Diskutera inlägget: Veckans träningsprofil – Daniel Sjöberg

Veckans träningsprofil – Daniel Sjöberg

387107_407284736022333_1230296691_n

Namn: Daniel Sjöberg
Ålder: 19 år
Längd: 171 cm
Vikt: 83 kg
Ort: Vänersborg
Träningsbakgrund: Bandy, fotboll
Framtida målsättning: Hemlig
Instagram: @Danieljsjo

Daniel Sjöberg heter jag, kallas även ibland för Mr.Opti Jr. Jag är i skrivande stund 19 år, och bor i Vänersborg där jag även är uppväxt. För den som vill följa min resa mer noggrant så har jag en Instagram med namnet Danieljsjo, och givetvis på Kolozzeum under smeknamnet Proxy.

Jag har inte alltid varit den sportigaste, åtminstone inte för att komma från min familj, men just styrketräning är någonting som jag verkligen har fastnat för. Som yngre så spelade jag bandy fram tills jag var 15 och fotboll fram tills jag var 16 år.

Efter att ha lagt lagsportandet på hyllan så fick jag idén att testa på det här med att bygga lite muskler, välbehövligt då jag inte var särskilt stor på den tiden. Så jag skaffade mitt första gymkort vid 16 års ålder, och ‘resten är historia’, även om min historia bara har börjat.

Det tog inte långt tid innan jag förstod att detta var något jag vill hålla på med livet ut och efter ett tag så blev det även klart för mig att jag hade en gnutta talang för det jag gjorde. Något som idag har blivit lite av en snackis. För ungefär 1½ år sedan så vägde jag 76-77kg och kunde knäböja 200kg djupt och marklyfta 240kg. Bänkpress har aldrig varit min starka sida, men 120kg gick med nöd och näppe upp.

Idag så väger jag 83kg och har en så kallad “total” på 220-140-260, med mer att hämta i alla tre. Det har minst sagt gått fort, och även om det går långsammare nu, så har jag bara börjat.

De flesta som känner mig genom träningen, vet min träningsfilosofi. Min synpunk är att man alltid ska ha en tanke med det man gör och inte vara blind, samtidigt som man kan hålla en bra balans, och lägga sin energi på det som är viktigt. Det är på gymmet som ens energi verkligen räknas.

Här är mina tre bästa råd, kanske mest relevant för er killar:
– Träna hårt, men träna också smart
– Stick to the basics, hjulet har finslipats i många år nu
– Lär dig använda dina muskler ordentligt

Hur du lyfter är viktigare än vad du lyfter, och att lyfta rätt är en konst som tar tid att lära sig, så sätt igång direkt. Titta inte på killar som Branch Warre. Phil Heath och Jay Cutler är praktexempel på folk att ta efter teknikmässigt. Fokus på vanliga övningar, inga överdrivna vikter dom inte klarar av, men dessa herrar har lärt sig att använda sina muskler ordentligt och det syns i deras träning. Men ha fortfarande det där med balans i åtanke, ett marklyft är inte rätt övning att söka kontakt i.

Vart träningen för mig och om jag tänker tävla på riktigt i något är en gåta även för mig. Mitt mål har alltid varit att få den bästa fysiken möjligt och att bli så stark som möjligt, utan några genvägar eller fusk. Det är en kamp mot mig själv, och jag njuter främst av att bara få träna varje dag och göra det jag brinner för. Det råder ingen tvekan om att jag kommer att stå på en scen eller på ett podium, men när och i vad, det får bli en överraskning för alla.

// Daniel

 • Evelina

  Är lite nyfiken på hur Daniel tänker kring sina tre råd – varför skulle de vara mer relevanta för killar?

 • Gustav Hermansson

  Opti glänser igen! kul att läsa!

 • http://www.4-klovern.se ola

  Du är SÅ grym Proxy !!

  Mycket bra text !!

  @Evelina
  Daniel får svara på den frågan.

 • Daniel “Mr.Opti Jr”

  Tack så mycket!

  @Evelina

  Jag redigerade texten innan jag skickade den till Ola, och tänkte faktiskt inte på att ta bort dom orden. Du har givetvis helt rätt, det gäller absolut tjejer också i allra högsta grad.

 • http://www.4-klovern.se Tomas Åström

  Tycker du har väldigt vettiga tankar Daniel!
  För en så ung ålder så har du en välutvecklad fysik, men framförallt tycker jag du är grymt mogen i din inställning till livet. Fortsätt så som du gör!

  OPTI!

 • Zarre

  Bra läsning, mycket intressant. Stabilt Proxy!

 • Stolt

  Jag har alltid gillat hur du tänker Sjöberg! Du står upp för din sak, och väljer att dela med dig av dina kunskaper till alla istället för att hålla det för dig själv, och viktigast av allt så tar du den hårda och ärliga vägen framför fusk och genvägar…
  Fortsätt med ditt goda arbete mannen!
  /Stolt

 • Daniel “Mr.Opti Jr”

  Tack så mycket pojkar, Tompe, Zarre, och Rickard! =)