Många vet nog att matlagningsoljor är det självklara valet att använda vid matlagning och diverse sallader, då dessa innehåller mycket hälsosamma fetter och rika på vitaminer. Det som gör oljorna bra är att deras sammansättning oftast innehåller omättade och fleromättade fetter. Dvs. fetter som hjälper kroppen att tillgodogöra de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Det omättade fettet minskar också risken för högt blodtryck och hjärt o kärlsjukdomar.
Men som sagt. Vilken olja ska man välja och när ska man välja den? Jag tänkte gå igenom de viktigaste matlagningsoljorna enligt mitt tycke:
Avokadoolja är mycket rik på enkelomättade fetter, dessa fetter minskar nivåerna av det skadliga kolesterolet i kroppen. Med mer invecklade ord LDL. Avokadooljan har visat sig minska risken för cellförstörelse i huden (hud cancer) gjord av UV-strålningen. Avokadooljan är rik på antioxidanter och vitaminer. Det som också är bra att tänka på är att Avokadooljan klarar av höga matlagningstemperaturer utan att förlora sina näringsämner.
Använd till: Sallader, kalla rätter, smör på nybakt bröd, och som olja i stekpanan vid matlagning.
Rapsolja är i likhet med avokadooljan rik på vitaminer och enkelomättat fett som skyddar hjärta och kärl. Oljan har en väldigt lätt och neutral smak och fungerar perfekt att använda istället för smör i matlagning. En matsked rapsolja innehåller 14 procent av det rekommenderade dagliga intaget av vitamin E som hämmar förekomsten av fria radikaler. Med detta menas de som kan orsaka skador på kroppens celler. Aven rapsoljan tål relativt höga matlagningstemperaturer.
Använd till: Matlagning
Olivolja är tillskillnad från avokadooljan och rapsoljan känslig mot de höga matlagningstemperaturerna. Olivoljan innehåller både fleromättade fetter och enkelomättade fetter, dock aningen mer av det sistnämnda. Olivoljan innehåller också mycket höga mängde vitamin-E, men även ämnet olecanthal , som har inflammationshämmande egenskaper. Det som gör att olivoljan används flitigast av alla våra oljor är att den är väldigt smakrik och god att använda till mat.
Använd till: Sallader och pasta, matlagning vid låga temperaturer.
Linförolja innehåller rikliga mängder av omega 3 som också minskar risken för hjärt och kärlsjukdomar. Linfröoljan är ett bra alternativ till fiskoljan som många använder sig av. Är du vegetarian rekommenderas linfröoljan till matlagning. Tänk på att oljor med omega 3 ofta härsknar snabbare så förvara denna i kylskåp.
Använd till: Enbart till sallader och kalla rätter
Sesamolja har en väldigt nötig smakrik smak och innehåller nästan lika mycket enkelomättat som fleromättat fett. Enligt en studie som publicerades i Journal of Medicinal Food 2006 så fick diabetespatienter endast använda sig av sesamolja i matlagningen under 45 dagar. Detta visade sig sänka blodtrycket och deras blodsocker till nästan normala nivåer hos samtliga patienter.
Använd till: Sallader och kalla rätter, Men testa även att steka eller ungsrosta dina grönsaker för att få en extra nötig smak, samt näring.
Detta är enligt mitt tycke de viktigaste oljorna att ha koll på i matlagningen. Det främsta som jag vill att ni tänker på är hur ni förvara oljorna och hur ni använder dem vid tillagning då för höga temperaturer kan förstöra de viktiga näringsämnena. Det som händer när oljorna når sin så kallade rykpunkt, är att de slås sönder och de ombildas, de kan börja smaka dåligt, men är också skadliga för vår hälsa. Olivoljans rykpunkt ligger på 190 C, medans avokadooljans rykpunkt ligger på hela 255 C.
Hoppas detta har varit till någon hjälp. Och se till nu att ni byter ut margarinet eller smöret till matlagningsoljor istället!
Ha en trevlig dag!



