Diskutera inlägget: Rör inte köttet! Krönika från min senaste sida i Piteå-Tidningen

Rör inte köttet! Krönika från min senaste sida i Piteå-Tidningen

 

Trött efter tuffa pass på Kreta i höstas. Kött utgör en stor del av mitt intag under sådana perioder.

 

Just nu pågår en debatt om vegetarisk skolmat. Meatfree monday är konceptet från USA och allt fler svenska skolor hakar på detta. Frågan är varför den överhuvudtaget ska behöva tas upp ? Bara för att politiker som vänder kappen efter vinden ska få till några billiga politiska poäng genom att föra ”miljöfrågan” in på barns nivå. Inget annat.

Isbergen kommer inte smälta långsammare.

För barn är understyrda vuxnas beslut och ska nu enligt vissa inte ha något val annat än att äta vegetarisk mat obligatoriskt en gång i veckan.

Vill påpeka att jag inte är emot vegetarisk mat i sig, utan tvärtom så är mycket av det jag förespråkar från växtriket. Såsom avokado,nötter,spenat. Minst lika mycket är animaliskt. Såsom kött,fågel,fisk & ägg.

För många av barnen är detta det enda och riktiga målet det har chans till under dagen.  Så istället för att fokusera helt fel angående vegetarisk/icke vegetariskt som förövrigt är helt omöjlig att kombinera eller?!  Ta då och fundera på om barn ska äta följande istället : halvfabrikat ,lättmjölk, margariner, isbergssallad? Att i redan den åldern förstärka tanken om att djurvärlden är som i Disneyworld där alla djur är vänner.

Kom igen? Världen och djur är grymma mot varandra och människan har drivit evolutionen framåt med animalisk kosthållning. Och bör så få fortsätta. Dessutom kränks rätten att välja totalt och individen får sig ännu en törn. Alla är inte lika, right?

Största argumentet för detta är att koldioxidutsläppet skulle minska om kött avlägsnades från skolmaten. Alla industriellt framställda produkter som istället för kött kommer serveras är i all grad minst lika miljöfarliga men framförallt hälsofarliga.

Mycket av detta kommer ner till kronor & ören per måltid, jag vet. Men det finns exempel på där skolor lyckats anställa och laga egen mat med egen kock för samma summor istället för att snabbkoka makaroner. Allt handlar om politikers intresse. Höj skatten då, jag är för!

Lyft frågan några dimensioner och gör den till en icke politisk patetiskt maskerad sådan.

Jobba för barns hälsa, låt dem äta det bästa lokalproducerade produkterna som kan hittas. Det är närmare och rätt ände av miljösnöret att börja i.

 

 • amatör

  Fa…n va bra skrivet David !!!!!

 • Kim B

  Detta var riktigt bra skrivet.

 • Ullis

  Mycket bra inlägg! Håller med i allt!

 • Edit

  Detta var riktigt dåligt skrivet. Att inte ens fundera över den etiska aspekten är pinsamt. Dessutom så äter vi mycket större mängd kött idag än vi gjorde för bara 50 år sedan, vilket har en stark koppling till tjocktarmscancer. Tänk på det.

 • Kristian J

  Kan hålla med om att frågan inte är enbart svart eller vit, debatten vad vi serverar i skolor ska givetvis handla om annat än vegetariskt eller inte, men samtidigt så finns det enligt mig ett pedagogiskt syfte i det hela med, att visa att alla måltider inte behöver innehålla kött. Tyvärr är det inte hållbart att fortsätta den kötthushållning som vi i västvärlden ägnat oss åt de senaste 150 åren. Jag förespråkar inga absoluta förändringar, men att laga vällagad vegetarisk mat i skolorna 1-2 dagar i veckan ser jag inget ont i. Snarare tvärt om.

 • Meandcolting

  Om man gillar detta inlägg känns det inte som att det är David som ska hyllas. Känner igen texten från någon annanstans, Jonas coltings hemsida. Inte första gången som det har vart Copy Paste från den bloggen. Kul att läsa samma innehåll men på två olika hemsidor. Är det vad du tycker på riktigt eller är det Guden Coltings?

