Diskutera inlägget: Vasaloppet 2012

Vasaloppet 2012

Ser väldigt glad och inte alls less ut...

Bild lånad av Erik Wickström

 

I mål som nr 146?!?. PATETISKT.

Done. Får jag göra om det ? Imorrn ?

Fått höra senaste dagarna att man gör det så bra och att man är duktig. Du tog ju dig igenom.Hur orkar du ? Är det värt det ? Visst är du nöjd ?

Jag kan inte hålla någon sorts låtsas mask och säga att så är fallet. Jag tränar och satsar all min vakna tid på att bli lika bra som de personer ni ser spurta om en seger i detta lopp. Att ta mig igenom ett vasalopp gör jag om någon väcker mig mitt i natten. Jag är sjukt missnöjd, jag brottas och är fortfarande 2 dagar efter extremt arg på mitt skidval och att jag resonerade fel.

Att ni nu kanske tänker , “skylla på skidor och utrustning gör inte en riktig idrottsman/kvinna” är bara bullshit. Ödmjukhet handlar inte om vem som kan hålla inne mest och aldrig röra en min förutom i medgång. Men detta är inte om det. Den obefintliga rutinen av detta lopp spelade mig ett spratt trots att jag intalat mig själv att detta inte fick ske. Jag prioriterade fästet, jag vågade inte satsa på att staka. Jag tog för mjuka skidor + klister, fästet bromsade i 9 mil.Ett av mina sämsta val.

Jag har fruktansvärt bra material efter många år av samlande och letande.Dock så vet man inte allt och i vilka fören skidor kan funka. Den 3:e mars så var det stenhårda spår och hade jag fått göra om mitt val hade ett par skidor med högt spann legat bäst till. Jag chansade och trodde i den bästa världen att mitt bästa klassiska paret skulle kunna surfa med mig i täten. Och vallningen var toppklassig i första backen. Det släppte ingenting men när vi kom upp på myrarna efter 4 km och jag skulle täppa till de meter jag hade upp till de främsta fick jag ingenting gratis och hörde hur vallan låg och bromsade.Och meter blev till 100 tals meter. Ungefär som att köra bil med en handbroms i. Det funkar liksom men det är inte rättvist mot bilen. Kunde inte ta en enda rygg som jag fick, så fort det blev utför så gled alla runtom ifrån med 50-100 meter och jag stod under tiden och dumstakade. Placeringar och energinivån går hand i hand och efter 5-6 mil kommer jag bara ihåg hur segt det gick.

Uppsving och i ren irritation så öste jag det jag kunde sista 2 milen. Men i mål så var jag inte så trött som jag hade fått fantisera om. Jag kunde helt enkelt inte ta ut mig nog mycket pga noll surf. Det blev liksom en enda lång seg intervall som under vissa stunder verkade för evig

Men jag har lärt mig otroligt mycket under detta lopp och lovade mig själv att nästa gång, då prioriterar jag glid. Alla gånger. Oavsett väder. Topp 30 nästa år.

 

 

 

 • Petter Larsson

  Bra rapport!

  Mer av detta. Nöjd ska man vara när man förtjänar det.
  Blev själv sjukt inspirerad av att åka nästa år, som alltid när sändningarna från vasaloppet rullar.
  Men inser att det är ett jävla slit att åka rullskidor oavsett tid på året. Men framför allt under hösten.
  Stort jävla cred till er skidåkare som antar er den mentala utmaningen det utgör att träna som mest den tid på säsongen när vädret är som sämst och det i kombination med misären det är att åka rullskidor.

  Kul att se att du blickar framåt dock och inte nöjer dig.

 • http://www.4-klovern.se Tomas Åström

  Jag gillar ditt uttryck “Det blev liksom en enda lång seg intervall som under vissa stunder verkade för evig”.

  Jag tror det är få som inser hur mycket tid du lägger ner på det du gör, och ur mycket energi som krävs “utanför” för att bli bra på det du gör. Du gör det grymt bra davvan. Du vet att jag alltid har unnat dig framgång. Snart kommer det!

 • Andreas

  Hej!!

  Bra skrivet mer av sådana!!!!! Är lite nyfiken på hur du kommer att träna under vår/sommar?? Kan du inte skriva lite om det.. Kör hårt

  Ante

 • tibban

  Helt rätt att vara missnöjd i ditt fall. Bara för att 99.999% av alla andra Svenskar skulle vara lyriska över den placeringen så behöver du inte vara det

 • Alldeles för många pillsner & dålig edge

  Det man tränar blir man bra på. Att du inte litar på din styrka i bålparti & triceps har säkert en koppling till din ovana att åka långa lopp (farligt långa). Mera prioträninh inför nästa år & ett blött före med din lätta (ej margarin) kropp så är det top 35 GARANTERAT!

 • http://www.4-klovern.se david

  Tack till alla som peppar !!

 • http://www.4-klovern.se ola

  Tror att du har massor att vinna på att träna mera specifikt inför nästa vasalopp (precis som alldeles för många pillsner med dålig edge skriver)

  Du har så otroligt stor potential i dina 67 knallhårda kilon. Topp 50 next year fixar du garanterat med rätt utrustning & form!

 • Angelica

  Hallå! Jag har i ett svagt ögonblick lovat mina kollegor att åka vasaloppet 2013 och skulle behöva lite tips inför detta äventyr, eller mardröm som jag ser det. Jag är ingen van skiåkare, egentligen inte särskilt vältränad och vet inte alls vart jag ska börja. Har du några tips som kanske kan hjälpa en amatör på vägen?