Diskutera inlägget: Ola Enberg diet 2011 del 16 (olika förutsättningar under diet)

Ola Enberg diet 2011 del 16 (olika förutsättningar under diet)

En bild från i sommar när jag hade min lägsta fett%någonsin!

När man dietat ett längre tag och sakta men säkert är påväg mot sin bästa form ever, så finns det massor med saker som man måste tänka på och vara uppmärksam på.  Det jag skriver om nu speglar skillnaden mellan en stenhård tävlingsdiet mot en vanlig diet när man går från cigg & öl diet till att träna någara ggr. i veckan på gym.

(Obs! allt som jag skriver om i detta inlägg är iakttagelser från mina egna dieters motgångar samt framgångar. Finns givetvis 100:tals olika sätt att ta sig iform)

Delar upp detta i 2 exempel med 2 personer

Person 1. ( Dåligt tränad person ) 100kg med ca 25 i fett%. Alltså har denna människa en kroppssamansättning enligt följande:

Vikt: 100kg
Fett: 25 kg
Fettfrimassa: 75kg

Person 2. ( Extremt vältränad atlet) 100kg med ca 10 i fett% Alltå har denna människa en kroppssamansättning enligt följande:

Vikt: 100kg
Fett: 10 kg
Fettfrimassa: 90kg

Ponera att dessa 2 personer dietar SERIÖST och ligger på ett kaloriintag på ca 2000 kcal, tränar stenhårt med vikter, kardio samt sköter kosten till det yttersta. Vad är då skillnaden mellan dessa 2 personer ?
Som ja under tidigare inlägg nämnt så kan bara kroppen göra sig av med ca 75kcal per kg kroppsfett/dygn. (ev. lite mera under optimala förutsättningar).
För att tappa 1kg fett måste man skapa ett underskott på ca 7000 kcal. detta står alltså i relation med hur mycket kroppsfett man bär på.

Person 1. Med 25 kg fett på kroppen kan alltså denna person tappa ca (25kg*75kcal = ca1900Kcal)
Detta ger på 1 vecka: 1900*7=13300kcal underskott från fettsyror dvs. nästan 2kg rent fett/vecka

Förutsättningar person 1. Alla dessa beräkningar är givetvis bara formler. Jobbet måste ju utföras: Tung styrka, Kardio, kost måste givetvis skötas ordentligt för att optimera det hela. Men detta “jobb” är inte så extremt jobbigt och tufft som jag tror att många av er läsare tror. Bra rutiner och rolig träning i combo med bra kost 5/7 dagar i veckan kan göra stora underverk, bara man är villig att ge det chansen!

Person 2. Med 10kg fett på kroppen kan alltså denna person tappa ca (10kg*75kcal= ca700Kcal)
Detta ger på 1 vecka 700*7= 4900 Kcal underskott från fettsyror dvs. ca 7hg rent fett/vecka

Förutsättningar person 2. En person som nått en form där kroppsfettet är såpass lågt som 10kg har alltså en betydligt tuffare uppgift framför sig än person 1! Här gäller det att vara uppmärksam med att inte äta för lite samt köra allt för mycket kardio  För att tappa maximalt med fettvikt/dag så krävs ju såldeles endast ett underskott på ca 700 kcal/dag.
Många höjer tyvärr kardion sinnessjukt mycket i slutet av en diet, vilket jag slutat med, för att istället satsa på lite mera kalorier från maten samt en lite högre volym (fler set) i gymmet.

Det jag vill säga med detta inlägg är att: Ni som funderar på en seriösare kroppsförvandling bör inte tveka alls. Från dålig form till helt okej form går det att forcera ganska så snabbt (utan att tappa muskelmassa) (person 1)  Medans det går betydligt långsammare att ta sig från okej form till sylvass! (person 2) 

Ta er neråt steg för steg år för år. Detta är absolut inga som helst problem bara ni får in det rätta tänket samt dom rätta vanorna.
För att sy ihop hela detta inlägg tycker jag att ni kan jämföra skillnaden mellan person 1 & person 2. Vilken av dessa personer är du?

En förändring som denna behöver inte heller betyda att det sociala livet bör förändras någonting alls!

 • Pean

  >Själv har man vart person nr 1 och jag håller med totalt. det funkar och det är inte alls så jobbigt eller svårt!

 • Anallena

  >Blir man ådrigare överallt när man deffar?

 • Tomas Åström

  >Bästa inlägget någonsin Ola!! Creds!

 • Matte "extreme" Jonsson

  >Pean du har verkligen fått grymma resultat såhär långt, man ser en insane stor skillnad! Bara fortsätta kötta på:)

  Håller med dig Tomme, Kan nog vara det bästa seriösa inlägget på klövern so far.

  Bra skrivet Ola

 • Ola Enberg

  >Tack för era snälla ord grabbar!

  Pean: Ruskigt kul med din utveckling! Finns några fler som också gjort bra förvandlingar sista halvåret!

  Anallena: Klart man blir ådrigare! Framförallt på SPAKEN!