Diskutera inlägget: Team Sportia Cup & ny spalt i NSD

Team Sportia Cup & ny spalt i NSD

Magda visade styrka och tog sig upp på pallen under sprinten.

I helgen var det dags för nya tävlingar i vårt obehagligt snöfria land. Här följer mina tankar om den i en krönika som igår publicerades i NSD. Skriver där ca 1 gång i månaden från nu, tackar för förtroendet!

Tävlingarna goes on.

Så gör även snöns frånvaro. Ihoplappade spår med en grusblandning är i år vardag för skidåkare runt om i Sverige. Det börjar vara dags att planera för att spara den vita varan och kunna lägga ut i såna här kan tyckas löjliga men ack så otroligt viktiga situationer. Tack till de eldsjälar som gör skidåkningen möjlig.
Att jämföra skidor med rullskidor är som att jämföra fotboll på gräs eller grusplan. Allt ter sig annorlunda och ska man bli bäst på något så måste man utöva det så grenspecifikt som möjligt.

Helgens Sverigecup tävlingar blev flyttade från Boden till Gällivare. Konstsnö även här och för distanstävlingen en slinga på 2,5km. Inte längre. Det är ju Gällivare?! Fanns ju en anledning att man inte valde att bli simmare eller bandlöpare, att kunna lägga kilometer bakom sig utan att behöva se samma plats fler än ett par tre gånger. Men nu är det som det blev och varven på konstsnöslingorna tycks aldrig ta slut.
Det måste helt enkelt bli sämre innan det blir bättre.

Lördagens sprintlopp i fristil bjöd på en del positiva överraskningar. Daniel Nordebo Bodens SK gick starkt och tog sig till en B-final och slutade totalt 9:a i tävlingen. Johan Edin IFK Mora vann herrklassen på ett övertygande sätt. Själv åkte jag ut i kvartsfinalen efter en trång och jämn sådan. I damklassen visade Magdalena Pajala Piteå Elit att hon tillhör världseliten och plockade en stabil 2:a plats strax bakom Lisa Larsen Sundbyberg IK. Andra nämnvärda prestationer i sprinten var Anna Simberg Piteå Elit på en 13:e plats och Jennie Öberg som vann kvalet men var tvungen avstå från fortsatt tävlande pga feber.

Till söndagens 10 resp 15km i klassisk stil öste snön (äntligen) ner och de lösa spåren passar vissa som handen i handsken. Marcus Hellner Gellivare Skidallians visade sin stabilitet och tog hem segern med 30 sekunder trots att han är inne i en hård träningsperiod mot Tour de ski. Norrbottens färger (utöver Marcus) försvarade Mikael Norberg Piteå Elit med en imponerande 12:e plats. Den unga Jens Andersson från Kalix SK samt Daniel Nordebo Bodens SK visade också att de blir att räkna med och gick in som nr 23 respektive 24:a i den tuffa konkurrensen. Min egen insats var inte mycket att hänga i granen, en 38:e plats efter ett segt lopp hela vägen. Inte hittat rätt ännu.
I damklassen segrade Sofia Bleckur IFK Mora. Bästa norrbottning blev för dagen 2:a års junioren(!) Sofia Henriksson Strömnäs GIF som slutade 12:a tätt följd av Anna Simberg Piteå Elit på 13:e.

I Düsseldorf var det i sprintvärldscup och Norrbotten hade 2 representanter via Jesper Modin Piteå Elit och Mia Eriksson d.o. Lördagens individuella fristilssprint vanns av Ola Vigen Hattestad NOR och på damsidan Kikkan Randall USA. Mia gjorde en solid insats och tog sig hela vägen till semifinal men hade där lite otur. Jesper såg pigg ut i kvartsfinalen men halkade till flera gånger på upploppet med sina långa ben och missade semifinalen. Han jämförde sig då han fått lite distans till det hela med Bambi på hal is. Mia höll på att få kliva upp på pallen i sprintstafetten men som vanligt är det små marginaler i sprint och en strulig växling ställde till det. Jesper fick dock en snabb revansch då han och Teodor under söndagen vann sprintstafetten på ett övertygande sätt. Första WC segern för Jesper. STORT

 • Anonym

  Bra inlägg! Keep it up! :D

 • Jerry

  Show must go on Dave!
  Be strong!

 • Geografiläraren

  Laisavall ligger i Norrbotten sist jag kollade på kartan.

 • http://www.4-klovern.se David

  @Geografiläraren Sure. Lätt att glömma att Rickard & Susanne bytt klubb när man tävlar och ska skriva själv. Sånt som händer. Vill du ha en update så var dom 10:a resp 8:a på distansen. Wont happen again.

 • http://www.4-klovern.se ola

  Bra update David! Mera text än hela kvällspressen lyckats få ihop om denna tillställning! =)