Diskutera inlägget: Ola Enberg – Axelträning (FILM)

Ola Enberg – Axelträning (FILM)

Häng med på ett pass när jag tränar axlar. Jag pratar om vilka övningar jag kör & varför jag kör dom samt ger en inblick på lite tankar & tekniker jag använder mig utav.

Tips – Kika gärna på filmen i HD 

Finns en film då jag kör rygg också med liknande typ av filmkoncept – LÄNK

 • GOUS

  YOU ARE AN ANIMAL O:et!! KEEP IT UP!

 • Jan D

  Hade gärna sett ditt resonemang med drag till hakan faktiskt

 • S.G

  Framgår väll ganska så klart och tydligt i filmen Jan D!

 • http://www.4-klovern.se ola

  @ GOUS
  TY man !! Saknar dig !!

  @ Jan D
  Pga. att jag tycker att det är en skön övning på det sättet jag kör den. Med skivstång så ger den mig ingenting men som jag beskriver i filmen så får jag ett helt annat nyp när jag kör den i cable mera fritt !!

  @ S.G
  Tack S.G !! Man jag kan hålla med Jan D att jag kanske var lite otydlig på filmen.

 • Jan D

  @ SG
  @ola
  Min fråga gällde mer tankesättet bakom hela övningen. Den rörelsen använder jag i princip som sjukgymnast om jag vill testa för impigment med Hawkins test.

  Här är ett exempel på hur den utförs: http://www.youtube.com/watch?v=q9P8zDYsERs

  Som ni ser är det samma krafter som verkar i övningen, då kraften på underarmen kommer tvinga överarmen högre upp mot skulderbladet och därmed klämma muskler, ligament och bursor.

  Därför jag undrar varför den ens är med i ett axelprogram.

 • http://www.4-klovern.se ola

  @ Jan D
  Jag förstår vad du menar och kan väll delvis hålla med om att den är ergonomiskt inkorrekt. Men jag gillar som sagt övningen & brukar använda den ibland för att variera mig. Jag bygger def. ingen massa med denna övning men jag får in blod & näring till muskeln, samt får ett bra “nyp” och pump i muskeln. (när jag utför den i cable med fria handtag, som jag skrev i föregående inlägg)

  Att den är helt värdelös håller jag inte med om, men den kommer givetvis långt ner ifall jag skulle skriva en lista på bra & effektiva axelövningar.

 • Jan D

  Värdelös är den inte, men man måste ju hela tiden fråga sig varför man gör en övning. Om du inte bygger massa eller styrka med övningen kan man ju diskutera om det inte finns bättre övningar.

  Mitt största problem med övningen är egentligen att jag ser många på gymmet som kör den som egentligen inte har koll på vad de håller på med, hur det ska kännas eller vad som kan gå fel. Det här gäller förstås många övningar, men det blir mer aktuellt i sånna här övningar där skaderisken trots allt ökar på grund av övningen.

  I ditt fall vet jag ju att du har koll på när det börjar kännas dåligt och kan sluta, men säg att du har en 17-årig kille som sett på nätet att man ska göra sådär och lastar på. Börjar känna smärta efter några veckor men fortsätter, för det är så man ska göra liksom.

 • http://www.4-klovern.se ola

  @ Jan D
  Jag kör övningen för att variera mig. Har 8-10 st olika isolationsövningar som jag snurrar på inkl 3-4 pressövningar. Jag försår vad du menar ang. att göra fel för att “man liksom bara ska köra en övning” Detta scenario inträffar dock dagligen på gymmet på ALLA TYPER av övningar med betydligt större skaderisk än drag till hakan. Oftast så går man fram & försöker berätta vad personen i fråga skulle kunna tänka på, tyvärr så har man inte möjlighet att hjälpa alla.

  I ärlighetens namn så finns det så otroligt många som gör grova fel i gymmet, tänker inte på vad som ska stimmuleras på den berörda övningen, om dom ens vet vilken muskel som tränas. Det står en övning på pappret som man utför (utan att tänka efter) sedan går man vidare.

 • Jan D

  Variation är viktigt, och defenentivt bra, men frågan gällde inte variation utan övningsval. Varför den överhuvudtaget är med i de 8-10st olika isolationsövningarna du nämner då den är dålig på så många punkter. Du nämner att du kör den för att “pumpa in blod och näring i muskeln” samt att du får “ett bra nyp och pump i muskeln”. Det sistnämda kan jag inte kommentera, eftersom det är subjektivt men vad gäller den förstnämda så kommer du vid en sån rörelse snarare klämma till blodtillförseln i a. brachialis snarare än att öppna upp för blod och näring. Om du nu vill öka blodtillförseln kan lätta rörelser som simning vara precis lika effektivt, eller för den delen lättare pressövningar.

  Och jag håller med dig, liknande scenarion händer varje dag, på många övningar. Och det finns helt klart fler övningar som kan innebära allvarligare skador om man ser till skaderisken (jag tittar på dig, marklyft!) men du får gärna nämna någon som anatomiskt leder till en ökad skaderisk om du utför den. Enda jag kommer på nu är pecdec som också är en horribel övning sett till skaderisken.