Diskutera inlägget: Paleoetisk kosthållning vid CrossFit

Paleoetisk kosthållning vid CrossFit

Att äta är någon som vi måste gör för att leva. Detta är något vi har gjort i urminnes tider. Det är bara lite skillnad på vad & hur vi åt tidigare jämfört med vad vi äter idag. På stenåldern så jagade vi för att kunna få i oss protein, som bestod av kött/ Fisk/fågel. För att få i sig kolhydrater så odlades detta själv i form av Grönsaker och rotfrukter. Fettet kom i största del från Fet fisk, oljor, frön & nötter. Alltså inga tillsatser, socker eller konstigheter. Stenålderskost = Paleoetisk kosthållning.

Många tror att paleoetisk kosthållning handlar om att dra bort kolhydraterna. Men så är inte alltid fallet. Det gäller att välja mat som faller inom ramarna för paleo-principen, välja rätt typ av kolhydratskällor.

Men hur är det med prestationen?

Många menar att genom att hålla en strikt paleoetisk kosthållning så ska det få dig att få ut de sista 10% inom just CrossFit. Dock tror jag det är väldigt viktigt att man får i sig nog av kolhydrater, iform av rätt kolhydrater som rotfruker, frukt, osv. Annars kan det nog bli godnatt. Genom att äta stenålderskost, så kommer också insulin & hormon nivåerna att hållas på en bra nivå vilket kommer göra att prestationen under träningen kommer att ökas.

Huruvida detta fungerar för dig är upp till dig att testa. Jag själv går inte efter Paleoetisk kosthållning. Kommer säkert testa detta någon gång i mitt liv. Har ätit måltider utifrån detta och känslan är att man mår väldigt bra när man väl äter denna typ av mat. Men det kräver en längre tid av utforskning för att kunna ge ett utlåtande.

Så tänk så här, Bara för att något har gjorts på ett visst sätt, behöver det inte betyda att detta är det rätta. Om det har att göra med att äta kolhydrater eller ej, paleoetiskt eller ej, så är det upp till dig att testa. Om du inte har testat själv vad kan du då dra för slutsats?

 

 

 • http://www.4-klovern.se david

  Hej smashbollsdiskussion. Jag kan prata om detta hur länge som helst. Men tänker inte göra det, jag tycker om paleo för mycket för att surra om det på forum. Det förtjänar mer.Testa själva så lär ni snart inse att hälsa kommer till stor del från vad vi sätter i oss. enda vägen att vandra för att göra utlåtanden.

 • david2

  Det är väldigt mycket tyckande bland folk som aldrig själva provat. Men jag säger som David; den diskussionen tar jag inte på ett forum. Den som vill diskutera är välkommen, jag bjur på kött.

 • http://www.4-klovern.se ola

  Jag har testat i omgångar (vid dieter) 0 g carbs/dag i månader!

  Fördelar:
  Man är “typ” aldrig trött.
  Bra med energi trots lågt kcalintag
  Inga dippar & sockersvängningar
  Gott som f*n (kött, ägg, fisk, kyckling etc.)
  Vid diet så fullkomligen rinner fettet av.

  Nackdelar:
  Osocialt i form av utbud när man ej är hemma eller har matlådor (finns vissa bra lunchstälen, typ Piteå GK)
  Dåligt tryck i kroppen vid styrketräning, främst vid fler än 5 reps
  Dyrt om man inte har en stabil ekonomi
  VÄLDIGT lätt att snöa in på, att hellre jaga det optimala käket, istället för att lägga energi på annat.
  (optimalt visst! MEN de behöver ej gå till överdrift, ett par gram socker kommer inte ens att märkas)

  Det vara bara några snabba reflektioner från min egen synvinkel!