 • http://www.4-klovern.se david

  @Edit Jo men det är inte många % och självklart ska det kött vi äter vara eko odlat och rättvisebehandlat. Genom att äta detta bli vi kolsänkor genom att gräsbetande djur blir detta och på så sätt sänks koldioxidutsläppet.
  Dessutom så saknar dieten “vegan/vegetarian” som sagt vitaminet B12 . Detta är livsnödvändigt för produktion av röda blodkroppar och bidrar till nervsystemets funktion. Anhängare till detta använder halvfabrikat och kosttillskott för att få i sig detta. Detta innebär i teorin att detta inte är en fungerande “diet”.Det är patetiskt att ge köttet skuld för en problematik som är uppkommit sista 80-10 åren och inte sista 500 000 åren.
  Det är det senaste årens hetsätande av spannmål/socker som visat sig ha störst koppling till “välfärdsjukdomar” såsom cancer,övervikt hjärt/kärl & diabetes.

  http://www.youtube.com/watch?v=uCFZoqmKf5M

 • http://www.4-klovern.se david

  @Meandcolting

  Detta är vad jag tycker. Och inget annat.
  Har man haft intresse i dessa frågor under många år så följer man såklart personer med delade åsikter och som verkligen når ut och jobbar med detta. Får man inspiration och hjälp att sätta ord på tankar så är det oerhört tacksamt och man utvecklas. Colting är en stark personlighet men finns många andra som skriver dagligen. Att sedan ta upp frågan i samband med att den är som hetast & aktuell är ju för övrigt självklart, finns ju ingen logik i att printa ner den om 15 veckor då senaste dagarnas debatt glömts bort.

  Så nej Colting är ingen gud, ja jag får mycket inspiration av honom men minst lika mycket på http://www.marksdailyapple.com , http://www.movnat.com & http://www.crossfitmobile.com

 • Meandcolting

  Okej, tror säkert att det är dina tankar. Tycker bara det är väldigt lustigt när man läser Coltings blogg så kommer det allt som oftast ett nästan identiskt inlägg från dig några dagar efter. Visst att man kan skriva om något då det är på “tapeten” men ofta är det ämnen som pågår hela tiden. Egentligen ingen kritik utan det är bara något jag tänkt på under en längre tid. Känns som att istället för att skriva det själv så kan man ju bara skicka en länk till hans blogg. Slipper man ju besväret att försöka skriva om det i egna ord.

  • http://www.4-klovern.se david

   @Meandcolting

   Ok. Jo det stämmer, inget att hymla om att jag lyfter samma ämnen för att de intresserar & väcker åsikter. Vilket en blogg är till för. Men att skriva att dessa är identiska osv är ju lite kritiskt ? Ingen aning men jag har skrivit i närmare 2 år var 3:e vecka och snabbt utslaget innebär detta 40 krönikor med olika ämnen (vissa egna, andra direkt förmedlade). Att du läst och hittat likheter i några av dessa är ju inget nytt, men skriver man i en tidning och vill nå ut med något man brinner för så plockar man inspiration från någonstans. Att sedan Jonas är så brilliant på att sätta ord som berör och att man lånar dessa för att förstärka åsikter är ju bara positivt i mina/många andras ögon. Du skulle säkert hitta andra likheter om du läste andra bloggar med samma syften. Värt att säga är ju att det förekommit likheter i ord och ämnen omvänt också, just för att man antagligen hittar inspiration & tränar oerhörda mängder likt varandra. Men hard to break it to you, så fungerar skrivning. Du kan ju läsa mina NSD krönikor om du vill ha någonting som inte påminner om Colting. För så länge jag hittar värde & inspiration i dessa bloggar samt vardag kommer jag ta upp ämnen som intresserar mig själv.

 • Jörgen

  Håller med dig till 100% Dr.D

 • Patrik

  Vill bara tipsa om Jonathan Safran Foers bok “Äta djur”. Även “Matens pris” vore god litteratur för dig. Jag förstår var du vill komma med ditt inlägg, men du verkar veta alldeles för lite om djurhållning för att bilda dig en nyanserad bild av verkligheten. Jag orkar inte skriva något jätteinlägg här och nu och jag menar inte att vara kritisk mot dig eller ditt skrivande, men det vore roligt om du kunde läsa på mer om frågan och sedan skriva ett till inlägg. Jag tror att du skulle ändra uppfattning om kött till viss del om du satte dig in i frågan från ett annat perspektiv också. :)

 • David2

  Så länge ni kör bil, äter importerad mat, använder internationella märkeskläder så har ni INGEN jävla rätt att gnälla på djurhållningen.

  Dubbelmoralen är total.

 • Jenny.

