Diskutera inlägget: Våga testa gruppträning

Våga testa gruppträning

Som gruppträningsinstruktör så tycker jag att gruppträning kan vara ett väldigt bra komplement till sin egna träning. Speciellt om man inte har någon att träna, så får man träna tillsammans i en grupp. Många motiveras av att just prestera i grupp.

Jag under en BodyPump tävling för 1 år sedan.

Men jag kan även tycka att den person som tränar väldigt frekvent på gym och kör dag ut och dag in sina vanliga pass, skulle ha nytta av att testa på att variera sig och i vissa fall kunna testa på just gruppträning. Det finns många fördomar, som att det inte är RIKTIG träning, eller att det bara är tjejer som går på gruppträning. Men det finns ingenting som slår när en riktigt bitig kille kommer på BodyPump och tror att han kan lyfta samma vikter som i gymmet. I slutändan så lyfter de oftast inte mer än vad tjejerna gör. Då är de inte lika tuffa längre.

Det jag vill få sagt är, (precis som Ola skrev i ett inlägg tidigare) att variera träningen. Och våga testa på gruppträning. Det är effektivare än vad ni tror. Men framförallt så kommer man bort från sin trygghet och vana med det som man gjort under en längre tid och man får utmana sig att lära sig något nytt.

Peace!

 • Jan D

  >Jag gillar tänket med att variera sin träning, men att i nästa mening dra in BodyPump är ju nästan löjeväckande.

 • Tomas Åström

  >Där har vi en diskussion ;) Berätta gärna varför?

 • Krisprolls kardemumma skorpor

  >Kloka rader Tomas. Väldigt tänkvärt detta med att våga släppa på "vardagslunken" & utmana sig själv litegrann med nya träningmetoder!
  Outside the box!!!

  Varför detta agg mot bodypump Jan D ?

  // mvh Krisprolls kardemumma skorpor

 • Jan D

  >Att träna BodyPump för att det är kul är helt klart vettigt. Den bästa träningen är trots allt den som blir av. Däremot finns det bättre träningsformer än BodyPump om du vill bygga styrka, finns bättre för uthållighet, finns bättre för explosivt och så vidare.

 • Tomas Åström

  >Givetvis är det så att det finns bättre träningsformer att bygga styrka, uthållighet och explosivitet på. Men det är nog inte direkt det som är fokus på Bodypump.

  I bodypump får du allt detta. Kanske inte explosiviteten. Men du tränar upp styrkan, du tränar upp uthålligheten, du tränar upp din kondition. En alldeles utmärkt träningsform för de som vill träna hela kroppen. Med det sagt att man inte bör träna bodypump mer än 3ggr i veckan då det kan slita mer än göra nytta.

  Men jag ser bodypump som ett riktigt bra break för de som tränar mycket tung styrka i gymmet för att testa på något annat. Personligen så har jag lyckats öka väldigt mycket i styrka genom att kombinera bodypump med TUNG styrketräning, och även behålla min uthållighet. Med det sagt så vet jag däremot inte hur mycket styrka jag hade kunnat öka om jag inte körde BodyPump.

  Det jag menar är, att våga kombinera och testa andra vägar. Då slipper man stå still och stampa med samma resultat år ut och år in.

 • Kim B

  >Dom får gångerna jag provat grupptränings pass på Stepin så är det på tok för mycket folk och man måste trängas för att inte knuffa varandra.

  vist spinng är det enkelt men bodypump och spc yoga man kunna inte göra övningarna korrekt och sträcka ut på kroppen utan nån var i vägen.
  Man ska ha gått om plats för att kunna röra sig och byta vikter m.m och vad man nu än ska göra.

  och när man skulle byta vikter i pumpen så han man inte göra det utan det skulle stressas på som f^n.

  Tackar vet jag att köra mitt egen race i min takt på gymet.

  Om du läser detta Tomas så ta gärna upp det med andra så det kanske kan bli bättre.
  Nu var det iof ett bra tag sedan jag körde men ändå.

 • Jan D

  >Tomas, för relativt otränade individer kommer du de första månaderna att se en ökning i både styrka, uthållighet och kondition.

  Men, och detta är viktigt, det är att vänta i princip alla fall oavsett vilken väg de väljer att träna. Det är nybörjarökningar. Finns ett flertal studier som visar att för styrka är det inte speciellt bra, kondition likaså.
  Kan tipsa om att läsa lite här tex:
  http://traningslara.se/bodypump-en-uppdatering-med-fler-studier-del-i/
  http://traningslara.se/bodypump-en-uppdatering-med-fler-studier-del-ii/

  Man såg bland annat att man fick likvärdiga maxstyrkeökningar i spinningliknande pass som av BodyPump.

  Jag har inga problem med att folk tränar BodyPump, men gör det för att det är roligt, för evidensen stödjer det verkligen inte.