Diskutera inlägget: Resan mot bothnialoppet 2013 Xet style (Längsta passet hittills)

Resan mot bothnialoppet 2013 Xet style (Längsta passet hittills)


Har som sagt lagt upp min träning inför loppet med att försöka köra 2-3 skidpass under arbetsveckan på ca 1 h (ca 15km) för att sedan testa på lite längre pass under helgen på 2-3 h (30-50km).

Körde mitt första helgpass förra helgen i riktigt fina förhållanden, klart vackert väder, -15 på termometern. Planeringen inför passet började redan på fredag kväll med en ordentlig middag med fulkornspasta och fläskfile, och ett stadigt kvällsmål.

Lördag morgon, uppstigning kl 07.00, ville ta mig ut i god tid för att få ha spåren för mig själv så länge som möjligt. En ordentlig frukost bestående av 2 dl havregrynsgröt, 2 ägg, 2 knäckmackor m. gravad lax och ca 5 dl vatten. Mätt och belåten var det bara att börja plocka i ordning kläder och utrustning och göra sig redo för att bege sig ut i spåret.
Planen var att åka 30km alt. 35km (6 eller 7 varv på 5km-slingan på Grisberget) beroende på känslan i kroppen (tidigare har jag som längst åkt 25 km under ett och samma pass), så lite nervös inför detta var man. Ska väl för övrigt säga att det var klassisk åkning som gällde för dagen.

Klev ur bilen kl 08.30 redo för mitt första riktigt långpass, hade planerat innan att börja första 5 km rätt lugnt för att känna hur det känns och sedan försöka hålla en jämn och lagom fart passet igenom. Ska jag vara ärlig så har jag en tendens att åka lite för fort på alla pass och så kanske jag även gjorde denna gång men det kändes väldigt bra ändå. Siktade in mig på att hålla 20 minuter per varv på 5km-slingan.

Kändes riktigt bra i kroppen och kände mig stark på alla partier på banan (till och med uppför). Efter att ha åkt 3 varv så kom man som in i ett bra flyt där varje var faktiskt började kännas lättare och lättare. När jag åkt 5 varv bestämde jag mig för att sikta på 40 km istället för de 30-35 jag tidigare planerat, kändes så pass bra. Stannade och tog en drickpaus efter 30 km men det blev bara två snabba klunkar ur vätskebältet eftersom innehållet hade hunnit blivit väl så kallt för att bälja i sig i 15 minusgrader. Ut i spåret igen för dom två sista varven som även dom gick riktigt bra, avslutade även med en liten spurt på den sista kilometern.

Med is i skägget och med 40 km skidor i benen kunde jag sedan glatt bege mig hem för en ordentlig paltlunch, ett perfekt avslut på passet.

Summering av passet:
Längd: 40,5 km
Tid: ca 2h 30minuter
Tid per 5km: ca 19-19,5 minuter

Känsla: den klassiska åkningen och stak-åkningen går riktigt bra och återhämtningen på dom lättare partierna är riktigt bra när jag åker klassikt. Kände mig alltså stark rakt igenom och detta var troligtvis mitt bästa pass hittills:)

Har tyvärr blivit lite krasslig nu men hoppas vara tillbaka inom kort och kötta i spåret igen och göra mig redo före ett nytt långpass och denna gång blir det skate som gäller:)

//X:et

 • amfibiemannen

  Riktigt bra tid ! Misstänker att du har utvecklats ordentligt sen loppet på LF. Ser fram mot en ny film!

 • Jocke Berg

  Riktigt bra! Med den tiden så hade du kvalat in i startled 4 eller 5 inför Vasaloppet. Det är ett seedningslopp nu på lördag i Luleå. 40 km. Do it!

 • http://www.4-klovern.se Tomas Åström

  Riktigt imponerande matte! Jag vet ju att du besitter en skalle av stål, men att du skulle kriga så bra redan på såpass långa distanser tycker jag är helt fantastiskt bra. Ser fram emot ditt lopp!

 • Nano-Sekund

  Fy fan vad du imponerar på mig Xet !! Helt sjukt vad du tuggar på. Varför inte något lopp innan Bothnia för att känna på. Jag & T4a kan langa dricka & agera vallarteam (dock utan kunskap) !!

  Kommer att bli magiskt detta !!

 • http://www.4-klovern.se mattias

  @Amfibiemannen.
  Tack! Visst har jag utvecklats lite grann sedan passet på LF men föret som var den dagen är nog det kärvaste jag har varit med om. Som sagt så är jag snäppet vassare klassiskt men även skejten har tagit nått litet steg!

  Hoppas på att kunna bjuda på ett pass med head-cam inom kort bara jag blir frisk i halsen.

  @Jocke Berg.
  Tack jocke! Hade varit roligt med en tävling men eftersom jag varit krasslig hela veckan är det inte aktuellt. Vi får se om det blir Vasa-seedning i framtiden;)

  @Tomme
  Om man ska leva upp till din tilltro gäller det att kugga upp i tid;)

  @Ola.
  Om vi hittar nån tävling i närheten så kan det säkert bli av att jag åker nån tävling. Dock får ni nog hålla er till drickalangning och hejarrop så lämnar jag över vallandet till SEP!

  Har för övrigt planer på att åka DM i April om jag känner att glöden finns kvar efter bothnialoppet:)

 • Stina

  Heja Matte!! Du är grym!:-)

 • Classec

  imponerande och som jag gissat, stålskalle ;-)
  Du kommer att köra loppet med bravur
  Lyck till

 • hans hansson

  snyggt jobbat, jag är grymt imponerad

 • amfibiemannen

  Uppdateringar matte är grymt nyfiken hur träningen går.