  Jag vill bara säga att jag tror inte att bara för att barnen får en vegetariskt rätt i veckan i sig, att de får B12-brist, blir underutvecklade eller får gå hungriga. Så länge de kommer lagas bra näringsrik mat, så tycker jag att det är en bra idé.

 • Micke

  Måste säga att du tyvärr skjuter högt över målet här. Kanske inte just i artikeln, men i kommentarerna.

  Först och främst så har det ju aldrig någonsin varit en rättighet att få någon speciell typ av mat till lunch varje dag i skolan. Är ju politikerna som bestämmer vad som ska ätas och det är inte mer konstigt att det ska vara vegetariskt en dag i veckan som om de skulle bestämma sig för att alltid ha soppa en dag i veckan. Så varför denna upprördhet? Är ju ingen mänsklig rättighet att få äta kött varje dag i skolan. Dock kommer detta varken göra till eller från då mängden kött i skolans maträtter, i alla fall under min tid, inte var speciellt stor. Men det är en annan femma.

  Sen kommer isbergen med största sannolikhet att smälta snabbare med en ökad köttkonsumtion. Det är bara en totalt oinsatt som kan påstå något annat. Problemet är ju att köttproduktionen inte är någon gammeldags bondgård med kor som betar ute på icke-odlingsbara marker utan en storskalig industri som förbrukar en oerhört stor del av vad som odlas på världens jordbruksmarker. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med yta för att öka köttproduktionen nämnvärt. Om nu inte ännu mer regnskog ska skövlas vill säga för att breda väg för soja- och spannmålsproduktion.

  Det går åt bra mycket mer både mer vatten och energi till att odla spannmål/soja som djurfoder än att istället odla grödor direkt för människans konsumtion, räknat på den energi man i slutändan får ut. Spelar ingen roll om det är ekologiskt odlat eller rättvisemärkt. Det som krävs är fritt gräsbete (och helst då på icke-odlingsbar mark). Snarare så att det då går åt mer energi p.g.a. att bekämpningsmedel inte är tillåtet när det är ekologiskt. Samma problematik med fiskodlingar. Fullt duglig ätbar småfisk som mals ner till föda åt den norska laxen. Minusekvation även här jämfört med att använda småfisken som föda direkt. Så köttproduktionen idag är ett resursslöseri av stora proportioner.

  Det enda köttet som egentligen bör ätas är alltså fritt betande kor eller dylikt (på icke odlingsbar mark), vilda djur eller vild fisk. Problemet är bara att om övrigt billigt kött skulle försvinna från marknaden skulle priserna på dessa varor bli så höga att de flesta inte skulle ha råd att unna sig detta mer än någon enstaka gång i månaden skulle jag tro. Så ökad köttkonsumtion är knappast att tänkta på då. Nu betalar man ju dock inte den verkliga kostnaden så då är det lätt att propsa för ökad konsumtion.

  Och slutligen finns visst en koppling mellan rött kött och cancer. Flertalet studier av har visat på det och jag har personligen fått bekräftat av en kirurgiprofessor, som är en världsauktoritet i ämnet kolorektalcancer, att det finns ett samband. Anledningen till att cancer blivit ett oerhört stort problem på senare tid säger ju sig själv för den som har lite koll i frågan. Då de flesta cancerformer sällan debuterar före 40-50 års ålder och medellivslängden på stenåldern var typ 35 år är det ju inte så jäkla konstigt att det inte var något problem då. Så det enda som är patetiskt är ju att avfärda sambandet bara för att detta inte var något problem på stenåldern. Är ju dock ingen som gett köttet skulden, utan bara sagt att det är en riskfaktor. Rödvin, mjölk och kaffe skyddar dock mot samma typ av cancer så dricker man bara detta till så kan man nog äta sitt kött utan att behöva oroa sig nämnvärt för just detta.

 • http://www.4-klovern.se ola

  Ruskigt många olika åsikter, vilket jag tycker är mycket roligt & utvecklande för alla läsare.

  Är alldeles för dåligt insat i detta ämne, men jag tycker personligen det är synd att inte barnen i skolan får en nyttig & näringsrik mat. Visst finns det alltid ytterligheter med länder som har det betydligt sämre, men om vi från ser dessa & fokuserar på vårat eget så tycker jag det är tragiskt att barn i skolan får sämre mat, samtidigt som dom motionerar ännu mindre år för år. Denna ekvation kan bara sluta i katastrof om inget händer!
  I
  fall det är mera gymnastik, eller striktare diet i skolan finns det säkert många åsikter om, jag personligen vill hävda båda delar.