Diskutera inlägget: Olympisk lyftning & varför det är så bra

Olympisk lyftning & varför det är så bra

Mer och mer börjar intressera sig för den olympiska lyftningen. Alltså frivändningar & ryck. Detta är en väldigt komplex träningsform och kräver en hel del genomgång & teknikträning innan man börjar träna TUNG OL-träning.

Största anledningen till varför jag tycker denna typ av träning är så bra är för att du involverar hela kroppen i en övning. Du blir både stark och explosiv, samtidigt som du blir mer funktionell och rörlig. Jag tänkte skriva ner några positiva effekter av just OL träning:

 • Explosivitet – Frivändningar & rycken är nog de övningar som ökar explosiviteten & spänsten mest i gymmet. Därför är dessa övningar toppklass när det gäller idrottsträning t.ex. för att bli snabbare i fotboll eller hockey.
 • Rörligheten – Olympiska lyft kräver en väldigt bra flexibilitet i kroppen. framförallt rycken. Du måste vara rörlig i Axel, höft och fotled för att kunna utföra ett snyggt och korrekt ryck. Men genom att träna på dessa lyft så kommer du även förbättra din rörlighet.
 • Funktionaliteten – Genom att utföra ett lyft som involverar flera leder, så tränar du funktionaliteten i kroppen. Din stabilitet kommer utvecklas. Till skillnad från om du kör en isolerande övning som t.ex. bicepscurl eller bröstpress.
 • Styrkan – Personligen tycker jag att du ökar styrkan genom denna typ av träningen. Framförallt funktionellt stark.

Våga testa på denna träningsform. Är ni osäker på teknik, var inte rädd att fråga dem som kan. Det är värt det. Lycka till!

 

 • O

  En stor fördel med OL är just att man kan göra framsteg på ett par “sido övningar” som involverar ryck och frivändningsmomentet.

  Dvs. för att bli riktigt vass på de 2 stora så bör man även behärska endel andra komplexa övningar och moment !

  Detta kräver mycket träning och ger mycket tillbaka (i form av utveckling) eftersom att man oftast inte är superduktig när man börjar träna OL.

 • Simon

  Bra inlägg Tomas! Har fått testa på lite OL i boxen och det är extremt svårt till en början att få allt på plats men oj vad kul det är när man lyckas.

  • olaenberg

   Det kommer eftersom Simon !!

   Är ju riktigt skoj när man lär sig nya grejer. Går ju liksom att göra nya förbättringar för varje pass =)

  • tompee3

   Exakt, när man träffar rätt är OL riktigt häftigt. Det är bara nöta, nöta, nöta