Diskutera inlägget: Undvik att hamna i nybörjarfällan

Undvik att hamna i nybörjarfällan

IMG_7627

Samme Sandlund – “En kille som som tränar på utefter sina egna förutsättningar. Samme gjorde en förändring och har insett vilken enorm skillnad små saker kan göra i det långa loppet”

Detta inlägg skriver jag i hopp om att kunna inspirera någon utav er läsare till att ta nästa steg. Ifall ni är nöjda med där ni står här och nu idag så är det självklart bra det också. Att aktivera sig på något sätt är verkligen ovärderligt, MEN tänk om just du kunde effektivisera den tid du lägger ner på gymmet och samtidigt utveckla dig själv !!??

Olika individer på ett gym

Efter att ha tillbringat en HEL DEL tid och år i gymmet har jag lärt mig en hel del om vilka personligheter som vistas på ett gym. Spaltar upp ett par av karaktärerna nedan. (obs! jag menar inte att hänga ut någon. Att folk tar sig till gymmet är verkligen superbra!)

Sociale snackaren – En person som mest är på gymmet för att driva tid och prata med div. andra personer. Ta en bastu, cykla lite på 1:ans motstånd och dricka en gainomax efter avslutat pass.

Den vilsne –  En personer som tränar på utan att egentligen veta varför och vad som egentligen stimuleras vid ett drag, en press eller vid den utvalda maskinen som det ska “vinnas emot”

Kardio-missbrukaren – En person som oftast står på Crosstrainern eller gåendes på bandet för att FÖRBRÄNNA, men till vilken nytta (när kosten är A & O). Oftast läsandes expressen eller annan typ av kvällsstidning.

Hobbymotionären – Person som tränar lite blandat, nöjer sig med att må bra och träna på ett sunt och “lagomt” sätt. Blandar div. styrkeövningar med cykel och löpband.

Nybörjaren –  Personer som kommer till gymmet och antingen blir bitna och “vill vidare” eller nöjer sig med att just vara en nybörjare. Helkroppsprogrammet (man fick vid 1;a PT-träffen) gnuggas om och om igen i EXAKT samma ordningsföljd.

Den seriöse/a – Personer som man ser vill något extra. Personer som brinner för träningen och som vill utvecklas på många plan. Dessa finns givetvis i ett X antal kategorier men hur som så ser man snabbt vilka som har koll på grejerna.

 VEM AV dessa är du ??

Jag som person

Vissa personer kanske kan uppleva mig som arrogant och konstig när jag tränar (vilket oftast brukar växla till det motsatta utanför gymmet, social och pratsam) min gymetik har dock ingenting med min privata socialakompetens att göra. I gymmet är jag fokuserad och skärpt. Det är jag mot vikterna och mot mig själv, den så kallade “bubblan” är ett vanligt ord för just detta.

MEN visst ser jag saker även om jag tränar. På det gym jag (oftast) tränar på och dagligen träffar/ser personer i ett flöde med många kända ansikten finns ETT PAR stora fel som många individer återkommande gör.

Känns detta bekant ?

Om vi leker med tanken att jag vill bli bra i bowling men jag kastar lika full i rännan 5/10 serier och blir aldrig bättre. Vad bör jag göra då ? JO jag bör be om hjälp, av en kompis, av en tränare, kolla på hur andra gör, etc. – På gymmet så är detta (som borde vara en självklarhet) något som man ofta ser och märker av. Personer som tränat i flera år gör fortfarande samma misstag i tex. ett latsdrag där allting utom just latsen stimuleras. Man går fram till nämnd övning och “drar i maskinen” för att sedan gå därifrån !! Utan att på något sätt få ut den effekt man bör få, DÅ MAN LIKASÅ ÄR DÄR !

Utveckling och utmaningar

Ett se personer växa och gå från nybörjarträsket till att få in rutiner och ett tänk tycker jag är fruktansvärt läckert. Att se en person växa på alla plan och samtidigt bygga upp lite sunda målsättningar är magi. Vi på 4K har gjort denna resa med ett X antal personer och jag personligen gör detta dagligen med personer vid sidan av bloggen.

Det som oftast symboliserar ALLA dessa individer som gått från “A till E” är att dom vågat fråga om just hjälp. När de sedan fått lite rutin på grejerna så brukar det mesta gå av sig själv och därefter så bestämmer man själv vilken nivå man trivs med.

Slutord:

Om du personligen vill och är sugen på att ta nästa steg. Tveka inte på att göra det. Ifall du redan trivs med din träning och känner dig nöjd så är du just nöjd och kan känna dig nöjd. Att vi alla är olika och har olika mål är en självklarhet i gymmet till lika utanför gymmet men för mig är det faktisk otroligt konstigt att vissa personer uppenbarligen inte vill bli bättre trots att 4-5 timmar i veckan spenderas på gymmet (+dusch/bilresa).

 • http://www.annelienaes.com Annelie Näs

  Finns det inte ytterligare en typ? De som lägger på alldeles för mycket vikt och sedan inte klarar av att göra övningen korrekt. De kan också dra nytta av dina tips och de bör våga fråga, efter några månader kan de då vara uppe i samma vikter igen, men den gången orka genomföra övningarna på rätt sätt.

  • olaenberg

   Hej Annelie !

   Du har helt rätt, det finns massor med ytterligare typer och den typ du nämner är oftast personer inom kategorin som vill något, dom som har ett driv och vill öka.

   Helt klart så bör man se över sitt utförande och rannsaka sig själv. Att filma sina lyft ibland är ett hett tips för att kunna utvärdera sin egen teknik och tempo.

   Detta inlägg riktar sig främst mot nybörjare som jag hoppas ska våga ta klivet in bland de fria vikterna och inte fastna i maskinträsket och på crosstrainern.

 • Simon

  Härligt skrivet Froning! Som gammal gymråtta kände jag att det var dags med lite förändring och har ju nu som du vet testat på CrossFit. Det är verkligen roligt att testa på saker som är utanför ens egen comfort zone, om än det innebär att man hamnar i ett nytt nybörjarträsk :)

  • olaenberg

   Haha! Tack Simon !!

   Det är ju en viss skillnad att va helt ny och grön i jämförelse mot din erfarenhet av gym innan CF.

   Riktigt intressant och roligt att du prövar på CF. Ska bli spännande att se hur pass inbiten du blir =)

   STORT lycka till !!