det är lika bra att göra det mesta av helgen. Fokusera på att åka fort, sjukt fort.
160 killar anmälda till lördagens sprint, och vi sa att går man vidare till kvartsfinal bland de 30 främsta gör man sitt bästa sprintlopp. 24(!) norrmänn framför mig och en sur 39:e plats med drygt 5 tiondelar från att få åka vidare. Tråkigt nog tog sig ingen norrbottning vidare, vi måste träna mer på sprint helt enkelt.
För att förklara hur tight det är så kan jag ju nämna att jag var 7 sekunder efter Kent-Ove Clausen som vann kvalet, 39 åkare inom 7 sek, you do the math.
Antagligen mitt snabbaste och bästa kval hittills men det hjälper föga när man inte får åka vidare mot några av världens bästa. Creds till dessa då sprint är en oerhört, nej det räcker inte. En obehagligt patetiskt jobbig distans är en mera korrekt beskrivning. Jag klarar mig ungefär 950 meter innan mjölksyran och syreskulden hinner ikapp och känslan som infinner sig då är fortfarande efter 10 år i branschen obehaglig. Det gör ont och ilar från huvud till fötter. Men grattis David, det är ett av dina jobb så jag gör mitt bästa för att ignorera känslan.

Söndagen i Åsarna där man för övrigt verkar tro på att hålla kvar vid julpyntet 15:e januari bjöd på 10 resp 15 km klassiskt för damer & herrar. En oerhört fin bana med gammeldags skidåkning. Bra känsla fram till 5 km och får man tider att man är 3:a så växer självförtroendet. Men är man inte i form så kommer det rinna iväg, så gjorde det också. Höll inte ihop loppet på det sätt jag tänkt, slutade som 22:a svensk men lägg på 31 norrmän så får ni min totala slutplacering. Johan Olsson vann i överlägsen stil 37 sekunder före 2:an Didrik Toenset. Klubbkompisarna Mikael Norberg och Johan Westerlund åkte bra och var 25:a resp 31:a! Bådar gott inför SM det, ska bara hitta min form också.
Och det gör man till slut, men som elitidrottare måsta man tävla, och återigen tävla för att bli bra på det. Är en grej jag jobbar mycket med
då jag oftast presterar bättre på träning än på tävling, vilket är värdelöst. Jämför det med ett jobb och ni vet att man blir ringrostig om man är borta mer än 3 veckor från det.

Härnäst är det som sagt SM, mitt 5:e som senior. Östersund med inledande dubbeljakt på onsdagen om 1,5 vecka. Återkommer med rapport och utvärdering därifrån.

  • http://www.4-klovern.se Tomas Åström

    Bra skrivet skribenten! Finns mycket minnen från åsarna. ( stiga upp klockan 5 istället för 7, leta efter dunkar en halv dag, kasta vatten i – 33, MANGE)