Diskutera inlägget: Ola Enberg Utvärdering av 2011

Ola Enberg Utvärdering av 2011Våren 2011

Året började med planer om en satsning på FF5 (fitness five). Dessa planer grusades dock ganska så snabbt när jag insåg att jag skulle få det tufft att ens kunna hävda mig på ett kval (ej nog stark i kombo med hög vikt (86kg) trots ca 7% kroppsfett på kaliper)
Pressade under våren ner mig till styva 86 kg (helt tom på carbs) detta kom att bli en svår gräns att passera & några veckor senare gav jag upp. la mig på kaloribalans & började att träna väldigt mycket kondition i olika former.

Sommaren 2011
Tung styrketräning i kombo med väldigt mycket konditionsträning i forma av löpning, rodd, sandtag, cykel mestadels tränade jag intervaller med undntag för några längre grundträningspass. Kände mig i slutet av sommaren ruskigt vältränad & lyckades faktiskt vid en kroppsvikt på 88-89 kg prestera några riktigt fina tider på löpbana:
300 meter: 41 sek
600 meter: 1 min 35 sek
1000 meter: 2 min 58 sek
1500 meter: 4 min 45 sek
Tror aldrig jag känt mig mera totaltränad! (styrka+kondition)

Hösten 2011
Planer på en CrossFit satsning växte fram, men lades snabbt ner efter att jag sett på sändningarna från vm i USA. Insåg diekt att jag inte har en fysik som passar till att vara total i CrossFit. Visst jag är stark & har ett helt okej flås, men att gå på händer, klättra i rep & vara allmänt acrobatisk är ej Ola Enberg.

Vintern 2011
Bestämmde mig efter lite velande för att starta en “bulk” (dvs. ligga på överskott & bygga massa) med styrkeökningar i fokus, denna satsning kom att kallas vägen mot +100kg.
Denna period har/är en riktigt rolig tid, att kunna träna hårt & få äta relativt mycket är inte alls helt fel =) Tycker att jag under denna period lyckats behålla formen skapligt trots att vågen visar 101kg morgon & 103kg kvällsvikt.

Summering av 2011
Jag har insett att det inte finns någon tävlingsform som passar mig. Ifall jag ska tävla i något så vill jag kunna hävda mig i toppen. Detta kan låta kaxigt & tråkigt, men tyvärr så känner jag att min fysik i dagsläget befinner sig i en gråzon med en för dålig styrka på för hög vikt (Nu menar jag in ON form).
Jag tror snarare att jag passar bäst som bollplank & rådgivare till andra människor som är sugna på att pröva vingarna. Att kunna inspirera & vara en bra förebild via vår blogg tror jag är mitt kall i träningsvärlden!

Kastar in en liten film vår varje årstid också!

Våren 2011: Bästa formen rent visuellt under året

Sommaren 2011: CrossFit i naturen

Hösten 2011: 4klöverns styrketräningsskola med fria vikter spelas in

Vintern 2011: Mycket mat & tung träning i gymmet

Lycka till med det nya året samtliga läsare!

 • http://www.4-klovern.se Tomas Åström

  Händelserikt år! Det som jag tycker är grymmast här är hur duktig du blev på att springa under en relativt kort tid. Synd att man inte kunde vara med och mäta sina krafter mot dig i löpningens tecken! Keep up the good work!

 • Ullis

  Roligt att se på styrketräningsskolan. Jag hoppas jag inte är en sådan som gör helt tokfel. :p

 • http://www.4-klovern.se mattias

  svammel att det inte finns nån tävlingsform som passar dig! Träna upp rörligheten, stretcha ordentligt och träna upp poseringen så står du snart där och vinner Tammer! Visdomsord från X:et

 • specialisten

  Ola Enberg, börja med rodd.

 • Jens Bris

  Håller med X:et. Hade dock velat se dig i FF5 där jag tror visst du kan göra bra ifrån dig. Har du bara samma mentalitet som i ryggfilmerna där ni snackar om spränga nya barriärer. Så gå ner till rätt tävlingsvikt och börja spräng barriärer därifrån och ladda så är jag helt övertygad du gör bra ifrån dig.

 • http://www.4-klovern.se ola

  @ Tomas Å
  Du hade fått torsk! haha…Nämen det var synd att du drog baksidan!

  @ Ullis
  Följer du bara våra råd, så gör du garanterat mera rätt än de flesta andra =)

  @ X:et
  Ola Enberg poserandes på en scen är inget jag vill, därför går det bort! Kanske tråkigt men tyvärr sant!

  @ Specialisten
  Helt klart en form av gren som skulle passa mig mycket bra! Tyvärr den absolut tråkigaste fråningsformen, ja tom. tråkigare än landsvägscykling (förlåt Davvan med resten)

  @Jens Bris
  Skulle säkert inte göra bort mig på varken Tammer eller FF5 MEN jag är inte nog stark på mina 85kg (tar mig inte ner mycket lägre i vikt) Anser att 80 kg är max vad man bör väga för FF5 (om man inte är ett genetiskt freak)
  Tagget som på Crazy back filmerna har jag alltid i gymmet, men jag måste vara 100% fokuserad om jag ska tävla i något. Räcker ej med 85% tyvärr….

 • Ullis

  @Ola: Jag kikar på alla videor som ni lägger upp.

 • http://www.4-klovern.se ola

  @ Ullis
  Det glädjer mig att du gör det =)