Diskutera inlägget: Olika kolhydratskällor och vad de gör med kroppen

Olika kolhydratskällor och vad de gör med kroppen

OBS!! Egna tankar & värderingar OBS!!

Folk nu för tiden har ofta blivit rädd för att äta kolhydrater. Det skrivs så oerhört mycket på internet och i dagstidningar att man ska skippa kolhydraterna och att det är det som gör att man går upp i vikt. Kolhydrater binder givetvis vätska i kroppen och kan göra att man känner sig aningen uppsvälld. Detta kombinerad med salt mat.

Men ska man skippa kolhydrater bara för det? Det beror litegrand på vad du har för syfte med det du gör. Du behöver kolhydrater om du ska träna. Och speciellt om du ska träna hårt. Även din hjärna behöver kolhydrater för att kunna fungera.

Under min, Olas & Mattes diet så har vi kört på något som kallas CKD (Cyklisk ketogen diet) Det innebär att du äter väldigt lite kolhydrater och mycket fett & protein. Det viktiga är att välja Fettkällor med bra fettkvalitet och inte äta beasås och grädde osv. Det som är viktigt att påpeka under denna diet är att vi innan varje träningspass fyller på med SNABBA kolhydrater. Antingen i pulverform eller genom att äta en banan, bröd eller något liknande. Kroppen behöver detta för att kunna prestera på topp när ni tränar.

Därför krävs det att man vet vad man håller på med om man vill skippa kolhydraterna i sin kost och fortfarande träna hårt. Det är jättelätt att skippa kolhydrater, gå ner i vikt men i sin tur inte må så bra av det. I det stora hela handlar det om KCAL ut & KCAL in om man ska gå ner i vikt. Kom ihåg det!

Bra kolhydratskällor:

Quinoa – Innehåller till skillnad från de andra sädeslagen rikligt med protein. Därför är quinoa ett bra alternativ för de som tränar, folk som vill gå ner i vikt och äldre. Quinoa har också ett lågt GI och innehåller väldigt lite fett.

Havregryn – Havregryn är väldigt fiberberikat så det hjälper dig att hålla blodsockret på en jämn nivår under dagen. Havregryn ger dig också en mättnadskänsla som håller längre under dagen.

Råris – Råris är nyttigare än vanligt ris eftersom det är opolerat. dvs. silverhinnan finns kvar.
Grovt bröd. Detta gör att det är väldigt rikt på vitaminer och fibrer.

Matvete – Matvete är vete där en liten del av det yttre skalet har tagit borts medan den nyttiga grodden finns kvar. Det är en fullkornsprodukt som är mättande, nyttigt och smakrik

MorötterRotfrukter är mycket fiberrika. Fiber ger mättnadskänsla och är positivt för bla mag-tarmfunktionen.

Bananer – Snabba kolhydrater som tas snabbt in i blodet. Innehåller mycket vitaminer och är bra att ta just innan ett träningspass.

m.m.

Mindre bra kolhydratskällor:

Vitt bröd – Har väldigt högt GI. Kroppen måste skicka ut mycket insulin för att sänka blodsockret. Insulin i sin tur hämnar fettförbränningen.

Vit pasta – I princip samma sak som vittbröd.  2,5dl pasta kan jämföras med 10 tsk socker. Äter du dessutom ketchup till så är det lika bra att köpa en godispåse.

Nudlar – Billig studentmat. Men inte mycket till näringsriktigt mat. Mest tomma kalorier.

Fikabröd – Innehåller mycket socker och transfettert. Höjer vårt blodscoker snabbt, men samtidigt så kommer blodsockret sjunka snabbt därefter.

Pommes – Innehåller mycket transfetter. Om man inte gör egna på riktigt potatis och olja.

Godis – Snabba kolhydrater & transfetter. Snabbt in.

Frukostflingor – Det beror på vilka du äter. Men de “vanligaste” frukostflingorna innehåller väldigt mycket socker och är en bidragande faktor till fetma.


Smaksatt Yoghurt – 1 portion smaksatt yoghurt per dag under en vecka utgör lika mycket socker som Ca: 150g yoghurt.

m.m.

 • Wolfgang

  >Alla kolhydrater är väl bra kolhydratskällor? Sen handlar det väl mer om i vilken mängd och i vilket samband dessa intas?

  Att säga att transfetter ingår i fika är väl dock en kraftig generalisering? Är man orolig så MÅSTE det väl dock framgå av förpackningen om varan av fabriksbakat fikabröd innehåller några transfetter?

  Sen kan det ju även vara av intresse för oss svenskar att veta att idisslare normalt och helt naturligt producerar en viss mängd transfetter i den mjölk som används av mejeri.

 • Angelica

  >Tack för ett väldigt bra inlägg! Jag tycker det är svårt att veta vad man ska äta till frukost, om man skulle utgå från detta inlägg vad skulle ni då rekommendera att man äter till frukost?

 • Krisprolls kardemumma skorpor

  >Ifall man tränar sparsamt bör man välja sina kolhydrater med omsorg gärna produkter med lågt GI.
  Är man elitidrottare och tränar dagligen ( tex. Skidåkare) är det kalorier in & ut son gäller fokusen bör ligga på att få isig så mycket näring som möjligt utan att fundera för mycket, detta för att kunna prestera varje dag året runt.
  Är man bodybuilder så fungerar kost träning & vila på ett helt annat sätt därför blir också kolhydratfrågan helt annars!

