Diskutera inlägget: Veckans träningsprofil – Sebastian Larsson

Veckans träningsprofil – Sebastian Larsson

bild (54)

Namn: Sebastian Larsson
Längd: 179 cm
Vikt: 81 kg
Målsättning: Tävla i Crossfit
Tidigare idrotter: Simning, hockey, innebandy m,m
Bostadsort: Arjeplogare till döden, men bor för tillfället i Arvidsjaur.

Instagram: @sebbelarsson #crossfitforeveralone (för träningsrelaterade bilder)

Fick ett oväntat erbjudande av Ola att vara veckans träningsprofil och jag vet inte riktigt varför med tanke på den arsenal av duktiga atleter det finns i landet, men han kanske vill ge en 30-årig Crossfit-rookie sina fem minuter i rampljuset.
Hur som helst så har jag alltid sysslat med sport på ett eller annat sätt.

Skidåkning, innebandy, simning, fotbollsmålvakt med glasögon till optikerns stora förtjusning och lite annat sysslade jag med som pojk.
Ishockey började jag med vid 11 års ålder och det var det absolut roligaste jag stött på.

På grund av avtagande hockeyintresse i Arjeplog hade jag vid 16 års ålder en kort sejour i grannkommunen där vi inte välkomnades av alla. Det tillsammans med 9 mil enkel väg till träningarna tärde lite på intresset och en fantastisk karriär som hockeymedelmåtta tog slut. Innan det definitiva avslutet fick jag chansen i matchtröja där jag petade in två mål. Ett på straff och ett slagskott från backposition som var så löst att jag hann göra två byten innan pucken gick i nät.

Efter det behövde jag något annat att sysselsätt mig med och följde med en kompis till gymmet där jag harvade på ett par år utan några anmärkningsbara framsteg till den dag jag snubblade in på Kolozzeums träningsforum, det absolut bästa av sitt slag.

Med kunskap kom framsteg och träningen blev riktigt rolig, men motivation och insats på gymmet har gått upp och ner genom åren men har sedan september 2012 hållit i sig bra.

Då hade jag läst och sett nog mycket om Crossfit för att nyfiket bekanta mig med burpees, kettlebells, olympiska lyft, svett och blodsmak. Och jag älskade det!

Snabbt insåg jag att träningen ställer stora krav på tekniskt svåra moment och då främst i de olympiska lyften, ryck och stöt, som är ständigt återkommande och ställer extremt stora krav på explosivitet, rörlighet och koordination.
Men jag finner den delen av träningen lika rolig som svår och tänkte sammanfatta några tips till den som är nyfiken på lyften, men som jag saknar tillgång till möjlig coachning.

Följande ingredienser behövs:

– En skivstång med bra lager, vilket innebär att hylsorna ska rotera problemfritt.
– Gör de inte det går vikternas rotation ut i stången och vidare till lyftaren, det försvårar lyftet avsevärt och tär enormt på handleder, armbågar och axlar. Tro mig, jag har testat.
– Bumpers, vilket är vikter av en gummiblandning som tål att släppas i backen. Blanda inte hop dessa med gummibeklädda järnvikter.
– Ett bra underlag, helst ett lyftarflak, som håller när du måste släppa vikten.
– En kamera! Glöm allt vad speglar heter, filma dina lyft, titta själv och analysera. Visa filmen för andra som kan kritisera och komma med tips.
– Jämför gamla filmer, med de från ditt senaste pass. Vad har blivit bättre? Sämre?
– Plöj även igenom allt du kommer över på Youtube. Inspireras av de duktiga lyftarna. Analysera vad som kan förbättras hos de sämre.

Att ha ett konstant kritiskt tänkande, där du analyserar andras lyft ger dig bättre möjlighet att analysera dig själv.

Det tar tid, kräver tålamod och man måste vara ärlig mot sig själv. Men det är, för att tala klarspråk, roligt nå jävulskt.

 • qmop

  Jag måste säga att din instagram är riktigt häftig..

 • S.G

  Bra text. Lycka till i framtiden! Tankar på att va med i Nordiska?

 • http://www.4-klovern.se ola

  Kanonbra text Sebbe, du har ett grymt skönt sätt att skriva #GILLAS

  Du har en sådan grymt skön teknik med hiskeligt bra vinklar!

  Ska bli mycket skoj att träffa dig ifall T4 lyckas boka in en helg :)

 • Sebastian

  qmop: Tack så mycket!
  S.G: Det vore lika roligt som nervöst. Men jag har mycket arbete framför mig innan det är aktuellt.
  ola: Kul att du uppskattade mitt anspråkslösa inhopp på 4-Klövern! Jag kommer på besök i Piteå, var så säker!