 • Micke

  >För det första stämmer det inte riktigt att Quinoa innehåller mer protein än övriga sädeslag. 12 g protein/100 g (vit Quinoa, svart och röd innehåller 13 g) kan jämföras med bl.a. Havregryn 13,3 g och Dinkel 13,5 g som båda innehåller mer. Däremot lite mer protein än t.ex. bovete, vete, råg och hirs (och råris/matvete och dylikt). Sen är fetthalten inte speciellt låg, varken jämfört med andra sädesslag eller t.ex. råris och matvete.

  För det andra så har Wolfgang helt rätt i att hela resonemanget om transfetter är en kraftig generalisering. Beror helt på vilken typ av fikabröd/godis det handlar om och dessutom kan det skilja massor mellan olika fabrikat. Numera är dock transfetter också förbjuda i livsmedel sedan ett riksdagsbeslut från i våras (som jag dock inte tror börjat tillämpas ännu).

  Sen är GL-värdet (glykemiskt load) betydligt bättre att titta på än GI-värdet. Detta eftersom att GL inte bara tar hänsyn till vilken påverkan på blodsockret kolhydraterna i livsmedlet har, utan även hur stor mängd kolhydrater ett livsmedel innehåller.

 • Tomas Åström

  >Kul att se att de blir lite diskussion. Jag är väl medveten om att jag har dragit allt över en och samma gräns, vilket kanske inte var så lysande från mm sida. Men tack för att ni uppmärksammade detta. Dock så håller jag inte med om att alla kolhydratskällor är bra källor. Äter du enbart snabba carbs komme ditt blodsockrr att gå som en jojjo. Upp & ner! Sen är det betydligt bättre att äta rotsaker istället för en pasta tallrik. Betydlgt mindre socker!

  Angelica: det beror på hur du ill äta kollhydratsrikt eller kolhydratsfattigt. Antingen skulle jag äta en gröttallrik med fiber havregryn, äpple, gojibär och frusna blåbär och till detta äta ett grovt rågbröd med lite ägg. Eller om du ill äta mer kolhydratsfattigt så skulle jag göra en omelett på några ägg och lufttorkad skinka och äta lite Bladspenat, paprika & fetaost till detta!

 • David

  >Bra inlägg Tomme ! Skapar diskussioner, måste bara tillägga att Quinoa är en ört och därför krossar den alla raffinerade produkter (havregryn,pasta,ris etc) totalt. Krispolis kardemumma : SANT hela vägen!

 • Ola Enberg

  >Tycker inte att man ska gå in allt för djupt & specifikt på alla olika typer av kolhydratkällor när man skriver till den "breda skaran". Med lite sunt förnuft så kan man ganska så enkelt bilda sig en uppfattning av vad som är bra/dåligt. Men absolut är ett inlägg som detta en perfekt lathund för de personer som är tot. okunniga när det gäller kost.

  Bra skrivet Tomas, tror att detta inlägg kan hjälpa många vilsna själar.

  Jag tycker också att det är kul med en debatt, bara den inte går överstyr och att vi som är extra intresserade skrämmer bort personer som bara vill lära sig lite enkla grunder.

  // Sunt förnuft

 • Coca Cola mannen Kim B

  >lite fel att säga mindre bra kolhydrat allt är vad man är ut efter som före under efter träning är det en fördel med snabbare energi

  fast vist finns det helt klart bättre och sämre val

  bra att ni inte hacka på Coca Cola som sämre kolhyrater då hade jag blivit tvungen och gå berzerkagång på er :D

 • Krisprolls kardemumma skorpor

  >En till viktig detalj är att alla människor bestämmer själva på vilken nivå man vill lägga ribban! Hög ribba:stora uppoffringar
  Skulle vilja hövda att högt 1av100 personer skulle klara av att hålla en CKD diet under 3 månaders tid.

  Försök att hitta en livsstil som är lätt att komma tillbaka till året om vid fibers svackor & onyttigare veckor. Ifall det är med eller utan kolhydrater spelar mindre roll sålänge det är träningen och hälsan som står i fokus!

  Har jag rätt eller fel David, Tomas, Micke?

  // mvh Krisprolls kardemumma skorpor

 • Micke

  >@David: Hel Quinoa kan inte jämföras med Havregryn, utan man måste jämföra havregryn med quinoaflingor (som är i princip lika raffinerade) och hel quinoa med mathavre. Då är skillnaden minimal och mathavren (hel havre) har lite högre GI-värde men aningen lägre GL-värde än quinoa.

 • David

  >Krispolis : So damn right.

  Micke : Nej de har du rätt i, men vem fasen köper matvete när man kan köpa quinoa är ju då en fråga man ställer sig omgående ?

 • Micke

  >@David: Håller med. Som kolhydratkälla till måltid är Quinoa definitivt bland de bättre alternativen. Men i musli, gröt och liknande där gryn/flingor är det som används är havregryn och dinkelflingor väl så bra och klart billigare alternativ.

 • David

  >Krisprolls**

 • Krisprolls kardemumma skorpor

  >Tror att de flesta individer någongång haft glest mellan 100lapparna i portmonän. Ifall mAn väljer matvete eller quinoa när man vänder på slantarna tycker jag spelar mindre roll, det gäller att se till helheten & njuta av det man tycker är gott (givetvis inom ramarna) inte jaga gram och makronutrienter detta kommer bara leda till en ansträngd ekonomi eller onödig kostnad som hellre kunnat gå till huslånet.

  Sen ifall idrotten är ens stora passion ska man givetvis peta i detaljer, men det gäller att vara vaksam för det blir lätt att man "eldar för kråkorna" ifall man tänker mera på maten än träningen och sömnen.

  Skulle föreslå att man strävar efter en balans där träningen & livsglädjen går hand i hand!

  // mvh Krisprolls kardemumma skorpor